Falošné hry a prehry vládnych politikov

Sledovačky novinárov, zakrývanie špinavého biznisu, ale aj ďalšia prehra Smeru. Týždeň Biztweetu.

Zrejme najviac rezonujúcou témou uplynulého týždňa bolo sledovanie novinárov, ktoré mal polícii prezradiť bývalý príslušník SIS Peter Tóth. Zo strachu šiel sám priznať, že si ho Marián Kočner najal na sledovanie viacerých novinárov, vrátane zavraždeného Jána Kuciaka. Pomáhal mu pritom bývalý kolega Marián Kriak. Podľa čiastočných informácií je však zrejmé, že prácu pre organizovaný zločin vykonávajú medzi žurnalistami viaceré osoby z informačného prostredia.

Falošné hry sa zrejme značný čas diali aj při budovaní cestných a dialničných komunikácií. Polícia zasiahla proti organizovanej skupine, ktorá sa zahrabávaním odpadu pod cestnými projektmi snažila zarábať na falošnom obchode s odpadom aj výstavbe.

Korenisté je prepojenie skupiny na špičky vládneho Smeru. Pri policajnom záťahu prehľadávali aj firmu, ktorej prokuristom je Peter Sýkora. Médiá ho v minulosti spájali aj s nitrianskou vetvou Smeru, konkrétne s exministrom hodpodárstva Ľubomírom Jahnátkom.

Čítajte aj:

Podivné zmeny pokračujú a v spoločnosti sa nič nemení

Ochota aj neochota prokuratúry. Týždeň očami Biztweetu

Rozrastený trh s vraždami a tichá orbanizácia RTVS

Policajné vyšetrovanie blízkych ľudí nie je jedinou prehrou, ktorú strana Róberta Fica v posledných dňoch zaznamenala. Okrem iného sa jej nepodarilo pretlačiť vlastný návrh na novú formu voľby ústavných sudcov. Trhlinu tak dostal jeden z hlavných plánov vlády, ktorá sa až podozrivo zúfalo snaží vymyslieť systém, ktorý by jej zaručil vo voľbe značnú autonómiu.

O tragikomickejšie správy sa už pár týždňov stará Slovenská národná strana. Hlavne prazvláštne zatajovanie rigoróznej práce predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý týždeň čo týždeň vymýšľa nové a nové zámienky, prečo svoje zavŕšenie vysokoškolskej kariéry odmieta zverejniť, poburuje spoločnosť a vedie už aj k prostestom v uliciach.

Tie v minulosti vyvolala aj štátna RTVS, ktorá „nesklamala“ a negatívne správy o jej fungovaní vyvolala aj v posledných siedmich dňoch. Postarala sa o to nová šou Najväčší Slovák. Divákov aj niektorých politikov pohoršila upútavka televízie, ktorá si medzi prvé osobnosti vo výbere z našej histórie v kategórii „najväčší Slovák“ vybrala aj prezidenta fašistického vojnového Slovenského štátu Jozefa Tisa, odsúdeného za vlastizradu.