Poliaci bližšie k jadrovej elektrárni. Zúžili počet lokalít

Poľská energetická spoločnosť PGE vylúčila z možných lokalít pre výstavbu jadrovej elektrárne, lokalitu Choczewo

Poľská energetická spoločnosť PGE vylúčila z možných lokalít pre výstavbu jadrovej elektrárne, lokalitu Choczewo.

Možnými lokalitami, v ktorých Poliaci plánujú vybudovať ich prvú atómovú elektráreň tak zostávajú Lubiatowo-Kopalino a Żarnowiec. Pri výbere zohrá významnú úlohu hlavne posudzovanie vplyvov na životné prostredie EIA.

Zásluhu za zúženie počtu lokalít pre možnú jadrovú elektráreň PGE EJ1 si pripisuje organizácia Greenpeace. Tá však bojuje proti stavbe atómovej elektrárne ako takej. V Choczewe aktivisti dosiahli aj zastavenie prieskumných prác.

V rámci posudzovania EIA sa čaká aj na vyjadrenie okolitých štátov. „Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky rešpektuje právo každej krajiny na voľbu svojho energetického mixu, vrátane budovania a využívania jadrovej energie,“ konštatuje hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

Čítajte aj:

Maďari v jadre koketujú s Iránom

Druhá dodávka LNG dorazila do poľského terminálu Świnoujście

Príbeh uhľobaróna: Uhlie ako časovaná bomba

--

Čo sa týka dopadu na slovenskú energetiku však slovenská vláda jasný názor nemá. Produkcia poľskej elektriny by mohla ovplyvniť napríklad aj cenový mix na Slovensku. „V súčasnosti nie sú k dispozícií dostatočné informácie, na základe ktorých by bolo možné analyzovať vplyvy, resp. dopady poľskej jadrovej elektrárne na našu výrobu elektrickej energie, životné prostredie a na spoločné projekty. Nie je známe, či po vybudovaní jadrovej elektriny budú niektoré napríklad uholné elektrárne odstavené,“ hovorí Žiaková.

Poľská investícia počíta s výstavbou a prevádzkou Prvej jadrovej elektrárne v Poľsku s výkonom 3750 MWe.