Hnedá bledne rýchlo. Kotleba v krajoch totálne prepadol

Totálne fiasko. Tak by sa dal zhrnúť výsledok neonacistov Mariana Kotlebu a Ľudovej strany Naše Slovensko v slovenských krajských voľbách.

Zdá sa tak, že skrytá tolerancia neonacistických myšlienok medzi voličmi predsalen ustúpila racionalite a Kotlebovcom spočítali ich skutočnú akčnosť. Tá bola hlavne v Banskobystrickom kraji takmer nulová.

Veľkohubé sľuby zatienili kauzy. Miesto naplnenia sľubov o riešení rómskej problematiky došlo iba k ignorácií zlej situácie sociálne vyčlenených skupín, hazardu s budúcnosťou v podobe nečinnosti zapríčinenej nespoluprácou s krajskými poslancami a nechutným neonacistickým gestám.

Ešte výraznejším debaklom bolo hospodárenie banskobystrickej župy. Alarmujúci stav, ktorý pre ideológiu a neschopnosť vedenia kraja zhoršil výpadok eurofondov, musela sanovať mimoriadnymi výnimkami vláda. A to, že napríklad základnú údržbu ciest, na ktoré kraj vždy peniaze mal, musel priniesť predstaviteľ strany Smer, voči ktorej bola postavená veľká časť Kotlebovskej kampane, už čierny kôň župných volieb 2013 nedokázal obhájť.

Okrem debaklu Mariana Kotlebu zlyhala taktiež stíhacia jazda Milana Uhríka v Nitrianskom kraji. Mnohí si utreli pot z čela, keď sa Uhríkova cesta z nuly zastavila v deň volieb na 15 percentách. Tajomník strany, ktorý oproti predsedovi strany vyniká hlavne lepšou komunikáciou s médiami a kultivovanejším prejavom však ukazuje, že predstavuje hrozbu, ktorá by mohla časom na ľudí fungovať akýmsi legitimizačným účinkom ultrapravicovej agendy ĽSNS.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Zeman s Babišom v tichosti ignorujú ústavu

Slovenský Ústavný súd zvládol svoju úlohu

Las Vegas ako varovný prst pred liberalizáciou držby zbraní

Uhríkovo ťaženie však predstavuje len malú náplasť na výprask, ktorý strana Mariana Kotlebu zaznamenala. Žiaden zo šiestich kandidátov nie je županom a z 335 kandidátov na župných poslancov zisk iba dvoch mandátov.

Toto nie je výsledok, ktorý Kotleba očakával. I keď sa bude snažiť prehru zľahčovať, po štyroch rokoch rokoch vo vedení Banskobystrického kraja, kde bol Kotlebovcom každý od vedúcich úradníkov až po údržbára a po roku v parlamente, čakali slovenskí ultrapravicoví populisti zvýšenie vplyvu.

Miesto toho sa za nimi poriadne vyvetrá. Slováci ukázali, že sa populistickými sľubmi nechajú oklamať. Ale keď sa im politik smeje do tváre, vedia to rozoznať. Ešte významnejšou správou je, že aj bývali voliči Kotlebu pochopili, že koketujú s nefalšovaným neonacistom, čo ich predsalen vystrašilo. Aj preto hnedá bledne. A to rýchlo.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope