Voľby, ktoré ukážu mnoho

Komunálne voľby by nemali byť len o nálade v spoločnosti. V roku 2018 sa tomu však nevyhneme.

A je to správne. Časť politickej scény totiž až príliš rýchlo zahodila starosti za hlavu a vrátila sa k marketingovému chápaniu štátnictva.

Opozícia sa vrátila ku svojim klasickým čiastkovým atakom na jednotlivé prehrešky vládnucej garnitúry, alebo podnikateľov, ktorí ju podporujú.

Vládne strany zas chŕlia sociálny balíček za balíčkom. Čoraz drahšie, čoraz populistickejšie a čoraz extrémnejšie. Za tým všetkým sa tiahne nenápadne sa roztekajúca hnedá farba ľudáctva. Skrátka, človek má pocit, že je všetko pri starom a nič sa oproti predošlej dekáde nezmenilo.

Probémom pre vládnucu časť politického spektra však je, že v skutočnosti zmenilo. Ľudia sa v roku 2018 dozvedeli veľa. Dozvedeli sa, že na Slovensku niekto pokojne zlikviduje novinára s vierou, že mu to hladko prejde.

Dozvedeli sa aj to, o čom ten novinár písal. A dozvedeli sa aj to, ako sa zodpovední v čase najvýznamnejšej spoločenskej krízy zachovali.

Psychotické výrazy expremiéra Róberta Fica, milión eur poskladaný na stole, či spoločné fotky poslancov Smeru a expremiérovej pravej ruky s členmi nebezpečnej mafie zostanú navždy súčasťou kroník modernej slovenskej histórie.

Do tej by sa pomaly mala presúvať aj sorta vládnutia, ktorú Fico so spoločníkmi na Slovensku roky razí. Pokračovanie Mečiarovskej logiky, útočiacej na slovenské malomeštiactvo, nezdravé národovectvo a závisť, mali ostať v 90. rokoch.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Konšpirátor Babiš. Premiér blbec, či Orbánov učeň?

Nová smerácka TV? Pravda vzbudzuje obavy

Fico v rozhovore zase zavádzal. Pokračuje v očistnej PR

Ficove garnitúry ju však naďalej rozvíjali a prehlbovali. Marketingový štýl vládnutia, kedy vláda píše program len podľa preferenčných prieskumov medzi jej voličskou skupinou, sa nezmenil.

Ľuďom, aj tým, ktorým sa populistické programy páčia, však začína čosi horknúť na jazyku. Zhorklo to až natoľko, že odmietli konšpiračnú medicínu, ktorú im v marci začal Róbert Fico predpisovať. To, čo funguje v Maďarsku, sa neuchytilo. Ľudia neuverili, že na Slovensku chystajú prevrat tajomné slobodomurárske lóže. Naopak pochopili, že za problémami stoja politici, ktorí vládnu, i keď podnikajú s mafiou a bývajú v bytoch kriminálnych živlov.

Ak sa má hlas davov v uliciach po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pretvoriť v zmysluplné slová, ktoré bude počuť aj na Námestí slobody, kde sedia vládni predstavitelia, ľudia musia vo svojom sústredení zotrvať. Nenechať sa rozptýliť marketingovým ostreľovaním ani vymýšľaním fiktívnych problémov.

Treba prísť k voľbám a okrem komunálnych problémov myslieť aj na to, ku komu kandidáti v mestách a obciach v skutočnosti patria.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope