V Česku ožíva slovenská nočná mora. Zaplatia občania Duckého zmenky?

Spoločnosť, ktorá má podľa Európskeho súdu pre ľudské práva nárok na vyplatenie Duckého zmenky ožíva. V Česku sa súdi o zastavenie svojho zániku

20 miliónov eur. Takúto sumu bude musieť štát vytiahnuť z vreciek daňových poplatníkov na úhradu škody, ktorú napáchal počas Mečiarovej vlády Ján Ducký, bývalý minister priemyslu, hospodárstva a neskorší riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

Európsky súd pre ľudské práva minulý rok rozhodol, že spoločnosť Draft – Ova z Českej republiky má stále nárok na vyplatenie kontroverznej zmenky, vypísanej Duckým v čase, keď viedol SPP.

Protihodnotou mali byť „služby obchodného a finančného charakteru“. Tie sa však v skutočnosti nikdy nezrealizovali. Pravdepodobne boli len zámienkou na vypísanie zmeniek. Predstavitelia SPP dodnes nevedia, na akú sumu boli vypísané všetky zmenky. Dvadsať miliónov eur pre Draft – Ova je len jednou zo zmeniek, ktorej hodnota narástla o úroky.

Teraz stačí, aby sa česká firma obrátila na slovenské súdy a požiadala o vyplatenie zmenky. Nie je to však ľahké. Firma je od roku 2013 v insolvenčnom konaní.

Veritelia sa od Draft – Ova pokúšali vymáhať pohľadávky vo výške takmer sto miliónov korún. Krajský súd v Ostrave však po niekoľkomesačnom boji konštatoval, že firma nemá žiadny majetok a rozhodol preto o zastavení insolvenčného konania.

Úspech Draft – Ova na Európskom súde pre ľudské práva však nahnal do žíl sporu novú krv. Veritelia, po zistení platnosti pohľadávky Draft –Ova voči Slovenskej republike vec oživili a požiadali o obnovu konania na základe faktu, že firma disponuje platnou dvadsaťmiliónovou pohľadávkou.

Čítajte aj:

Petrimex: Kam siahajú korene československého oligarchizmu?

České mýto hazarduje. Koketuje s anonymnou firmou

Fico po vstupe do prvej vlády: Sebastredný a v moci sponzorov

--

Na Vrchnom a Najvyššom súde Českej republiky sa tak rozhorel boj o Duckého zmenku. Draft – Ova podala vo veci dovolanie a žiada, aby Najvyšší súd obnovil predošlé rozhodnutie Krajského súdu v Ostrave – teda insolvenčné konanie zastavil. Právny zástupca Draft – Ova Petr Svatoš na otázky biztweetu nereagoval.

Privatizačná zmluva SPP poistila. Prípadné záväzky z prehratých zmenkových sporov má zaplatiť štát.

Ján Ducký bol tesne po podpísaní kontroverzných zmeniek zavraždený. V januári 1999 ho vo vchode domu zavraždil strelnou zbraňou neznámy páchateľ. Podľa všetkého nájomnú vraždu na pokyn niektorého z majiteľov zmeniek vykonal ukrajinský páchateľ.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb