U.S.Steel žiada zavedenie cla na čínsku oceľ. Prepúšťanie v Košiciach nie je vylúčené

Aj košické železiarne tlačia na Brusel, aby zaviedol nové clá pre čínsku oceľ. Odborári sa obávajú prepúšťania

Číňania vyrábajú lacnú oceľ vo veľkom množstve a bez dodržiavania prísnych ekologických regulácii, ktoré musia splňovať európski producenti ocele. Výsledkom je jednoznačná cenová výhodnosť oceľového tovaru z Číny a problémy európskych oceliarní. 

Výnimkou nie je ani košický U.S.Steel. Ako pre biztweet potvrdzuje šéf odborárov, prepúštanie v Košiciach nie je vylúčené. Oceliarne totiž musia šetriť všade, kde sa dá. Úsporné opatrenia sa zatiaľ týkajú priškrtených investícií. „Osobne sa obávam že nemusia stačit a vedenie bude tlačiť na usporu v nákladoch na pracovnú silu. Kolegovia z iných štátov v EU a predovšetkým v Anglicku to potvrdili, keď v hutníctve stratili v tomto roku štyritisíc pracovných miest. O riešení uvedených problémov intenzívne rokujeme s vedením spoločnosti,“ povedal biztweetu šéf odborov U.S.Steel Košice Mikuláš Hintoš.

V dôsledku podliezania cien čínskymi výrobcami sa tento rok zvýšil import čínskej ocele na európsky trh až dvojnásobne. Tempu zlacňovania nemajú Európania šancu odolať. Hľadajú preto cesty, ako regulovať čínske ceny a nedovoliť čínskym výrobcom vytláčať Európanov z trhu. „Ak by sa s s obrovským množstvom neférovo obchodovanej ocele za dumpované ceny nič neurobilo, celý európsky hutnícky priemysel, odvetvia, ktoré sú podporné pre oceliarstvo, zamestnanci a celé komunity by utrpeli. V tomto štádiu je situácia kritická,“ potvrdzuje biztweetu aj hovorca U.S.Steel Košice Ján Bača. Podľa neho je veľkým problémom aj neustála európska regulácia spojená s balíkom opatrení kvôli klimatickým zmenám.

„Prijali sme deklaráciu smerom k Európskej komisii, ktorá musí do mesiaca dvoch zaviesť dovozové clá pre velké množstvo dovozu predovšetkým z Číny ináč bude neskoro a hutníci stratia pracovné miesta z dôvodu nevyužívania svojich výrobných kapacít,“ hovorí Mikuláš Hintoš.

Košičania nie sú jediní, ktorí volajú po zmenách. K deklarácii sa pripojili priemyselníci, zúčastnení na konferencii Industriall v talianskom Tarante.

--

Čítajte aj:

Ďalšia obeť Skyside. Výrobca Slatiny je v konkurznom konaní

Agentúry ovláda pár ľudí. Športovcom diktujú známe mená

Foxconn rozšíri slovenskú továreň. Naberá ľudí

Konkurzný správca draží majetok Slovakia Steel Mills. Hlavný veriteľ súhlasil

Priemyselné parky: Úspešné príbehy aj vyhodené peniaze

--

Jedným z riešení, ktoré podnikatelia zo sektora navrhujú je aj určit minimálne ceny hutnických výrobkov, ktoré by nemohli dovozcovia na európskom trhu po istú dobu podliezať. „Budeme veľmi pozorne sledovať ďalšie kroky Európskej komisie, pretože cítime zodpovednosť za tisíce zamestnancov a ich rodiny, ktoré sú závislé na oceliarskom   priemysle, ktorý už dokázal svoju schopnosť prispôsobiť sa v uplynulých rokoch. Slová uvedené v záveroch zo stretnutia Rady ministrov nám dávajú zmysel  a veríme, že v krátkom čase prejdeme v EÚ od slov k činom,“ apeluje Ján Bača.        

Oceliari chcú podľa odborárov riešiť aj cenu energií. „Budú smerovať listy k národným vládám, aby svojimi priamymi, alebo nepriamymi nastrojmi vytvorili priestor na zníženie cien elektrickej energie, ktorá je na Slovensku jedna z najvyšších,“ dodal Mikuláš Hintoš. 

 

 

 

Fotozdroj: CC/wikimedia