Drotován: Rača nedovolí zmeniť vinice na výstavbu

Zastavenie prudkej výstavby, prehodnotenie už realizovaných projektov a nový prístup k územnému plánovaniu. S novým starostom bratislavskej mestskej časti Rača budú mať problémy aj veľkí hráči vrátane Kmotríka. Vyplýva z rozhovoru Michala Drotována pre Biztweet.

Biztweet: Po rokoch kritiky z pozície občianskeho aktivistu a zastupiteľa ste uspel v starostovskej voľbe. Čím si úspech vysvetľujete?

Michal Drotován: V rámci kampane som predstavil 80 bodový konkrétny program, ktorý som sa v prípade zvolenia zaviazal plniť. Verím, že rozhodli moje dlhoročné skúsenosti v oblasti samosprávy a tiež riešenie problémov, ktoré som zastrešoval ako poslanec. Zmena je pre mňa hlavne v tom, že som dostal dôveru pracovať pre Raču na plný úväzok.

Biztweet: Pomáha aj trend, kedy sa darí občianskym aktivistom?

Michal Drotován: Je to možné, treba však uviesť, že sa neprofilujem prioritne ako občiansky aktivista, aj keď k tomu mám blízko - verím, že ľudí oslovila moja odbornosť a tiež víza pre Raču. A určite chceli Račania aj určitú generačnú zmenu a viac proobčiansky vedenú mestskú časť.

Biztweet: Behom kampane prišla informácia o korupčnom vyšetrovaní úradu v Karlovej Vsi, v ktorom ste pôsobil. Ako vyšetrovanie prebieha a čoho sa týka?

Michal Drotován: Neexistuje žiadne vyšetrovanie úradu v Karlovej Vsi, antikampaň, ktorú viedol viacnásobne neúspešný kandidát v komunálnych voľbách a bývalý vicežupan Igor Bendík ocenili jeho voliči, ktorí ho nezvolili ani na miestneho alebo mestského poslanca. Takže otázku treba smerovať skôr na neho. Mestská časť pripravuje právne kroky, aby mohla brániť svoje dobré meno.

Biztweet: V čom budete iný ako predošlý starosta Rače?

Michal Drotován: Verím, že budem viac počúvať ľudí a tiež mať viac odvahy riešiť dlhoročné problémy ako je parkovanie či výstavba.

Biztweet: Roky kritizujete bujnú výstavbu v Rači a dešpekt, ktorý majú k mestskej časti developeri. Chcete zapracovať na komunikácii s nimi?

Michal Drotován: Určite musí byť nastavená komunikácia tak, že mestská časť aktívne žiada od developerov, aby ich projekty mali čo najmenší negatívny vplyv - nemôže to byť tak, že sa ich návrhy schvaľujú bez pripomienok. Tiež chcem jasne povedať, že za môjho pôsobenia nebude mestská časť súhlasiť so zmenou viníc, poľnohospodárskej pôdy na výstavbu.

Biztweet: Je možnosť zasiahnuť do kritizovaných ale už aktuálne realizovaných projektov?

Michal Drotován: Záleží to projekt od projektu - zámer Rínok Rača má už právoplatné územné rozhodnutie a súčasný starosta krátko po voľbách dokonca začal stavebné konanie - tam bude možnosť niečo zmeniť veľmi malá - napriek tomu sa o to pokúsim - pokúsim sa dosiahnúť, aby sa najviac problematická budova D3 nestavala. Bude to však veľmi náročné.

Projekt Dolný Slanec či Centrum Rača záleží od toho, ako skončia odvolacie konania na Okresnom úrade, či potvrdia rozhodnutia starostu Pilinského alebo ich vrátia na nové konania - od toho sa bude odvíjať aj možnosti.

Pri projektoch ako Ohňavy, Dolná Pekná či Račany Rosso sú naopak šance na zastavenie veľmi vysoké.

Dám tiež preskúmať celý proces projektov Zrkadliská, Jadalu a ďalších.

Čítajte aj:

Daniel J. Krátky pre Biztweet: Vlastníme aktíva za 90 miliónov

Poliačik pre Biztweet: Chcem byť ministrom školstva

Sulík: O kandidatúre do europarlamentu rozhodnutie nepadlo

Biztweet: Ako budete pristupovať napríklad ku Grafobalu, ktorý opakovane porušil predošlé záväzky voči mestskej časti?

Michal Drotován: Vo veci zámeru Račany Rosso mám totožný postoj ako za obdobia, keď sme pred 5-6 rokmi o tejto veci s vami komunikovali, keď ste pracovali v Hospodárských novinách. Zvyšovanie objemu v žiadnom prípade a tiež vedenie dopravy tiež ulicou Podbrezovská tiež v žiadnom prípade. Ten projekt je podľa mňa v aktuálne forme nepriechodný.

Biztweet: Aké ďalšie projekty majú byť pripravené na to, že budú podrobené vašej kritike?

Michal Drotován: Chcem veľmi aktívne pripomienkovať a riešiť všetky zámery v mestskej časti - musia prinášať pridanú hodnotu pre obyvateľov aj v rámci širších vzťahov. Ako som uviedol aj v mojom programe, veľká časť takzvaného developerského poplatku by mala byť investovaná priamo v lokalite, ktorú zaťaží výstavba - Rínok Rača v oblasti okolia či Rendez Vous na Rendezi. Budem sa snažiť dohodnúť s novým primátorom, aby peniaze za tento poplatok, ktoré idú Hlavnému mestu SR Bratislave zostali tiež v Rači (napríklad na revitalizáciu školy Plickova)

Biztweet: V čom chcete zmeniť územné plánovanie mestskej časti, ktoré štvrte majú najvýraznejší problém?

Michal Drotován: V prvom rade musíme doriešiť územný plán zóny Krasňany, je potrebné doriešiť otázku, či proces bol a je v súlade so zákonom. Až po zodpovedaní tejto otázky budeme môcť vedieť povedať, ako ďalej. Rovnako tak je potrebné otvoriť otázku ďalších územných plánov zón. Dôležité je tiež dokončiť zonálku na Východnom, kde hrozí ďalšia stavba.

Biztweet: Aká je vaša vízia Rače budúcnosti?

Michal Drotován: Moja vízia je taká, že sa má zásadne zmeniť prístup k verejným priestorom, ktoré majú byť pre ľudí a nie pre obrovské parkovisko.

Biztweet: Zmenilo sa aj vedenie mesta Bratislava akú spoluprácu s ním očakávate?

Michal Drotován: Verím, že spolupráca s Matúšom Vallom bude dobrá a spolu sa nám podarí presadiť potrebné zmeny pre Raču. Kooperácia mesta napríklad pri revitalizácií kľúčových priestorov (napr. Pekná cesta, Detvianska, Dopravná) je nevyhnutná. Som rád, že v tomto máme podobné nastavenie a tiež programy.

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope