Počet azylových žiadostí v EÚ v roku 2019 vzrástol o 12 percent

Členské štáty Európskej únie v roku 2019 zaznamenali 612700 žiadostí o udelenie azylu z dôvodu udelenia medzinárodnej ochrany. Ide o medziročný nárast počtu žiadostí o 12 percent.

Medzi žiadateľmi prevažujú migranti zo Sýrie, Afganistanu a Venezuely. Hoci došlo k nárastu, stále ide iba o polovičné číslo žiadostí z roku 2015, kedy v Európe vrcholila migračná kríza vyvolaná hlavne vojnovým konfliktom v Sýrii.

Štatistika Eurostatu ukazuje, že najviac migrantov žiada po prvýkrát o azyl v Nemecku. Až 23 percent azylových žiadostí žiadalo azyl práve spolkovej krajiny. Tesne za Berlínom však ostáva cieľovou destináciou migrantov Francúzsko a Španielsko.

Výrazné nárasty žiadostí v porovnaní s predošlým rokom zaznamenali v Španielsku – o 118 percent, na Cypre – o 67 percent, vo Švédsku – o 28 percent a Belgicku – o 27 percent. Španielsky nárast je spôsobený hlavne migrantami z Venezuely. Utečenci z diktátorského režimu totiž v krajine nenarážajú na jazykovú bariéru, niektorí z nich tam majú aj rodinných príslušníkov.

Čítajte aj:

Elitní policajti v Česku preverujú zakázku slovenskej vagónky

Regionálne rozdiely rastú. Bratislava stále zatieňuje zvyšok Slovenska

O 15 percent rástol tiež počet azylových žiadostí v Grécku, ktoré je zároveň medzi vstupnými krajinami, cez ktoré migranti do Európskej únie prúdia, podobne je na tom Taliansko.

Krajina z Apeninského polostrova, ktorú aktuálne kruto skúša koronavírusová pandémia však vo svojich migračných trasách cieli menej ľudí z tretích krajín ako v minulosti. Oproti roku 2018 zaznamenali Taliani o 34 percent azylových žiadostí menej než v roku 2018.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope