Vrece zemiakov ministrom. Plavčan je vrcholom farizejstva

Denne hovoriť o zmenách v školstve, sťažovať sa na strácajúcu kvalitu a potom na stoličku nominovať Plavčana. Ministerstvo školstva je v súčasnosti groteskou sebareflexie ľavicových a národniarskych hnutí.

Už to hovorili mnohí, vrátane toho najvyššieho. Slovenské školstvo potrebuje výrazné reformy. Učitelia majú byť kvalitnejší, žiaci majú po rokoch o štúdium získať záujem a obory, ktoré majú študovať, majú dávať zmysel.

Nič z toho vraj doteraz nešlo. Podľa ľudí zo súčasnej vlády pre nečinnosť kabinetov, ktoré školstvo riadili před viac ako desiatimi rokmi, kedy síce SMER nebol vo vláde, ale ani zanedbateľnou parlamentnou silou.

I keď zahodíme za hlavu neustále opakovaný a trápny folklór zhadzovania viny na predošlé vlády, u vlád Roberta Fica je jeden zásadný problém. Je, alebo sa tak aspoň tvári sociálnym demokratom. Tí si roky medzi priority dávajú za jeden z hlavných programových bodov racionalizáciu školstva.

Čo dosiahli po dekáde vo vláde? Petra Plavčana. Sympatické a usmievavé veľké dieťa im do vlády dotlačila SNS. Zrejme preto, že nikoho nemala a on poslúcha.

Od doby, kedy bol vymenovaný za ministra školstva nás sice ako novinárov tešia časté tlačové správy o tom, kde sa bicykloval, či plával, viacmenej však plnia naše emailové koše.

Peter Plavčan od doby, kedy obsadil svoju funkciu, nedokázal absolútne nič. Maximálnou trápnosťou je jeho neochota vyjadrovať sa k pripravovanej reforme školstva, ktorú miesto neho robí partia zúfalých úradníkov. Vie o nej asi toľko, že odmietol aj pozvanie na túto tému do televíznej debaty na RTVS. Neschopnosť hovoriť o reforme, ktorá by mohla byť pre neho a jeho stranu lacným marketingovým žolíkom znamená, že to SNS s podporou Smeru nikdy nemyslela s rezortom vážne.

Čítajte ďalšie komentáre:

Lásky kapitána Danka. Vzor našiel v palici

Keď nie je počuť potlesk. Región V4 zahalený v zmätených emóciách

Lemešani: Prečo som napísal knihu o Babišovi

Na stoličku ministerstva školstva posadili ono povestné vrece zemiakov. Jeho najvýraznejšou činnosťou sú propagandistické akcie pri hlúpych činnostiach, alebo ukážky tanečných krokov pri smotánkovských reláciách na súkromných televíziach.

Pri pohľade na kariéru jeho predchodcu Dušana Čaploviča síce rola užitočného idiota neprekvapuje, ale súčasné dianie okolo prideľovania tristomiliónových dotácií na vedu predsa zaráža. V biznise a práci už Slovákov naučili prehrýzť nespravodlivosť a nevšímať si klientelizmus. Vo vede však pracujú idealisti. A tí trafiky Roberta Fica a Andreja Danka nepochopia.

Jedným z hlavných problémov Slovenska je odchod kvalitných ľudí, ktorý zapríčiňuje víťaznú volebnú majoritu ľudí, ktorí o svete mimo seba a fabriky vedia, len to čo vidia v Krimisprávach na Jojke.

Po rokoch sa zmenila zostava vlády a nominantna na školstvo predložila iná než Ficova strana. Ako to dopadlo? Hrdý národniar a líder SNS Andrej Danko sa smie pri večernej modlitbe pýtať Boha prečo má okolo seba iba neschopných, alebo zlých ľudí (vlastne ako predošlí šéfovia SNS). Jediným rozdielom je to, že za večierkového kráľa a rozkradnuté milióny nesie zodpovednosť sám. Aj s tým dvojkrížom na hrudi.

 

Tomáš Lemešani

Zaregistrujte sa a získajte exkluzívne info z Biztweetu. Ak ho chcete iba podporiť, posilnite nezávislú žurnalistiku na účte IBAN CZ8920100000002100602454. Ďakujeme