Legendárny koncert na víkend: Halucinogénny rock od Mars Volta

Je to jazz, je to metal? Ťažko povedať. Zimomriavky na chrbte sa u Mars Volta striedajú s pravým rockovým „raušom“.

Páčil sa Vám koncert Mars Volta?

Je to jazz, je to metal? Ťažko povedať. Zimomriavky na chrbte sa u Mars Volta striedajú s pravým rockovým „raušom“.

Kapela Mars Volta je po celom svete uznávaná hlavne pokrokovým názorom na to, ako by mal súčasný rock znieť. Skladby plné temperamentu sú dopĺňané jazzovými sólami skvelých muzikantov (sledujte bubenníka) a perfektnými textami.

Ak sa však bojíte, tento koncert si nepúšťajte. História a hudba Mars Volta nie je len o výnimočnom talente a drogách, ale aj okultizme, s ktorým podľa vlastných slov dlhé roky bojujú.

Svoj južanský temperament predviedli aj na SWU 2010 a práve tento koncert vyberáme, ako ďalší z tých, ktoré by Ste mali vidieť:

 

 

Profil Mars Volta:

Príbeh THE MARS VOLTA nemožno začať inak, než v mestečku El Paso, ktoré sa preslávilo najväčším výskytom masových vrahov na meter štvorcový a kde všadeprítomné horúco spoľahlivo nahrádza mikrovlnnú rúru. Vo vyhlásenom The Kentucky Clube, kde atmosféra pesničiek Toma Waitsa je priamo hmatateľná, zložil Bob Dylan niekoľko pesničiek, Jack Kerouac napísal dve kapitoly svojho kultového románu "On The Road" a Paul Simonon z THE CLASH prekalil nejednu noc. To je územie, na ktorom sa pohybovali AT THE DRIVE-IN, partia spolužiakov, čo bývala a chodila do školy v El Pase, ale chľastala a životné skúsenosti čerpala na druhej strane hranice, v mexickom Juareze.

Kapela sa sformovala v roku 1994 a v tom istom roku vydala aj svoj prvý singel s výstižným názvom "Hell Paso". Vášnivý post hard core s neskrotným vurićstvom MC 5, precíznosťou Fugazi a vykoľajenosťou JESUS ​​LIZARD. Vysokoobrátkový Noise gospel, ktorý burcoval vašu životnú silu, odovzdával energiu, rozprúdil krv a povzniesol dušu. Ostrý, surový gitarový rock s pomerne komplikovanou stavbou piesní, kde nešlo ani tak o melódie, či harmónie, ale predovšetkým o primárnu energiu, nefalšované pocity a mohutnú dávku emócií.

Skladby jedna za druhou leteli olovenou oblohou, ako vetrom rozorvané zdrapy cirkusového stanu, z ktorého ešte doznievajú útržky zvukov klavíra, psychedelicko-elektronických motívov a temne industriálnych medzihier, aby ich vzápätí prehlušil ďalší poryv sonickej búrky.

ATDI sa rozpadli v roku 2001 a zostali po nich tri skvelé štúdiové dosky, kôpka EP (okrem iného aj s táborským SUNSHINE) a pár singlov.

"Vesmírni mutanti"

Po ich rozpade sformovali gitarista Omar Rodríguez-López a spevák Cedric Bixler-Zavala THE MARS VOLTA, zvyšok kapely reprezentovaný gitaristom Jimom Wardom, basákom Paulom Hinojosa a bubeníkom Tony Hajjar potom založil kapelu SPARTA. Na výsledný zvuk THE MARS VOLTA nemali vplyv len spomínaní ATDI, ale významným spôsobom k nemu prispeli aj skúsenosť nadobudnuté vo vedľajšom projekte DE FACTO, s ktorým duo López / Zavala za podpory klávesáka Isaiah Ikey Owensa a zvukového manipulátora Jeremy Warda vydalo v priebehu rokov 1999 - 2001 tri štúdiové dosky. Hlavnou náplňou bola pomerne neobvyklá fúzia dub reggae, archaickej elektroniky a latinsko-amerických rytmov.

THE MARS VOLTA debutovali v roku 2002 EP "Tremulant", ktoré produkoval Alex Newport (bývalý frontman legendárnych FUDGE TUNNEL), ktorý sa v tejto úlohe objavil už na druhej doske ATDI "In / Casino / Out". Na tomto EP je celkom dobre viditeľné, o čo novej kapele v budúcnosti pôjde. Nezvyčajné splynutie spunkovaných latinsko-amerických rytmov s psychedelickými čmáranicami a zjazvenými elektronickými výbojmi bolo niečo nečakané a bývalí fanúšikovia ATDI mali o čom premýšľať. Prvý štúdiový album "De-Loused in the Comatorium" sa objavilo o rok neskôr, tentoraz za producentskej podpory slávneho Ricka Rubina (BEASTIE BOYS, RED HOT CHILI PEPPERS, SYSTEM OF A DOWN, SLAYER atď atď.).

--

Čítajte tiež:

Legendárny koncert na víkend: Zimomriavky na chrbte s Portishead

Legendárny koncert na víkend: Továreň na hity? Manic Street Preachers

Legendárny koncert na víkend: Revolúcia s gitarou v ruke? RATM

Legendárny koncert na víkend: Poznáte žijúcu Nirvanu?

--

Koncepčne dielo, žánrovo neohraničené, s rozsiahlymi kompozíciami, pritom ostro rockujúce s bizarným príbehom Cerpina Taxta, ktorý sa pokúša zabiť sám seba mamutími dávkami drog, ktorého zážitky z týždeň trvajúcej kómy sú potom hlavným obsahom textov. Predlohou pre tento príbeh sa stala skutočná osoba Julia Venegas, s ktorým sa Omar aj Cedric poznali už z teenagerovských rokov. Umelec, básnik a najšialenejší junkie široko ďaleko, ktorý do seba pchal drogy všetkými možnými spôsobmi a pre tých čo ho poznali nebolo žiadne prekvapenie, že jeho život nemal príliš dlhé trvanie.

Indie rock 90. ​​rokov sa tu stretáva s progresívnymi tendenciami 70. rokov, psychedelickými pasážami a zastaranou elektronikou. Cedricov vokál je ešte emotívnejší než kedykoľvek predtým a bude vás doslova trhať na kusy i povznášať súčasne. Omarova gitara väčšinou chrlí isté rozostrené psychedelické arabesky, ale občas začne páliť zo všetkých hlavní po všetkom čo sa pohne. Štruktúra skladieb je veľmi premenlivá a rýchlo sa mení aj niekoľkokrát počas jedinej skladby. Nechýbajú výrazné melódie, ktoré sa otvárajú na hladine ako snehobiele lekná, ale-i v pokojnejších pasážach je cítiť akýsi znepokojujúci ťah kdesi pri dne, ktorý vám nedovolí poľaviť v pozornosti ani na sekundu. Rytmika je prevažne rocková, latinsko-americké rytmy sa výraznejšie presadzujú iba v skladbe "Drunkship Of Lanterns".

Skvelý debut kapely, ktorá sa vydala na neľahkú cestu hľadania vlastnej identity. Akokoľvek bolo album na hony vzdialené všetkým komerčným ambíciám, nakoniec sa ho predalo aj bez poriadnej reklamy 500 tisíc kusov a všade po svete ho sprevádzali nadšené ohlasy. Podieľal sa na ňom okrem iného aj basgitarista Flea spoločne s gitaristom Johnom Frusciantem (obaja RHCHP), ktorí si túto spoluprácu neskôr ešte zopakovali. Konkrétne o Frusciantovi sa dá povedať, že je akýmsi neformálnym členom kapely, ktorého prítomnosť na všetkých štúdiových nahrávkach THE MARS VOLTA je predpokladom blížiacim sa istote. Práve počas následného turné s RED HOT CHILI PEPPERS v roku 2003 však kapelu postihla tragédia, keď po jednom z vystúpení bol nájdený mŕtvy ich zvukár Jeremy Michael Ward. Príčinou smrti bolo predávkovanie heroínom a kapela okamžite zrušila zvyšok turné.

