Napriek pandémii práca z domu nerastie. Home office si vyžaduje inovácie a zmenu myslenia

Ani napriek celoročnej pandémii, ktorá kruto skúšala a skúša zdravotníctvo, odolnosť verejných financií a spoločnosti celkovo, slovenské firmy stále nedokážu rozsiahlejšie aplikovať možnosti práce z domu.

Home office, remote práca, vzdialená práca, domáca práca, práca z domu. Nech to už podnikatelia a zamestnanci volajú akokoľvek, v roku 2020 museli na to, čo sa pod daným pojmom rozumie naraziť.

Protiepidemické opatrenia nútili zamestnávateľov v záujme neohrozenia zamestnancov a ich aktivity presúvať úlohy do virtuálneho priestoru a k vzdialenej práci z domu. Časť zamestnancov sa zo zmeny tešila, iná však od začiatku varovala pred nepripravenosťou systému slovenského zamestnávania.

Prvotná snaha zamestnávateľov prezentovať home office ako benefit často nevyšla. V režime domácej práce neboli zamestnanci komfortní - často si nevedeli riadiť deň, neboli dobre technicky vybavení a ich manažéri neboli zvyknutí na výzvy vzdialeného riadenia pracovných procesov.

Situácia sa ešte zhoršovala postupom času a nezlepšovaním vyhliadok. Čím dlhšie trval núdzový stav a protiepidemické opatrenia, tým viac sa na nálade zamestnancov začala odzrkadľovať sociálna vylúčenosť. Dištanc, na ktorý neboli zvyknutí negatívne ovplyvňoval nielen náladu, ale aj pracovné výkony. 

V kombinácii s nepripravenosťou manažmentu na vzdialené riadenie to viedlo k stavom zámerného znižovania objemu odvedenej práce. Do veľkej miery hrali v negatívnych dopadoch rolu taktiež rodinné vzťahy. Hlavne zatvorené školy a obmedzené možnosti pre trávenie času detí mimo domova nedovoľovali a nedovoľujú veľkej časti pracovníkov pracovať v režime home office.

Výsledok? Napriek celoročným problémom s pandémiou a dostatku času na prípravu posiela aspoň občas k práci z domu svojich zamestnancov iba 35 percent zamestnávateľov.

Zlepšiť tento stav, hlavne s výhľadom prípravy na eventuálne problémy v budúcnosti, by malo niekoľko opatrení na strane štátu - lepšie pomocné mechanizmy, ktoré rešpektujú reálny svet podnikania a zamestnávania, vyššia manažérska zručnosť zamestnávateľov spojená s vyššou dôverou voči zamestnancom, ale aj technologická modernizácia. 

Čítajte aj:

Zadlžený živnostník. Ako von z problémov?

Budúcnosť biznisu v inováciách. Európa a Slovensko sa chcú poučiť z kríz

Vzdelávanie nemá končiť v škole. Aké sú prekážky celoživotného vzdelávania?

Pre svet vzdialenej práce tímov existuje množstvo bezplatných smart aplikácií, ako je napríklad známy Slack. Populárne je aj zdieľanie dokumentov v Google Documents, Office Rnd či využívanie videochatových platforiem ako Zoom, Google Meet, BigBlueButton a Skype. 

Je pritom známe a dokázané, že pri správnom manažmente prináša vzdialený manažment výrazné úspory času. Napríklad ak vedúci vedie videokonferenciu tak, že netrávi čas zbytočnými osobnými rozhovormi, a ak potrebuje riešiť niečo dlhšie, necháva to na neskorší súkromný chat s daným partnerom, aby zvyšok tímu nečakal, videokonferencia zaberá menej času než vysedávanie vo fyzickej zasadačke. Psychologicky sa totiž vzdialene všetci viac sústredia na gro - predmet konferencie. 

Či už do domácich, alebo korporátnych kancelárií je pritom významné aplikovať nové technológie vrátane internetu vecí. Tie dokážu adekvátne pracovať s prostredím tak, aby sme zvyšovali produktivitu pracovníkov - napríklad riadením osvetlenia, vlhkosti, teploty vzduchu, či zvukových vnemov. V režime home office je vhodné svetelný režim nastaviť podľa typológie človeka - svietiť podľa toho, kedy máme útlm, kedy potrebujeme nabudiť a naopak, kedy potrebujeme ukľudniť.

Efektívne fungujú tiež smart riešenia pre reguláciu ohrevu, chladenia miestnosti, či riadenia tienenia okien. Okrem správnej práce s pozornosťou pracovníka dokážeme vďaka inteligentnému technologickému manažmentu aj šetriť zdroje. Hoci to znie ako vysoké IT, ide o bežné zariadenia a aplikácie pre riadenie kancelárie. Podobné zariadenia na manažment miestnosti nájdete aj v slovenských, či českých eshopoch, pričom cenová nákladovosť nie je nijako významná. 

Pri zvládnutí manažmentu vzdialenej práce netreba zabúdať na ochranu dát. Nepripravených užívateľov na domácich nechránených sieťach s nechránenými zariadeniami si všimli aj hackeri, ktorých počet útokov v čase pandémie výrazne narástol. Pokúšajú sa dostať k firemným dátam, či finančným zdrojom. Pracovníci podceňujúci tieto riziká im často otvárajá k útokom dvere. Okrem investície do dobre chráneného softvéru a hardvéru pre home office je dobré dodržiavať aj niekoľko základných princípov vzdialenej komunikácie:

  • Ochrana prístupov 

Nastavujte užívateľské úlohy a prístupy do systémov. Používajte Active Directory.

  • Viacúrovňové overovanie 

Používajte viacúrovňové systémy prihlasovania sa do firemných a komunikačných systémov. Dostupné sú generátory QR kľúčov, captcha, či sms notifikácie. 

  • Vzdialené pripojenie do siete

Majte vzdialené pripojenia do sietí pod kontrolou. Členovia tímov by sa mali pripájať len na overené siete.

  • Virtual Private Network (VPN)

Nastavenie vlastnej VPN je najbezpečnejším krokom pre vytvorenie chráneného toku informácií. 

  • Šifrovanie hardware

Zariadenia, na ktorých sa vyskytnú firemné dáta, by mali mať šifrované pevné disky.

  • Nezabúdajte na externé média 

Šifrujte externé médiá - USB kľúče, externé pevné disky, či data storage - fyzickou alebo virtuálnou metódou. 

 

Tomáš Lemešani, 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope