Voči projektu TIK Slovakia podali rozklad. Rozhodne ministerstvo

Proti projektu rozšírenia výroby spoločnosti TIK Slovakia v košickej Barci podali rozklad. O budúcnosti projektu teraz rozhodne ministerstvo životného prostredia.

Firma, ktorá sa zaoberá potlačou plechov je tŕňom v oku obyvateľov okolitých obytných zón. Sťažujú sa na hluk, otrasy z výroby, poškodzovanie ovzdušia a aroganciu investora, ktorý podľa slov aktivistov nekomunikuje plánované rozšírenia výroby dostatočne. O plánoch na novú tlačiarenskú linku a lakovňu sa napríklad pred rokom dozvedeli z regionálnych médií.

Cieľom aktuálne schvaľovaného projektu je pridanie novej priebežnej sušiarne a novej lakovacej stolice k existujúcej linke za účelom zjednodušenia výrobné procesu. Hoci úrady nevyjadrovali voči plánu firmy odpor, ozvali sa občania, ktorí podali rozklad voči predtým pozitívnemu stanovisku ministerstva životného prostredia.

„Rozklad proti rozhodnutiu ministerstva zo 17. 9. 2019 „Optimalizácia výrobného procesu v spoločnosti TIK Slovakia s.r.o“ podalo Združenie domových samospráv. V súčasnosti dochádza k upovedomeniu účastníkov konania o podaní rozkladu, ktorí sa budú môcť k tomu vyjadriť. Následne bude celý spis odstúpený odvolaciemu orgánu,“ uvádza pre Biztweet hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

Čítajte aj: 

Pri Rožňave chcú rozšíriť ťažbu v starej bani

Emisné povolenky lámu cenové rekordy. Prečo a na čo slúžia?

O budúcnosti ďalšieho rozšírenia firmy v Barci tak bude rozhodovať komisia zriadená ministerstvom.

Firma TIK Slovakia vyrába potlač na plechy s použitím ako nádoby, či korunové uzávery na sklenené fľaše. Plechy sú najčastejšie z hliníka, či pocínovaných a pochrómovaných materiálov. Pri lakovaní zas dochádza k sušeniu po chemickom procese. Firma argumentuje tým, že činnosť prevádzkuje v podnikateľskom areáli. Občania sa však sťažujú na jeho blízkosť k obytnej zóne.

Spoločnosť TIK Slovakia v roku 2018 utržila 20,51 milióna eur. Za firmou stojí CAN-PACK Metal Closures so sídlom v Poľsku. Konečným užívateľom výhod je Peter F. Giorgi s adresou v Spojených štátoch amerických.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope