Slovakia Steel Mills má hodnotu 42 miliónov. Čaká na predaj

Oceliareň zo Strážskeho má po preskúmaní správcom hodnotu 42 miliónov eur. Chcú ju predať ako celok

Po krachu a niekoľkoročnej nečinnosti zostalo v oceliarni Slovakia Steel Mills v Strážskom stále dosť majetku. Ako biztweet informoval Miroslav Duračinský – komplementár Slovenskej správcovskej a reštrukturalizačnej, ktorá sa o konkurz východoslovenskej fabriky stará, súpisová hodnota majetku zapísaného do súpisu presahuje sumu 42 miliónov eur. Ide teda aj napriek krachu a ďalším manipuláciam s pozostalým majetkom firmy stále o hodnotný obchodný artikel.

„Predmet predaja bude určený na základe záväzného pokynu, ktorý bude uložený príslušným orgánom. Správca požiadal o uloženie záväzného pokynu na speňaženie podniku ako celku,“ hovorí Miroslav Duračinský. Ako už biztweet informoval, správca kunkurzu sa spoločne s veriteľmi zhodol na predaji podniku ako celku vďaka tomu, že oň prejavili záujem subjekty, ktoré by radi produkciu v oceliarni obnovili.

„Moment začatia procesu speňažovania závisí od záväzného pokynu, ktorým sa určí spôsob speňaženia majetku,“ dodáva Miroslav Duračinský. Na predaj podniku sa najviac tešia zabezpečení veritelia Česká exportní banka a Terrastroj.

Z dávnejších dražieb pohľadávok Slovakia Steel Mills však možno rozkľúčovať niekoľko subjektov, ktoré na majetok továrne zo Strážskeho mali zálusk v posledných dvoch rokoch.

Jedným z najskloňovanejších bola Arca Capital, finančníka Pavla Krúpu. Známy podnikateľ v minulosti ponúkal za balík pohľadáviek ČEB takmer dve miliardy korún. Vzhľadom k tomu, že šlo o menej ako polovicu ich hodnoty však Česi Arce odmietli svoje pohľadávky predať.

Pre bývalých zamestnancov továrne by Krúpova angažovanosť zrejme neznamenala nič. Finančník je totiž známy skupovaním pohľadávok a ich ďalším predajom. Výrobu by zrejme neobnovil.

Ďalším záujemcom o továreň Slovakia Steel Mills je nemecká oceliareň Max Aicher. Firma zamestnáva zhruba 3500 zamestnancov v 18 krajinách. Vlastní dve továrne – v Bavorsku a Maďarsku. Ročne vyrába zhruba 1,5 milióna ton ocele. Ak by pohľadávky ČEB odkúpila, zrejme by sa pokúsila o obnovenie výroby aj v Strážskom.

Čítajte aj: 

Štátu došla trpezlivosť. Poórovi prepadla dotácia

V Seredi rozširia výrobu piškót. Pristavia novú výrobnú halu

Ožije Slovakia Steel Mills ešte tento rok? Záujem majú finančníci aj cudzinci

--

Koncom roka 2014 vyvolali rozruh trestné oznámenia voči majiteľom skrachovanej oceliarne Slovakia Steel Mills. Ako biztweet informoval, ukrajinská KVV Group obvinila Mária Hoffmanna a Branislava Prieložného z údajne zámerného manipulovania účtovných výsledkov továrne a manipulácie tendrov Českej exportnej banky.

Po tom, čo KVV Group odovzdala údajné dôkazy Najvyššiemu štátnemu zastupiteľstvu Českej republiky sa vec dostala na stôl Odboru závažnej hospodárskej a finančnej kriminality Vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe. „Ve věci nebylo policejním orgánem shledáno podezření ze spáchání trestného činu,“ povedal pre biztweet.eu Marek Bodlák, riaditeľ odboru závažnej hospodárskej a finančnej kriminality VSZ v Prahe. KVV by však napriek kontroverziám mohla stále patriť k záujemcom o továreň.

Jej prevzatie by mohla mať v pláne aj finančná skupina J&T. Tá ma voči bývalým majiteľom pohľadávky z úverovej linky. Finančníci už s priemyselnou výrobou skúsenosti majú.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb