Prelomené tabu a štyri mesiace od tragédie

Prešli štyri mesiace od vraždy Jána Kuciaka. Navzdory nepresvedčivým výsledkom vyšetrovania prinieslo posledných sedem dní predsalen prelomenie jedného tabu – nedotknuteľnosti Mariána Kočnera. Týždeň očami Biztweetu.

Prešli štyri mesiace od chvíle, kedy sa na Slovensku stalo dovtedy nemysliteľné a niekto preto, aby zakryl svoje nelegálne aktivity spáchal chladnokrvnú vraždu novinára. Ešte chladnokrvnejšia bola reakcia vlády a vedenia policajných zložiek, ktoré sa napriek smrti dvoch talentovaných a nevinných ľudí navzdory spoločenským turbulenciám rozhodli rozohrať bagatelizačnú politickú hru, na akú sme na Slovensku roky zvyknutí.

Výsledkom je iba kopa nejasností a znechutená verejnosť, ktorá nevie pochopiť policajné pochybenia pri vyšetrovaní vraždy, či nulový zmysel pre zodpovednosť ľudí, ktorých sa vplyv na kvalitu vyšetrovania týka. Vieme len to, čo sa hovorí, a čo zase pripomenula Pavla Holcová. Jána Kuciaka mohli chcieť zavraždiť ľudia z talianskej a albánskej mafie, trpezlivosť však mohol stratiť aj Slovák, ktorý tu systematicky zločin justične kryl.

Z prostredia traumatizujúco nedotknuteľnej justície a polície však prišla v posledných dňoch aj jedna pozitívne vnímaná správa. Marián Kočner aj Pavol Rusko boli políciou v kauze falšovania zmeniek TV Markíza zatknutí. Hlavne v Kočnerovom prípade ide o porušenie nepísaného pravidla zakazujúceho akýkoľvek justičný atak voči jeho diskutabilným a nelegálnym podnikateľským i násilným praktikám.

Dobrou správou je aj úspešne naplnený ozdravný plán Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Za minulé straty však nikto neniesol výraznejšiu zodpovednosť a bremeno osekania dlhu zniesli do veľkej miery pacienti.

Čítajte aj:

Podivné zmeny pokračujú a v spoločnosti sa nič nemení

Ochota aj neochota prokuratúry. Týždeň očami Biztweetu

Sociálne balíčky a boj s médiami. Týždeň očami Biztweetu

Daňový poplatník si naopak aspoň na chvíľu vydýchne od hrozby ďalšieho netransparentného nákupu na ministerstve obrany. Nevieme, či by bol nevýhodný. Avśak to je problém. Ľudia nominovaní národniarmi Andreja Danka majú v rukách niekoľkomiliardový budget, s ktorým si robia, čo chcú. Peniaze daňových poplatníkov dávajú do nákupov zbrojárskej techniky bez jasných pravidiel, niekedy bez súťaže a hlavne nikoho o nich neinformujú. Podobne vybrali pre slovenské letectvo americké stíhačky F16 a nákup takmer zrealizovali bez vedomia verejnosti. Nateraz dostali stopku od Smeru-SD, ktorý ostal prekvapený z toho, že vynechaná z komunikácie bola aj strana Roberta Fica.

Aby sme prekvapivo pozitívny týždeň nezakončili negatívnou správou, spomenieme aj veľmi diskutabilné, ale z pohľadu spoločenského diania pozitívne kroky obchodných reťazcov Billa a Tesco, ktoré sa rozhodli zastaviť predaj nenávisť širiaceho konšpiračného časopisu Zem a vek. Nestáva sa často, aby morálka zvíťazila nad podnikateľskou motiváciou. Keď si však zložíme ružové okuliare, iste pochopíme, že pre firmy šlo o veľmi efektívny marketing, ktorý malým odpisom príjmu zaplnil všetky slovenské média.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope