Priemyselné parky: Úspešné príbehy aj vyhodené peniaze

Viac ako stovka miliónov eur skončila vo výstavbe priemyselných parkov. Vyplatila sa?

V rámci operačných programov bol v rokoch 2004-2013 na Slovensku poskytnutý finančný príspevok v sume viac ako 103 miliónov eur na výstavbu 25 priemyselných parkov. Jedným z cieľov týchto parkov bolo vytvoriť čo najviac pracovných miest, no väčšine sa počet svojich plánovaných miest vytvoriť nepodarilo ani napriek miliónovým príspevkom.

Celková plánovaná kapacita pracovných miest medzi dvadsaťjeden parkami bola 5 160, no podarilo sa ich vytvoriť len niečo cez 3,7 tisíc. Niektoré parky v tomto smere nenaplnili ani len časť svojich plánov, no sú aj také, ktoré nakoniec poskytli prácu omnoho viacej ľudom ako chceli. Najväčší pozitívny rozdiel medzi vytvorenými a plánovanými miestami dosiahol park v Poprade, v ktorom sa plánovalo vytvoriť 166 miest, no nakoniec sa ich vytvorilo skoro tisíc. Svoje ciele predbehol aj park v Myjave, ktorý dokázal vytvoriť miesta pre o 720 ľudí viac ako sa plánovalo.

Negatívne však v tomto smere skončilo až 16 parkov, ktoré mali na začiatku výstavby iné plány ako je dnešná realita a tak sa zamestnanosť v ich regiónoch neznížila tak ako bolo plánované.

Len máloktoré z týchto parkov môžu byť hrdé na to, že sú plne alebo aspoň z väčšiny percent obsadené.  Plne svoje vybudované priestory využívajú parky v Galante, Myjave, Hnúšti, Detve, Poprade, Snine, Leviciach a v Stropkove. Na druhej strane niektorým sa dodnes nepodarilo obsadiť ani polovicu svojich priestorov a tie zívajú prázdnotou. Parky teda nepomohli zvýšiť zamestnanosť tak ako plánovali v mestách Lučenec, Vígľaš, Kojšov, Vranov nad Topľou, Trebišov, Gelnica a Levoča.

Priemyselný park v Tornali môžeme považovať za víťaza vo výške dotácií, ktorý získal skoro desať miliónov eur pre vytvorenie parku na rozlohe viac ako pätnásť tisíc metrov štvorcových. Viac ako sedem miliónov eur dostali parky v Trnave, Galante, Leviciach a Levoči, z ktorých bolo najviac pracovných miest vytvorených v Galante.

--

Čítajte aj:

Výstava s návodom na úspešné podnikanie

Utečenci robia dopravným firmám vrásky. Stoja ich tisíce eur

Kórejci sťahujú výrobu do Čadce. Pracovať tam bude takmer 400 ľudí

Hoffmann a jeho kone. Rozširuje Hipo arénu

V priemyselnom parku pri Bytči postavia novú výrobu

--

Väčšina týchto parkov vznikla z nehnuteľností, ktoré neboli efektívne využívané, boli zanedbané alebo aj kontaminované a možnosť ich opätovného využívania sa naskytla až po revitalizácii. Z dvadsaťjeden parkov vzniklo takýchto brownfieldov presne dvanásť čím sa nielenže vytvorilo niekoľko ekonomických možností ale aj využil priestor a budovy, ktoré by už inak nemali budúcnosť.

Ostatných deväť parkov vznikli ako greenfieldy, čo znamená že boli vytvorené, postavené a realizované ako nové obchodné jednotky v oblastiach, kde predtým nebola uskutočňovaná žiadna ekonomická aktivita a nebola tam rozvinutá ani infraštruktúra.

Všetky tieto parky vznikli na podporu podnikateľských aktivít  a zvýšenie zamestnanosti a kvality života v regiónoch, no nie všetky spĺňajú svoj cieľ natoľko ako sa predpokladalo. 

 

 

Veronika Pretrášová

Fotozdroj:CC/flickr.com