Spoločné dieťa z nutnosti Prefert

Andrej Babiš nad Slovenskom nelámal palicu ani potom, čo došlo k vyhroteniu vzťahov medzi ním a ďalšími záujemcami o slovenské chemické portfólio. Ukážka knihy Z Bureša Babišom.

 

Ako dobrý obchodník nepodliehal osobnej zášti a pokúšal sa ukrojiť si z koláča pod Tatrami čím väčší kus. Aj keď pochopil, že sa cez tvrdú konkurenciu nedostane k všetkým podnikom, ktoré by do predstavy nadnárodného agrochemického impéria zapadali, snažil si zabezpečiť aspoň východiskovú pozíciu pre budúce expanzie.

To ho donútilo nájsť spoločnú reč s podnikateľom Jozefom Kollárom. S tým si vošli do vlasov už začiatkom deväťdesiatych rokov. Kollár ako odborník v chémii mal údajne blízko k Hnutiu za demokratické Slovensko. Andrej Babiš bol zase partnerom Antona Rakického, ktorý sa spoliehal na to, že po chrbte Milana Kňažka vylezie až do pozície toho, kto bude určovať podmienky za akých sa bude štátny majetok deliť.

Z Bureše Babišem viete objednať v eshope, alebo jednoduchým mailom na adrese marketing@biztweet.eu. K dispozícii je aj slovenská verzia Z Bureša Babišom.

Po opakovaných konfliktoch Kňažka s Mečiarom odišiel z vlády minister a herec spoločne s Rakickým, ako jeho námestníkom. Andrej Babiš správne tušil, že to môže ohroziť pozície podnikateľov v privatizácii a slovenskom obchode všeobecne. Predpokladal tiež budúci boj vo vedení Petrimexu. Pokúšal sa preto nájsť cestu ako so sokmi spolupracovať a nezničiť si šance na prieniky v najbližších rokoch.

Svedčí o tom kľúčové dohováranie medzi firmami Agrofert Slovakia a firmou Duslo Šaľa, ktorú viedol a väčšinovo ovládal Kollár. Pre Babišove budúce plány bola kľúčová výrobňa čpavku. Surovina spoločne s vedľajšími produktmi, vznikajúcimi pri jej výrobe sú totiž kľúčovou zložkou pre výrobu hnojív, teda core biznisu Babišových plánov.

Z Bureša Babišom: Kde to všetko začalo

 

Z Bureša Babišom: Peter Lövinger

 

Z Bureša Babišom: Viera Jurkovičová

 

V januári 1994, teda ešte niekoľko mesiacov pred vyhadzovom Babiša a spol. z Petrimexu, vzniká spoločný obchodno - výrobný závod Prefert. Podnik so sídlom v Šali vlastnili obe strany z polovice, čo bolo rozhodne výhodnejšie pre Agrofert, ktorý ešte nemal v rukách dostatočnú obchodnú silu na to, aby si mohol trúfať na súboj so zavedenými podnikmi v sektore.

Duslo na oplátku získalo v Agroferte štvrtinový podiel. Babiš iste akceptoval silnejšiu pozíciu Kollára, ktorý na druhej strane chápal spoločnú dohodu s biznisovým sokom za vlastné víťazstvo a znak vyhlásenia Babišovej kapitulácie. Budúce roky ukázali na jeho krutý omyl.

"Obchodnú firmu na predaj hnojív Prefert sme mali spolu s Duslo založenú skôr. Lenže práve toto partnerstvo brzdilo ďalší akvizičný rast, pretože bývalí vlastníci šalianskej chemičky nás blokovali," uviedol v rozhovore pre Trend Andrej Babiš.

Je zrejme pravdou, že vedenie Dusla, ktoré vzápätí zasadlo aj do čelných pozícií Petrimexu, držalo Agrofert u viacero obchodov v šachu. Časom sa však situácia obrátila. Dostupnosť kľúčovej obchodnej firmy umožňovala Agrofertu preberať objednávky Petrimexu, skupovať ďalšie chemické výrobne a časom tiež zaútočiť na pozície samotných managerov Dusla, ktorým sa po páde Petrimexu roztriasli kolená.

 

Ukážka Z Bureša Babišom, Tomáš Lemešani