Firma sa rozbieha, veritelia ďalej dúfajú. Reštrukturalizácia Váhostavu

Spoločnosť Váhostav uzavrela svoj najkontroverznejší rok podnikania v poriadku. Veritelia hľadajú cestu, ako získať peniaze

Nie súd, ale úrad. To je paradox, ktorý prežívajú frustrovaní veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav v roku 2015. Firma nastolila ozdravný plán, ktorý schválil nielen súd ale aj štát. Ako jediná v tomto roku smie svojich veriteľov odkazovať na štátny rozpočet. A vychádza to dobre. Vláda Roberta Fica registruje nespokojných veriteľov, snaží sa ich uspokojiť a Váhostav dorastá do finančnej bubliny, ktorú si rokmi vytoril.

„Na konci apríla prijala väčšina veriteľov reštrukturalizačný plán, ktorý bude Váhostav najbližších päť rokov dodržiavať. V zmysle platnej legislatívy sa môžu veritelia rozhodnúť, či si svoju pohľadávku voči Váhostavu ponechajú alebo ju predajú štátom zriadenej spoločnosti Slovenská reštrukturalizačná, a. s. Informácie o tom, koľko veriteľov tak zatiaľ urobilo, Vám poskytne táto spoločnosť,“ uvádza pre biztweet bilanciu nezvyklého stavebnického fiaska firmy Váhostav Tomáš Halán.

Spoločnosť, ktorá dosiahla podľa agentúry finstat neuveriteľnú takmer stopercentnú zadĺženosť financuje ďalšie projekty a stále hrá na slovenskom trhu verejných zákaziek úlohu najťťažšieho bojovníka. Veritelia, ktorí rezignovane prijali plán ozdravenia firmy veľkopodnikateľa Juraja Širokého dostanú zlomky svojich dlhov v júni 2016.

„V súčasnosti Váhostav pracuje na viacerých zákazkách pre verejný, ale aj súkromný sektor. Ide napríklad o výstavbu diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité s partnermi v združení Doprastav, Strabag a Metrostav, či o diaľnicu D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka s partnermi v združení Doprastav a Strabag.  V Bratislave realizuje výstavbu objektu Rosum na Bajkalskej ulici,“ menuje Tomáš Halán aktuálne zákazky firmy.

Čítajte aj:

HB Reavis v Brne narazila. Na odpor Nemcov

Podolák má problémy. Steel Transu hrozí krach

Humenská mliekareň oddĺženie nezvládla. Je v konkurze

Američania z U.S.Steel Košice neodídu. Naplnia memorandum

--

Váhostav je stále považovaný za seriózneho partnera štátnych stavieb naprieč štátmi so sociálnodemokratickou popularitou.

„Váhostav ako jedna z najväčších stavebných firiem na Slovensku, pravidelne sleduje súťaže vyhlásené verejným aj súkromným sektorom. Vedenie spoločnosti tieto ponuky pravidelne vyhodnocuje a po ich posúdení rozhodne, do ktorých projektov spoločnosť svoju ponuku predloží a do ktorých  sa naopak nezapojí. Ide o projekty z oblasti budovania dopravnej infraštuktúry, ako aj o vodohospodárske stavby a pozemné staviteľstvo. Vzhľadom na to, že viaceré súťaže, do ktorých sa Váhostav so svojimi ponukami zapojil, nie sú ešte ukončené, nie je možné o daných ponukách poskytnúť bližšie informácie,“ dodáva Tomáš Halán. 

 

Páčia sa Vám články biztweetu? Podporte ho! Potrebuje Vás pre rozvoj projektu nezávislej žurnalistiky..