Na Fortischem podali exekúciu. Firma sa bráni

Spoločnosť Fortischem spájaná s Máriom Hoffmannom, čelí exekúcii zo strany štátu. Bráni sa na medzinárodnom súde

Chemická firma Fortischem, ktorú údajne ovláda skupina okolo Mária Hoffmanna čelí exekučnému procesu zo strany Slovenskej republiky. Štát od nej vymáha peniaze, ktoré dostala ako nepovolenú štátnu pomoc.

Ako biztweet.eu informoval, Fortischem je hospodárskym nástupcom spoločnosti NCHZ Nováky. Tá dostala podľa Európskej komisie neoprávnenú štátnu pomoc, keď jej exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek priznal priamu aj nepriamu finančnú podporu vo výške miliónov eur. 

Ako pre biztweet potvrdzuje Európska komisia, Brusel sleduje ako prebieha implementácia rozhodnutia úradov v praxi. Slovenská republika vraj zatiaľ postupuje správne. Po tom, čo Fortischem nereagoval na výzvy štátu, ten spustil na súde exekučné konanie voči chemickej spoločnosti. To práve prebieha.

„Spoločnosť Fortischem sa nestotožňuje so závermi uvedenými v Rozhodnutí Európskej komisie o štátnej pomoci poskytnutej Slovenskou republikou podniku Novácke chemické závody, a.s. v konkurze. Naša spoločnosť preto podala za účelom ochrany svojich práv v súlade s článkom 263 Zmluvy o fungovaní Európskej únie žalobu na zrušenie predmetného rozhodnutia Európskej komisie na Všeobecný súd v Luxemburgu. Vzhľadom na prebiehajúce konanie sa k tejto záležitosti ďalej nebudeme vyjadrovať,“ hovorí pre biztweet mediálna zástupkyňa spoločnosti Fortischem Anna Vojteková.

Európska komisia v roku 2014 uzavrela vyšetrovanie, ktoré preukázalo, že slovenské Novácke chemické závody dostali počas konkurzného konania nezlučiteľnú štátnu pomoc a že túto pomoc musia vrátiť. Podľa rozhodnutia Európskej komisie mala firma štátu vrátiť zhruba 4,8 milióna eur.

Podľa informácií biztweet.eu, by však mala dlžná čiastka narásť. Časť nepovolenej pomoci totiž údajne využíva firma Fortischem, ktorá ovládla NCHZ dodnes. „Komisia je v úzkom kontakte so slovenskými autoritami ua účelom rýchleho výpočtu správnej konečnej splatnej sumy. Keď sa presne určí jej výška, slovenské štátne autority upovedomia exekútora, aby vykonal naplnenie rozhodnutia Európskej komisie,“ pretlmočil stanovisko komisie Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

--

Čítajte aj: 

Poór sklárne v Poltári neplánuje. O dotácii však mlčí

Štát peniaze od Rattaja nemá. NCHZ stále čerpajú nepovolenú pomoc

Trnkova lekcia pečenia s Kočnerom smeruje do rúk banky. Glance House ide do konkurzu

Kto obchoduje s akciami U.S.Steel? Aj košickí riaditelia

--

Pripomeňme, že v októbri 2009 vyhlásili NCHZ Nováky konkurz. Mesiac nato prvá Ficova vláda prijala zákon, v ktorom sa od správcov konkurzného konania vyžadovalo, aby zabezpečili pokračovanie prevádzky strategických spoločností počas konkurzného konania.

V decembri 2009 potom vtedajší minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek a vláda vyhlásili NCHZ za strategickú spoločnosť. Účinnosť zákona sa skončila v decembri 2010 a podnik NCHZ bol jediným podnikom, na ktorý sa tento zákon uplatnil. Firmu v tom čase vlastnila 1. Garantovaná – firma, ktorú vlastní Igor Rattaj z J&T.

"V záujme ochrany zamestnaneckých miest a len z tohto dôvodu sa vláda rozhodla, že vstúpi do tohto sporu ako vedľajší účastník a napíše zároveň podporné stanovisko pre NCHZ, nie pre 1. garantovanú, aby sa oddialila platba jej pokuty," vyhlásil vtedy Jahnátek.

Paradoxne v tom istom čase vláda nepopierala, že došlo ku kartelovej dohode NCHZ Nováky a ďalších firiem. Prvá Ficova vláda zároveň vyhlásila, že detailne preverí financovanie NCHZ Nováky. Od vtedy sa však téme nevenovala.     

Spoločnosť Fortischem je ovládaná hlavným akcionárom Energochemica SE. Tú ovláda skupina podnikateľov okolo J&T. Spája sa hlavne s Máriom Hoffmannom, ktorý vlypv vo firme získal cez Poštovú banku. Ako o ďalšom akcionárovi sa hovorí aj o Miroslavovi Remetovi. Z verejne dostupných informácií však tento fakt nemožno dokázať. 

 

Fotozdroj: nchz.sk