Kto vyje s vlkmi a kde je skutočná bezpečnostná hrozba

Servílne reakcie politických špičiek na bezpečnostné riziko pri Trnave sú zarážajúce. Obrana, či národniarstvo sú pre súčasnú vládu iba marketingovým nástrojom.

Svedčí o tom hladký postup propagandistického motorkárskeho gangu Noční vlci na Slovensku. Pri Trnave, v Dolnej Krúpej, si otvorili základňu so všetkým, čo k tomu patrí. Nechýba strelnica, cvičiská, či bojová technika.

Tú dokonca získali priamo od slovenskej armády. Ťažko povedať, či sympatiami, alebo nekompetentnosťou Vojenského historického ústavu, podriadeného ministerstvu obrany. Keď vyšlo najavo, že ruskí extrémisti získali bez povolení vyradenú vojenskú techniku slovenskej armády, potrestaný bol šéf ústavu.

Nutno však dodať, že dočasné odvolanie Miloslava Čaploviča nie je dostatočne tvrdým trestom. Chýba aj vysvetlenie pochybenia, či plán, čo bude s ruským gangom ako takým ďalej.

Pripomeňme, že k samotnej výstavbe základne Nočných vlkov, či charakteru častých aktivít tohoto gangu na Slovensku sa doposiaľ nevyjadril žiadny vládny predstaviteľ a veľmi tajomne sa k ich aktivite stavia napríklad aj vládna Slovenská národná strana, ktorá inokedy používa slová ako ochrana územia, zahraničná hrozba, či národná identity v kadencii Alexandrovcov.

Možno preto, že SNS vidí v proruskej politike značný voličský, či sponzorský potenciál. Výjazdy do Ruska, či vyjadrenia Andreja Danka, v ktorých zapiera historické fakty a oficiálnu zahraničnú politiku Slovenska hovoria za všetko.

Zlou správou je aj nemiestna reakcia Roberta Kaliňáka. Kontroverzného a zdiskreditovaného politika sice pod Tatrami neberie nikto vážne, dlhoročný minister vnútra zľahčujúci vážnosť cvičenia vyzbrojených zahraničných extrémistov na území Slovenska však nevysiela do zahraničia veľmi sebavedomý odkaz.

Zrejme najhoršia je však nečinnosť vládnych špičiek, ministerstva vnútra, vojenských spravodajcov a policajných zložiek.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Zvykli sme si na to

Hodnota života podľa kapitána Danka

Homosexuáli a moslimovia. Čo skutočne trápi Slovensko?

K migrantom z vojnou postihnutých krajín majú vládne strany pravidelné tlačové vystúpenia, nezabudneme ani na cvičenie Róbertov Fica a Kaliňáka, keď pred parlamentnými voľbami v rakúskom pohraničí budovali dočasnú mobilnú hranicu za milióny eur.

Keď na Slovensku otvoril kanceláriu maďarský extrémistický Jobbik, politika spustila búrku nesúhlasu, vyvrcholilo to až diplomatickou roztržkou, trestným konaním a zákazom aktivity maďarskej nacistickej strany na Slovensku.

Avšak keď na Slovensku vybuduje opevnenú strelnicu gang, ktorý víta zásah ruskej armády na susednej Ukrajine a vyzýva k ozbrojeným ziskom bývalých ruských území v Pobaltí, ozýva sa hlučné ticho. Aj to posilňuje presvedčenie, že skutočné bezpečnostné riziko Slovenskej republiky sa nenachádza v Bruseli, či niektorom utečeneckom tábore, ale na bratislavskom Námestí slobody, kde sídlí kabinet Petra Pellegriniho.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope