Nová smerácka TV? Pravda vzbudzuje obavy

Vstup českého politika a podnikateľa v hazarde Iva Valentu na slovenský mediálny trh prinesie ďalší chaos. Večierok k spusteniu TV Pravda potvrdzuje obavy z dezinformačného smerovania média.

Pravda ako jeden z najrenomovanejších širokopásmových titulov na Slovensku, bol v minulosti neustále predmetom záujmu politikov. Mienkotvorné médium bolo dlho spájané s bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Je pravdou, že malo často ľavicový pohľad na politickú scénu s niekedy aj viditeľným benevolentnejším prístupom k vládnej politike. Aj preto bola a je pravidelným víťazom súťaží na zverejňovanie inzercie verejných inštitúcií. Reči o politickej propagande, či subjektívnom výklade politických tém však mohla pokojne stále označovať iba za reči.

Naozaj problematicky však vyznelo spravodajstvo Pravdy po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Jedine Pravda bola hodná údajného záhadného stretnutia s vtedajším premiérom Róbertom Ficom, ktrorý prostredníctvom jej kanálov rozšíril nechutné konšpiračné teórie, ktoré naznačovali, že pár zavraždil niekto, koho dobre poznali, milenec, či díler drog.

Bez toho, aby kedykoľvek vysvetlili, prečo, vtedy psychicky labilného premiéra, nekonfrontovali s podivným prístupom vyšetrovateľov, alebo si informácie neoverili, zverejnili kriminálne Ficove výmysly. Bolo jasné, že si Pravda vyberá stranu. Závanom orbanizácie bol aj nekritický pohľad na neseriózne konšpirácie úradu vlády o zahraničnom organizovaní slovenského štátneho prevratu.

Možné vysvetlenie absencie na kritický pohľad prinieslo dianie krátko po ťažkých chvíľach, ktoré priniesol koniec februára 2018. Vydavateľstvo Perex, ktoré Pravdu vlastní a vyrába, odkúpila spoločnosť Our Media. Ide o firmu spoluvlastnenú Michalom Voráčkom a Ivom Valentom.

Pre Slovákov sa to spláchlo fádnou formuláciu, že Pravdu kúpil zahraničný investor. Je ale nemožné konštatovať to bez toho, aby bolo dopovedané, o koho ide. Hlavne Ivo Valenta je pre českú spoločnosť kontroverznou postavou. V prvom rade ide o politika, konkrétne senátora. Ten ani nijak nezastieral, že do senátu kandidoval hlavne, aby bojoval proti podľa neho nespravodlivej štátnej regulácii hazardu. Sám totiž hazardné firmy vlastní – pod skupinou Synot. Veľká časť serióznych politikov preto s Valentom nechce mať nič spoločné, čím trpia aj strany, ktoré v Česku podporuje. Ide napríklad o Stranu Soukromníků, ktorú Valentova podpora napríklad stála niekoľko radničných koalícií po nedávnych komunálnych voľbách.

Zrejme najznámejším médiom Our Media je portál parlamentnilisty. Jeho česká aj slovenská mutácia sa preslávila hlavne tým, že nemá problém zverejňovať jednostranné subjektívne pohľady jednotlivých politikov. Často zverejňuje nepodležené informácie a hoaxy, ktoré fabrikujú extrémistickí politici. V Česku sú parlamentnelisty spájané hlavne s PR SPD Tomio Okamuru a súvisiach antiislamských, či protieurópskych predstaviteľov.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Syková zrkadlom Babišovho morálneho prerodu

Konšpirátor Babiš. Premiér blbec, či Orbánov učeň?

Kto vyje s vlkmi a kde je skutočná bezpečnostná hrozba

Ak niekto očakáva, že Pravda bude chránená už zavedeným serióznym renomé, zrejme bude sklamaný. Hneď prvé mesiace a prvé personálie ukázali niekoľko kontroverzií. Šéfkou slovenskej dcéry Our Media sa stala Oľga Dúbravská. Bývalá moderátorka a hovorkyňa TV Markíza sa pritom v uplynulých rokoch zviditeľnila iba účasťou v kritizovanom predraženom eurofondovom projekte na propagáciu konzumácie sladkovodných rýb „Dať si rybu, nemá chybu“.

Ešte zvláštnejšia je voľba moderátorky politickej relácie TV Pravda. Program „Ide o pravdu“ moderuje Zuzana Martináková. V čase, kedy je všetkými politikmi kritizovaná nevyváženosť spravodajstva verejnoprávnych aj súkromných médií, sa jedného z mála nových politicky ladených programov ujme bývalá politička Zuzana Martináková. Exposlankyňa, expredsedníčka politickej strany a bývalá kandidátka na prezidenta, ktorej bývalým manželom bol mediálny poradca exprezidenta Ivana Gašparoviča.

Politických a publicistických relácií nie je na slovenskom podvýživenom trhu nikdy dosť. Je však otázne, o čo ide Ivo Valentovi, ktorý nemá problémy s propagáciou jednostranných názorov v Česku. Zloženie nového slovenského vedenia nenaznačuje nič, čo by malo smerovať ku kritickej a novej nezávislej žurnalistike.

Veľavravné bolo aj obsadenie večierku, ktorý sa konal pri príležitosti otvorenia nového štúdia Televízie Pravda. Okrem fanúšika HZDS a Smeru Joža Ráža a podobných osobností, prišli Pravdu osobne podporiť Robert Fico, Erik Tomáš, Braňo Ondruš, či Ivan Gašparovič.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope