Ožije Slovakia Steel Mills ešte tento rok? Záujem majú finančníci aj cudzinci

Oceliareň Slovakia Steel Mills zo Strážskeho nájde nového majiteľa ešte v tomto roku. Do hry o oživenie továrne sa hlásia subjekty zo Slovenska aj zahraničia. Minimálne jeden z nich už konkurzného správcu o záujme odkúpiť továreň ako celok presvedčil

Oceliareň Slovakia Steel Mills zo Strážskeho nájde nového majiteľa ešte v tomto roku. Do hry o oživenie továrne sa hlásia subjekty zo Slovenska aj zahraničia. Minimálne jeden z nich už konkurzného správcu o záujme odkúpiť továreň ako celok presvedčil.

V konkurze Slovakia Steel Mills ide o veľa. Technológie v hodnote desiatok miliónov eur, dlhy, ktoré lámu dodávateľom väzy a v neposlednom rade nádej stoviek prepustených zamestnancov, že sa v chudobnom regióne vrátia do práce.

Konkurz továrne, ktorá skrachovala v roku 2013 môže hýbať aj českou politikou. Pre riskantnú podporu oceliarňam má totiž na krku nôž celé vedenie Českej exportnej banky (ČEB). Práve pre nevymožiteľné pohľadávky ako je tá, ktorú má česká štátna banka voči Slovakia Steel Mills banke hrozí, že vláda rozpustí jej vedenie a inštitúcia prejde pod prísnejší dohľad ministerstva financií Andreja Babiša.

ČEB v roku 2007 slovenským oceliarňam požičala 4,6 miliardy korún na vybudovanie závodu výmenou za to, že technológiu dodajú českí exportéri. Oceliarne začali vyrábať až v roku 2011, v nasledujúcich dvoch rokoch ale každý rok vykázali stratu zhruba miliardu korún a skrachovali.

Banka balík pohľadáviek ponúkala v opakovaných dražbách, ktoré však nedopadli úspešne. Tú poslednú ČEB zrušila ešte pred vypršaním ponukového konania. 

Banku totiž správca konkurznej podstaty - Slovenská správcovská a reštrukturalizačná – požiadal o vydanie záväzného pokynu na speňaženie majetku formou predaja podniku Slovakia Steel Mills. "Konkurzný správca doložil, že už eviduje záujemcov o kúpu majetku spoločnosti SSM. A takisto prebiehajúce dopytové konanie ukázalo, že záujemcovia o postúpenie pohľadávok za SSM preferujú kúpu majetku v rámci konkurzného konania," vysvetľuje David Marek, podpredseda predstavenstva ČEB zodpovedný za správu rizikových pohľadávok.

O technológie v továrni, ale aj samotnú továreň má teda záujem anonymný záujemca. Ten preferuje kúpu v konkurznom konaní. Zrejme preto, že tak dosiahne nižšiu kupnú cenu.

„Žiaľ z dôvodu zákonnej povinnosti mlčanlivosti na uvedené otázky odpovedať nemôžem,“ odmietol biztweetu komentovať mená záujemcov správca Miroslav Duračinský zo Slovenskej správcovskej a reštrukturalizačnej.

Z dávnejších dražieb pohľadávok Slovakia Steel Mills však možno rozkľúčovať niekoľko subjektov, ktoré na majetok továrne zo Strážskeho mali zálusk v posledných dvoch rokoch.

Jedným z najskloňovanejších bola Arca Capital, finančníka Pavla Krúpu. Známy podnikateľ v minulosti ponúkal za balík pohľadáviek ČEB takmer dve miliardy korún. Vzhľadom k tomu, že šlo o menej ako polovicu ich hodnoty však Česi Arce odmietli svoje pohľadávky predať. Pre bývalých zamestnancov továrne by Krúpova angažovanosť zrejme neznamenala nič. Finančník je totiž známy skupovaním pohľadávok a ich ďalším predajom. Výrobu by zrejme neobnovil.

Čítajte aj: 

V Bratislave začali stavať Stein 2. Predaj je vraj v plnom prúde

Rybí fasfood Nordsee napriek plánom na odchod zaznamenáva rasty

Ľudia kupujú nové nehnuteľnosti. Bude to viesť k nárastu ich cien

--

Ďalším záujemcom o továreň Slovakia Steel Mills je nemecká oceliareň Max Aicher. Firma zamestnáva zhruba 3500 zamestnancov v 18 krajinách. Vlastní dve továrne – v Bavorsku a Maďarsku. Ročne vyrába zhruba 1,5 milióna ton ocele. Ak by pohľadávky ČEB odkúpila, zrejme by sa pokúsila o obnovenie výroby aj v Strážskom.

Koncom roka 2014 vyvolali rozruh trestné oznámenia voči majiteľom skrachovanej oceliarne Slovakia Steel Mills. Ako biztweet informoval, ukrajinská KVV Group obvinila Mária Hoffmanna a Branislava Prieložného z údajne zámerného manipulovania účtovných výsledkov továrne a manipulácie tendrov Českej exportnej banky.

Po tom, čo KVV Group odovzdala údajné dôkazy Najvyššiemu štátnemu zastupiteľstvu Českej republiky sa vec dostala na stôl Odboru závažnej hospodárskej a finančnej kriminality Vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe. „Ve věci nebylo policejním orgánem shledáno podezření ze spáchání trestného činu,“ povedal pre biztweet.eu Marek Bodlák, riaditeľ odboru závažnej hospodárskej a finančnej kriminality VSZ v Prahe. KVV by však napriek kontroverziám mohla stále patriť k záujemcom o továreň. 

Jej prevzatie by mohla mať v pláne aj finančná skupina J&T. Tá ma voči bývalým majiteľom pohľadávky z úverovej linky. Finančníci už s priemyselnou výrobou skúsenosti majú. Zväz strojárskeho priemyslu Slovenskej republiky a zväz hutníkov o žiadnych konkrétnych záujemcoch informácie nemajú a nechcú preto situáciu komentovať

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb