Najvyšší súd nestíha. O ĽSNS stále nerozhodol

Najvyšší súd nestíha rozhodnúť o návrhu na rozpustenie kotlebovcov. Sťažuje sa na zahltenosť.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal návrh na rozpustenie politickej strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko koncom mája 2017. Doposiaľ, ale nedošlo ani k posúdeniu oprávnenosti konania, či návrhu na prvé pojednávanie.

„5-členný senát najvyššieho súdu momentálne skúma procesné podmienky konania, študuje mimoriadne rozsiahly a právne náročný spisový materiál. Senát sa zároveň oboznamuje s mimoriadnym množstvom navrhnutých dôkazov,“ uvádza pre Biztweet hovorkyňa Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Alexandra Važanová.

Súčasťou spisu sú aj niekoľkohodinové audiovizuálne záznamy. Keďže zákon na rozhodnutie o žalobe v tejto veci nestanovuje súdu žiadne lehoty, Najvyšší súd si sám rozhoduje koľko času prípadu venuje. Otázkou ostáva, či je návrh na rozpustenie strany možné posudzovať iba na Najvyššom súde.

Čítajte aj:

Babiš zažaluje Slovensko

Viliam Mišenka: ďalšia hanba justície

„Senát okrem tejto veci rozhoduje aj v ďalších závažných daňových veciach, v sporoch z hospodárskej súťaže a ochrany životného prostredia Je potrebné zdôrazniť, že správne kolégium je najzaťaženejším kolégiom najvyššieho súdu, a tak nie je možné zatiaľ bližšie informovať o predpokladanom termíne rozhodnutia vo veci,“ hovorí Važanová.

Rozhodnutiu o návrhu na rozpustenie extrémistickej strany predchádzali desiatky až stovky podnetov a podozrení zo šírenia myšlienok potláčajúcich ľudské práva. Objavili sa aj podozrenia z netransparentného nakladania s financiami politickej strany. Vedenie Kotlebovcov tieto obvinenia označuje za politicky vykonštruované.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope