Lajčák pre Biztweet: Ku kauze údajného predraženia sme uviedli sériu argumentov

Ku kauze údajného predraženia sme uviedli sériu argumentov a vysvetlení, zverejnili dokumenty a právne stanoviská, ale málokto si to všimol. Väčší priestor dostali ostré slová a závažné obvinenia na adresu rezortu a to bez akýchkoľvek dôkazov. Minister zahraničných vecí v krátkom rozhovore pre Biztweet.

Prispeli sme k tomu, aby občania Ukrajiny a Gruzínska mohli v krátkom čase cestovať do Schengenu bez víz. Do európskej terminológie sme zaviedli pojem „bratislavský proces“ – čo je proces reflexie aktuálneho stavu a budúcej podoby EÚ po odchode Británie. Ku kauze údajného predraženia sme uviedli sériu argumentov a vysvetlení, zverejnili dokumenty a právne stanoviská, ale málokto si to všimol. Väčší priestor dostali ostré slová a závažné obvinenia na adresu rezortu a to bez akýchkoľvek dôkazov. Minister zahraničných vecí v krátkom rozhovore pre Biztweet.

Biztweet: V posledných dňoch nášho predsedníctva v Rade Európy všetci čakajú bilancovanie. Čo je podľa vás najväčším úspechom a čo neúspechom nášho polročného pôsobenia?

Miroslav Lajčák: Historicky prvé predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ dopadlo úspešne a to nie je samochvála – stačí sa pozrieť na bilanciu výsledkov a na hodnotenia našich európskych partnerov. Slovenské predsedníctvo preukázalo profesionalitu, spoľahlivosť a odbornosť. Splnili sme svoj sľub, že bude nestranným a úprimným sprostredkovateľom a mediátorom európskeho kompromisu, že sa zameriame na pozitívne a konštruktívne posúvanie tém, politík a agiend EÚ dopredu.

Zoznam výsledkov je veľmi dlhý, najvýraznejšie ale rezonuje Bratislavský summit, ktorý odštartoval a dostal do európskej terminológie pojem „bratislavský proces“ – čo je proces reflexie aktuálneho stavu a budúcej podoby EÚ po odchode Británie. Summit pritom nebol len snahou o reflexiu ale riešil najdôležitejšie otázky, ktoré trápia občanov a bol o konkrétnych krokoch v troch najdôležitejších oblastiach: migrácia, bezpečnosť a ekonomická a sociálna dimenzia.

Za veľmi významné však považujem aj dosiahnutie dohody na budúcoročnom rozpočte, ratifikáciu Parížskej klimatickej dohody Európskou úniou či pokrok v budovaní jednotného digitálneho trhu návrhom zákazu tzv. geoblockingu.

O neúspechoch sa v prípade nášho predsedníctva nedá hovoriť, neurobili sme žiadny prešľap a nespôsobili sme Európe ani žiadny problém. Dá sa však hovoriť o oblastiach, kde sa nepodarilo naplniť všetky naše ambície – nie preto, že by sme nechceli alebo nevedeli, ale preto, že to okolnosti jednoducho neumožnili. Napríklad sme chceli vidieť lepšie napredovanie dohody TTIP, chceli sme viac posunúť reformu systému EÚ na obchodovanie s emisiami a pri sedemročnom rozpočte Únie sa nepodarilo dosiahnuť kompromis na dohode o navýšení prostriedkov a zvýšení flexibility, lebo jedna členská krajina je zásadne proti, hoci všetci ostatní členovia súhlasia. 

Biztweet: Vláda evidentne stavala predsedníctvo na vlastnom návrhu riešenia migračnej otázky. Podľa Roberta Fica uspela, keď sa o tom začalo aspoň diskutovať. Podľa mnohých však táto iniciatíva prepadla, keď ju nepodporili ani spriaznené členské štáty. Aký je váš názor?

Miroslav Lajčák: Migrácia a reforma azylovej politiky boli jednou z našich štyroch prioritných oblastí a aj v nej sa nám podarilo posunúť veci pozitívne dopredu a zaznamenať hmatateľné výsledky: Európska pohraničná a pobrežná stráž sa stala realitou práve počas nášho predsedníctva. Navrhli sme tiež koncept efektívnej solidarity, o ktorej sa v Únii v súčasnosti vedie živá, názorovo rôznorodá debata. Samozrejme, migračná kríza je príliš veľký a dlhodobý fenomén na to, aby sa dokázal komplexne vyriešiť za jedno 6-mesačné predsedníctvo. V rámci EÚ nás na tom čaká ešte veľa práce, ale dôležité je, že sme sa po počiatočnom veľkom rozdelení názorov a táborov v EÚ začali postupne v diskusiách posúvať dopredu.

Biztweet: Záver predsedníctva sprevádzali polemiky o jeho hospodárení. Nešlo situáciu riešiť s väčšou ľahkosťou? Nemala by byť na mieste podráždených reakcií skôr vecná argumentácia a sebakritika? 

Miroslav Lajčák: Ale veď my sme sa o vecnú argumentáciu snažili a uviedli sériu argumentov a vysvetlení, zverejnili dokumenty a právne stanoviská, ale málokto si to všimol. Väčší priestor dostali ostré slová a závažné obvinenia na adresu rezortu a to bez akýchkoľvek dôkazov.

Mrzí ma, že počas šiestich mesiacov predsedníctva žiadny z jeho výsledkov nevzbudil takú pozornosť a toľko emócií ako údajná kauza údajného predraženia.

Miroslav Lajčák

Po skončení SK PRES sa začneme pripravovať na predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

 

Keďže sme od začiatku sľubovali transparentné predsedníctvo, obrátili sme sa okamžite po objavení sa týchto tvrdení na najvyššie kompetentné kontrolné orgány, aby všetko preverili a pomohli tak odstrániť akékoľvek podozrenia.

A na margo údajnej nehospodárnosti len zopakujem jeden fakt, ktorý naši kritici systematicky ignorujú: Rozpočet predsedníctva bol 70 miliónov eur, čo je najmenej v regióne V4. Tento rozpočet sme vôbec neprekročili, dokonca sa nám podarilo hospodárnym narábaním s verejnými financiami ušetriť zhruba 11 miliónov eur. Je toto nehospodárne?

Biztweet: Vaše ďalšie pôsobenie sa napriek neúspechu v snahe stať sa generálnym tajomníkom OSN spája s touto organizáciou. Môžete potvrdiť váš záujem o niektorú z pozícií v jej štruktúrach, prípadne prezradiť termíny, kedy bude vec aktuálna?

Miroslav Lajčák: Nie som si istý, či je druhé miesto na svete možné označiť za neúspech. Spomedzi kandidátov Východoeurópskej skupiny, z ktorej mal podľa nepísaného pravidla pochádzať nový generálny tajomník, sa kandidát Slovenskej republiky umiestnil najvyššie. Osobne to považujem za úspech – keďže proces výberu jasne ukázal, že nebol dopyt ani po žene, ako sa na začiatku vehementne tvrdilo a ani o kandidáta z východnej Európy.

Moje profesionálne pôsobenie sa naďalej spája s funkciou ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Popri nej by som mal ešte vykonávať funkciu predsedu Valného zhromaždenia OSN, o ktorú sa Slovenská republika uchádza už od roku 2003 a ktorú Slovensko získalo na ročné obdobie od septembra 2017.

Čítajte aj:

Miroslav Lajčák pre biztweet: Pre Slovensko je typická obava zo všetkého nového a neznámeho

Fico: Slovensko potrebuje stabilitu a nie predčasné voľby

SaS zverejnila vízie na ďalších 7 rokov. Dominuje xenofóbia a euroskepticizmus

--

Biztweet: Aké sú priority rezortu zahraničných vecí po skončení slovenského predsedníctva. Dlhšie sa mlčí o Ukrajine, pozícia voči Spojeným štátom bude zaujímavá taktiež..

Miroslav Lajčák: Ak médiá nevenujú pozornosť všetkým aspektom našej činnosti, ešte to neznamená, že sa naše priority menia alebo ustupujú do úzadia. Napríklad Ukrajine sme sa venovali aj počas predsedníctva, keď sme prispeli k tomu, aby občania Ukrajiny a Gruzínska mohli v krátkom čase cestovať do Schengenu bez víz. Naši východní susedia pre nás ostávajú prioritou, podobne ako aj západný Balkán. Okrem toho sa po skončení SK PRES začneme pripravovať na predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktoré preberieme od 1.januára 2019, čo bude ďalšia zodpovedná pozícia s priamym dopadom na bezpečnostnú situáciu na starom kontinente.

 

 

 

Biztweet