Zeman s Babišom v tichosti ignorujú ústavu

Český prezident chce Andrejovi Babišovi dopomôcť do kresla predsedu vlády. Obaja však zabúdajú na to, že porušujú zákon.

Andrej Babiš je momentálne jedinou aktívnou alternatívou, s ktorou sa pri povolebnom rokovaní počíta ako s budúcim premiérom. Za tak silnú a prirodzene vyznievajúcu pozíciu môže okrem samotného Babiša aj prezident.

Miloš Zeman je jasným a viditeľným spojencom pôvodom slovenského oligarchu. Ponúkal sa mu ako premiér v čase privatizácie Unipetrolu a ponúka sa aj teraz, kedy je opäť potrebné zlámať niektoré paragrafy cez koleno.

Teraz nenarážam na osobitný prístup k trestnému stíhaniu politika. Okrem zjavného porušenia zásad u vymenovania možného šéfa vlády, ktorého by jeho policajné peripetie v každej civilizovanej krajine z jeho ambícií diskvalifikovali, zaráža tiež zľahčovanie Babišovej spolupráce s ŠtB.

Z Bureše Babišem viete objednať v eshope, alebo jednoduchým mailom na adrese marketing@biztweet.eu

V životopise i množstve rozhovorov Andrej Babiš popiera, že by niekedy agentom komunistickej tajnej služby bol. V súdnom procese so slovenským Ústavom pamäti národa argumentoval tým, že niekto tajné zväzky vykonštruoval zámerne, aby jeho osobu poškodil.

Okrem nevôle verejnosti, ktorú podozrenie zo spolupráce s ŠtB vyvolalo, hrozilo v roku 2013 mocnému mužovi, že kvôli zákonnej podmienke nebude môcť zasadnúť do akejkoľvek vládnej pozície.

Zjednal si preto akúsi výnimku, keď využil proces v Bratislave k odkladu previerky podmienenej tým, že ak mu súd v Bratislave spoluprácu nepreukáže, platí prezumpcia neviny, teda s ŠtB nespolupracoval.

A práve táto podivná výnimka je bodom, u ktorého sa aktuálna politická opozícia, médiá i politológovia zabudli zastaviť.

Spravodlivosť bola samozrejme trochu prekrútená. Prezumpcia viny platí u politikov v českom kariérnom poriadku už pri nedokázaných zločinoch.

Samotné zväzky ŠtB v archívoch štátu považuje Slovensko aj Česká republika za relevantnú a dôveryhodnú autoritu. Akási prezumpcia ich pravosti mala podľa mnohých právnych názorov platiť až do doby prípadného opačného verdiktu súdu.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Slovenský Ústavný súd zvládol svoju úlohu

Lemešani: Prečo som napísal knihu o Babišovi

Las Vegas ako varovný prst pred liberalizáciou držby zbraní

Žalobu voči slovenskému Ústavu pamäti národa podal Andrej Babiš v roku 2012. Po sérii víťazných verdiktov však prišiel ten kľúčový. Ústavný súd zrušil predchádzajúce rozhodnutia súdov s nižšou inštanciou a potvrdil tak pravosť zväzkov vedených archívom. Tým pádom teda padla tiež výnimka z povinnosti disponovať ako člen vlády bezpečnostnú previerku. Tú Babiš ako agent ŠtB nemôže získať a nič na tom nemení ani jeho ďalšia zúfalá snaha žalovať slovenské ministerstvo vnútra.

Podľa kritikov mohol Babiš spoluprácu priznať a zdôvodniť ju vysokou pozíciou v štátnom podniku Petrimex. O túto možnosť zmierlivého riešenia však zrejme prišiel vo chvíli, keď sa začalo verejne polemizovať o jeho bližšej angažovanosti ako agenta.

Vzhľadom na ambície musel začať mediálne aj právne bojovať. Výsledkom je zmätenosť verejnosti. Tá napriek snahe o prísnu kontrolu úplne prehliada absenciu jednej zo základných podmienok pre kandidatúru Andreja Babiša za premiéra.

Miloš Zeman, ktorý Babiša do vlády vpustil bez lustračného osvedčenia a bezpečnostnej previerky ide zvláštny výklad, alebo presnejšie povedané ignoráciu lustračného zákona zopakovať. U Babiša už nikto nerieši, či členom vlády vôbec môže byť. Mlčí tiež jeho ministerstvo spravodlivosti, či Národný bezpečnostný úrad. Nuž darmo. Zákon od roku 2013 nemeria všetkým rovnako. A to ani vrámci vládnej moci.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope