Konkurzný správca draží majetok Slovakia Steel Mills. Hlavný veriteľ súhlasil

Česká exportná banka dala povolenie rozpredať časť majetku skrachovaných oceliarní

Česká exportná banka dala povolenie rozpredať časť majetku skrachovaných oceliarní.

Konkurzný správca vyhlásil verejnú súťaž na časť majetku Slovakia Steel Mills. Predať sa majú prístroje a časť vyrobených produktov, ktoré majetkovo prináležia Českej exportnej banke. Tá je v konkurze Slovakia Steel Mills s továrňou v Strážskom na východe Slovenska kľúčovým veriteľom.

„ČEB odsouhlasila konkurznímu správci prodej zásob hotových výrobků zastavených ve prospěch ČEB formou výběrového řízení za účelem získání finančních prostředků nutných na úhradu nákladů konkurzního řízení,“ hovorí pre biztweet riaditeľ odboru pre medzinárodné vzťahy a komunikáciu ČEB Petr Križan.

Kritériom bude v súťaži najvyššia cena. Vzhľadom k výške pohľadávky je však súčasná dražba iba zlomkovým posunom uspokojovania hlavného veriteľa. ČEB v roku 2007 slovenským oceliarňam požičala 4,6 miliardy korún na vybudovanie závodu výmenou za to, že technológiu dodajú českí exportéri. Oceliarne začali vyrábať až v roku 2011, v nasledujúcich dvoch rokoch ale každý rok vykázali stratu zhruba miliardu korún a skrachovali.

--

Čítajte aj:

Priemyselné parky: Úspešné príbehy aj vyhodené peniaze

Výstava s návodom na úspešné podnikanie

Utečenci robia dopravným firmám vrásky. Stoja ich tisíce eur

Kórejci sťahujú výrobu do Čadce. Pracovať tam bude takmer 400 ľudí

Hoffmann a jeho kone. Rozširuje Hipo arénu

--

Česká exportná banka potom opakovane vypísala tender na predaj pohľadávky, ktorá vznikla nesplácaním úveru. Pohľadávku sa však doposiaľ nepodarilo predať. ČEB údajne chystá ďalší pokus o dražbu gigantickej pohľadávky. Plán nevyvrátil ani Petr Križan. "Jak jsme již v minulosti několikrát uvedli, hlavním kritériem ČEB při prodeji pohledávky za Slovakia Steel Mills je od začátku maximalizace celkového výnosu. Proto stále jednáme s potenciálními zájemci o koupi," povedal.

Prípad sprevádzajú aj ďalšie podozrenia. Biztweet.eu informoval o podozreniach, že firmu do krachu zámerne priviedli jej majitelia. Kauzou sa zaoberala aj česká polícia, no obvinenia odmietla ako neopodstatnené.