Zvykli sme si na to

To čo sa deje, máme na svedomí všetci. V systéme, kde majú hodnotu iba peniaze, nás vychovali naši rodičia.

Po splodení dieťaťa rieši Slovák na úradoch prípravu na všetky prichádzajúce náležitosti. Je dobré poznať tam niekoho. Zíde sa to i pri zháňaní kvalitnej predpôrodnej starostlivosti a bez známeho lekára je problémom nájsť miesto v dobrej pôrodnici.

Za predpokladu, že sa mu podarilo získať hypotéku, cez poradcu, ktorého mu odporučil známy, sa mladá rodina presťahuje do nového bytu. Je dobré trocha si zaviazať susedov a nájsť miesto v škôlke, kde sa treba dostať tiež malou drobnosťou. Ale nesmie byť príliš veľká, aby niečo ostalo aj pre lekára, ktorý bude dieťa ošetrovať pri prvých chorobách.

Pri školách treba tiež vyberať poctivo. Tie dobré niečo oficiálne, alebo menej oficiálne, stoja. Na prestížnej škole bude treba prispievať do fondov, na výlety a darčeky učiteľkám, ktoré by inak neboli motivované deti učiť.

Keď už dieťa dospeje, potrebuje sa vedieť obracať. Po dobrej výške musí získať známosti na úradoch samo. Ak podniká, musí mať niekoho na daňovom úrade, niekoho, kto je na účtovníctvo, právnika, úradníka v poisťovni, pri citlivom biznise aj na polícii, či súde.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Chris Larsen. Pravda a šialenstvo okolo virtuálnych mien

Hnedá bledne rýchlo. Kotleba v krajoch totálne prepadol

Dve tváre šoku z terorizmu

Toto je náš život na Slovensku. Život, na ktorý sme si zvykli. Je to krajina, kde promenádovanie mafiánov, vrahov, či skorumpovaných politikov v šoubiznisových reláciách nevyvoláva zhnusenie, ale obdiv.

Kto je na Slovensku považovaný za úspešného? Áno, ten čo má peniaze, alebo to má aspoň poistené. Ekonomický kriminálnik je šikovný, násilník je pravým chlapom. Na to sme si zvykli.

Atmosféru, ktorú okolo nás vytvorili predošlé generácie, trpiace pod diktátorskými režimami si živíme sami. Na rozdiel od rodičov máme inú možnosť, máme demokraciu. Ale za peniaze sme ochotní udusiť ju.

Čo sa stalo Janovi je hrozivou chrípkou, ktorú sme chytili z toho, aký vzduch pod Tatrami dýchame. Už dlho. Zvykli sme si na to, a tak patríme k jeho znečisťovateľom.

 ..a na hrobe platíme plačkám, aby to malo potrebný efekt, aspoň tam Jano ušetril.. 

Tomáš Lemešani

Biztweet