Skyside a Škorec. Ako skončila košická šťuka na suchu?

Prezývali ich košické šťuky. Silne medializovaná finančná skupina Skyside však aj so svojim majiteľom Marošom Škorcom skončila na suchu.

A to napriek mohutnej medializácii superlatívov. Finančník si zjavne dal záležať, aby sa v médiách objavovali správy o nových projektoch Skysideu čo najčastejšie. Pripomínal v tom napríklad Arcu a Pavla Krúpu. Rozdiel bol však v tom, že podnikanie Skysideu obkolesené bulbinou aj tajnosťami, skončilo pomerne skoro, zhruba po desiatich rokoch, pričom na vrchole sa udržalo sotva dva roky.

Hlavne po nevydarených a príliš odvážnych investíciách do zakliateho biznisu s minerálnymi vodami a lákavých, ale aj náročných obnoviteľných zdrojov sa rozpadla celá skupina Skyside, do osobného konkurzu musel ísť aj súkromný majetok majiteľa.

Ten bol známy svojim vystupovaním pripomínajúcim naučený úspech z motivačných kurzov. Aj napriek problémom, o ktorých sa už pár mesiacov písalo aj v médiách, dával najavo, že s biznisom rozhodne nekončí, o nič vážne nejde, bilancoval a plánoval. Naďalej si dal záležať aj na mediálnych výstupoch, v ktorých chcel vyzerať ako po dlhých rokoch prvý úspešný finančník na trhu saturovanom notoricky známymi investičnými hráčmi. Konkurz firmy a osobný bankrot však napokon ukázali na skutočnosť.

Jedna z najvýraznejších rán, ktorú Skyside utřzil bola v investícii do solárnych elektrární. Maroš Škorec sa rozhodol do nákupu projektov výstavby slnenčných elektrární investovať nárazovo asi 60 miliónov eur. V čase, kedy sa hovorilo o tom, že ide o lukratívny a štátom dotovaný biznis. Problémom však bolo, keď Slovensko, aj Bulharsko, kde projekty realizoval prehodnotili zloženie energetického mixu a priškrtili podporovanie obnoviteľných zdrojov. Predpokladaný príjem neprišiel a návratnosť projektov sa predĺžila. Nepredĺžila sa však splatnosť úverových liniek, ktoré pre expanziu Skyside podpísal.

Ďalší tanec s biznisovou smrtkou absolvoval Skyside v zdanlivo výhodnom biznise s minerálnymi vodami. Hneď niekoľko známych značiek bolo na Slovensku v úpadku. Iní finančníci sa na biznise popálili, a tak sa nechal na výhodnú cenu a zavedené značky zlákať aj Maroš Škorec. Do obnovy výroby, či renovácie Západoslovenských žriediel, Kláštornej, Toplima či rožňavského pivovaru Kaltenecker investoval ďalšie milióny. Bez odbytu aký očakával však došlo iba k prehĺbeniu dlhových problémov a Skyside začal naháňať čas.

Čítajte aj:

Daniel J. Krátky pre Biztweet: Vlastníme aktíva za 90 miliónov

Igor Ledecký: Tajomný Rus zakorenil na Slovensku

Jirko Malchárek: Z automobilového pretekára symbolom Gorily

Ďalšou pomerne nepremyslenou investíciou, ktorá nestála na racionálnom základe, ale tešila ego majiteľa bolo odkúpenie slovenskej a českej mutácie časopisu Playboy. Stratový magazín si vyžadoval masívnu reklamu, pričom neprinášal okrem imidžu žiadne benefity.

Problémom bola aj nepripravenosť na problémy, alebo lepšie povedané zatváranie oči pred masívnymi dlhmi. Príkladom je napríklad fakt, že navzdory miliónovým dlhom, nezaplateným daniam a pokutám skupina stále sídlila v lukratívnej Aupark Tower.

Najviac na nesúdnosť a rozhadzovačnosť skupiny doplatili investori. Tí boli často anonymní a dodnes nie je známe, kto každý Marošovi Škorcovi, ktorý už mal za sebou jeden podnikateľský krach peniaze požičal. Investorov dnes zastupuje anonymizujúca skupina právnikov HMG. Tým sa podarilo vytiahnuť peniaze aspoň z výrobných kapacít plničiek minerálnej vody, či stále populárneho pivovaru Kaltenecker.

Ako je na tom Škorec a či príde s ďalším ponikateľským pokusom však nie je od roku 2014, kedy Skyside definitívne kľakol, známe. Predtým silne medializovaný podnikateľ sa dnes otázkam novinárov vyhýba.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb