Utečenci robia dopravným firmám vrásky. Stoja ich tisíce eur

Slovenské dopravné firmy trápia pokuty, ktoré dostávajú za nevedomý prevoz utečencov. Prípadov vraj pribúda

Stovky až tisíce eur. Takúto daň platia slovenské dopravné firmy za migračnú krízu. Pokuty im účtujú vo Veľkej Británii. Za to, že nedokážu ustrážiť svoje vozidlá a za hranicu často aj nevedomky prevážajú utečencov, snažiacich s dostať na Britské ostrovy.

„Združenie Česmad Slovakia má informácie priamo od členských dopravných spoločností, že takéto prípady sú stále pomerne časté. Situácia sa dokonca  v súčasnosti po pokojnejších mesiacoch začína zhoršovať a zvýšil sa počet imigrantov v prístave Calais,“ potvrdzuje hovorca združenia Česmad Andrej Fekete.

Utečenci sa dokážu v nestráženej chvíli dostať do podvozku, na náves, či do priestoru medzi návesom a kabínou kamiónu. Sú prípady, kedy šofér utečencov na vozidle vidí, no jednoducho ich nedokáže od vozidla odháňat dostatočne účinne. S migrantami na palube potom prejde z francúzskeho územia do Veľkej Británie.

„Nanešťastie, bezpečnostné zložky v týchto miestach nedokážu zabezpečiť dôkladnú ochranu vodičom nákladných vozidiel, a tak je tu stále dosť času aj priestoru, aby sa imigranti dostali do vozidla respektíve návesu a takýmto spôsobom sa dostali do Anglicka. Pokuty od anglických orgánov za jedného utečenca sa pohybujú v rozmedzí od 600 do 1000 Eur za jednu osobu,“ hovorí Andrej Fekete.  

--

Čítajte tiež:

Kórejci sťahujú výrobu do Čadce. Pracovať tam bude takmer 400 ľudí

Hoffmann a jeho kone. Rozširuje Hipo arénu

V priemyselnom parku pri Bytči postavia novú výrobu

Košičania smú začať stavebné konanie pre štadión

Investor chce v Myjave postaviť obchodné centrum

--

Pokuty potom za migrantov musí zaplatiť firma, ktorej kamión patrí. Hoci dopravcovia chceli od britských úradov a Európskej únie žiadať kompenzácie, alebo dočasné zmiernenie striktných pohraničných pravidiel, doteraz tak nespravili. "Združenie sa s týmto obrátilo priamo na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, pretože považujeme za neprijateľné, že slovenský dopravca je pokutovaný v Anglicku vysokými čiastkami za nájdenie ilegálneho migranta i napriek tomu, že splní všetky kontrolné procedúry. Ministerstvo v tejto súvislosti odporučilo, aby vodiči v prípade, že britské orgány zistia prítomnosť nelegálnych cudzincov v ich kamiónoch, uvádzali, že vozidlo s nákladom prešlo kontrolou na francúzskej strane, ktorá nič neodhalila. Odporučilo tiež, aby prepravcovia hľadali alternatívne cesty do Spojeného kráľovstva," vysvetľuje Fekete

Dopravcom teda zostáva venovať sa prevencii. „Združenie zostavilo aj krátku príručku, ktorá môže pomôcť vodičom, aby sa dôkladnou kontrolou vyhli čiernym pasažierom,“ dodáva Fekete. Pre menšie firmy je však riskovanie vysokých pokút príliš veľkým rizikom. Sú teda aj prípady, kedy spoločnosti radšej zrušia služby na trase do Anglicka.  

 

 

Fotozdroj: CC/wikimedia.org