Príbeh uhľobaróna: Uhlie ako časovaná bomba

Impérium Zdeňka Bakalu prešlo veľkou obmenou. Počas piatich rokov padlo z nebies do čiernej hliny

Ako stratiť takmer sto percent hodnoty akcií počas piatich rokov? Bakala recept pozná. Teda nie, že by ho táto vedomosť tešila. S osudom jedného z najbohatších Čechov sa kruto zahral trh s komoditami.

Konkrétne vývoj cien uhlia. Nadpolovičný vlastník nadnárodnej ťažobnej spoločnosti NWR prežil v posledných rokoch ťažké vytriezvenie. Zo zárobkov, ktoré mu do vreciek padali takmer samé sú žeravé uhlíky, ktoré môžu rozhorieť ohniská v domácej i zahraničnej politike. Z biznisového hľadiska išlo v posledných piatich rokoch takmer o nočnú moru. Zasiahla mnoho najbohatších ľudí sveta. Z českých miliardárov to však Bakala cítil najvýraznejšie.

"Pred piatimi rokmi stála jedna akcia NWR okolo sto korún, dnes stojí jednotky halierov. Rovnako dramaticky, ako sa zmenila cena akcií NWR, sa za posledných päť rokov zmenila aj celková situácia na trhu s uhlím. V roku 2011 dosahovala cena koksovateľného uhlia rekordných úrovní v súvislosti s rýchlo rastúcou čínskou ekonomikou a obmedzenou ponukou uhlia kvôli rozsiahlym povodniam v Austrálii, "opisuje vývoj trhu analytik Cyrrus Marek Hatlapatka.

Ako ďalej uvádza, koksovateľné uhlie bolo v dobrých časoch v cene aj 300 dolárov za tonu. Čínska ekonomika v tej dobe rástla tempom 9-10 percent ročne. "V nasledujúcich rokoch sa však trh s uhlím dostal veľmi rýchlo z previsu dopytu do značného previsu ponuky. Na strane dopytu došlo k oslabeniu vplyvom spomaľovania rastu čínskej ekonomiky, na strane ponuky sa postupne na trh vrátili bane v Austrálii a vstúpili naň tiež nové kapacity v rôznych častiach sveta. Na trhu s energetickým uhlím hral negatívnu úlohu aj pokrok v oblasti ťažby zemného plynu z bridlicových nálezísk, čo vytlačilo časť ťažby uhlia v USA na medzinárodné trhy s príslušným negatívnym vplyvom na ceny,“ hovorí Hatlapatka.

Čítajte aj: 

Slovnaft hlási útok. Chce sa stať českou jednotkou

O financovaní atómky v Jaslovských Bohuniciach stále nie je jasno

Poliaci žiadajú Slovákov o povolenie. Plánujú stavbu atómovej elektrárne

--

NWR nehrala do karát ani typológia zvolených aktív. Ťažba uhlia v OKD - kľúčovej dcérskej firme NWR - je totiž oproti niektorej konkurencii výrazne drahšia. "To, že bane prežili do dnešnej doby, je umožnené viacmenej iba tým, že cena uhlia na medzinárodnom trhu bola dostatočne vysoká a s pripočítaním nákladov na dopravu uhlia do vnútrozemia Európy tak ceny NWR boli v našom regióne konkurencieschopné. To však postupne kvôli poklesu cien uhlia na trhoch už prestalo platiť a firma nebola schopná dosahovať zisk ani na prevádzkovej úrovni. To bolo pri vysokej miere zadlženia firmy značným problémom, ktorý vyústil až v nutnosť reštrukturalizácie firmy v roku 2014, "uvádza Hatlapatka.

OKD prežila vďaka dodatočnej dávke vlastného kapitálu a zníženie hodnoty cudzieho kapitálu. Riedenie kapitálu však samozrejme prinieslo aj zásadný pokles ceny akcií NWR. OKD preto postupne zatvára bane a prepúšťa ľudí v baniach v Ostrave a Karvinej.

 

Fotozdroj: okd.cz