"Blahoslavený Miles Davis"

V roku 2004 rozšíril ich rady nový basgitarista Juan Alder a Omarov brat Marcel Rodríguez-Lopez, ktorý si vzal na starosť perkusie. Nová doska vyšla o rok neskôr a niesla názov "Frances the Mute". Jej koncept bol tentoraz založený na tajomnom denníku, ktorý údajne našiel Jeremy Ward na zadnom sedadle ukradnutého auta. Ten obsahoval príbeh fiktívneho hrdinu, ktorý pátra po svojich biologických rodičoch a počas svojho putovania zažíva rôzne neobvyklé príbehy. Rodriguez-Lopez napísal všetky inštrumentálne party pre gitaru aj klávesy a v spolupráci s Theodorom tiež pre bicie. Všetko tiež nakoniec sám zaranžoval a celú dosku aj produkoval. Podľa vlastných slov použil počas natáčania metódu, akou niekedy postupujú jazzmani (napr. Miles Davis), tzn. že nechal jednotlivých hudobníkov nahrať svoje party úplne oddelene od ostatných, takže nepoznali súvislosti, navyše ich nútil hrať len s metronómom tak, akoby to bola samostatná pieseň.

Výsledkom je neskutočne kompaktný a pritom veľmi štruktúrovaná nahrávka, ktorá síce znie ako celý orchester, ale kde zreteľne počujete jednotlivé nástroje, z ktorých je tento veľkolepý celok poskladaný. Len za prvý týždeň sa albumu predalo 123 000 kópií a hudobná tlač sa predbiehala v superlatívoch. V priebehu roku 2005 koncertovali THE MARS VOLTA s tak rozmanitými kapelami, ako sú SYSTEM OF A DOWN, MASTODON, BLONDE Redhead alebo Diamanda Galas. V tom istom roku im tiež vyšla live doska "Scabdates", na ktorej nájdete záznamy koncertov, ktoré odohrali od mája 2004 do mája 2005. Po skončení turné odcestoval Rodriguez-Lopez do Amsterdamu, kde začal ihneď pracovať na ďalšom albume "Amputechture", ktoré vyšlo na jeseň 2006.

Ako prvé nemalo koncepčný charakter a Cedric sa tu tentoraz zaoberal témami ako je napr. novodobé čarodejníctvo, kultúrny útlak a alebo "obyčajné" šialenstvo našej post modernej doby. "Amputechture" bola súčasne posledný doskou s bubeníkom Theodorom, ktorého nahradil Blake Fleming, ktorý s kapelou hral už na prvej demo nahrávke v roku 2001 a o tri roky neskôr sa podieľal na prvom sólovom počine Rodriguez-Lopeza "A Manual Dexterity: Soundtrack Volume 1" , na ktorý nadviazal druhým albumom "So Dice Bisonte, No Bufalo".

Po skončení nahrávania "Amputechture" odišiel Rodriguez-Lopez do Izraela, aby si trochu oddýchol a pri svojich potulkách Jeruzalemom narazil v jednom z obchodíkov s kuriozitami na Ouija, ktoré považoval za ideálny darček pre Cedrica.

Čo sa týka THE MARS VOLTA, Ouji si veľmi rýchlo získala značnú popularitu a keď boli v roku 2006 opäť na turné s RED HOT CHILI PEPPERS. Ouji im počas týchto seáns údajne ponúkla štyri mená: Goliath, Mr. Mugs, Patience Worth, Tourniquet Man. A tiež príbeh. Milostný trojuholník medzi mužom, mladou ženou a jej matkou. Príbeh o zvádzaní, túžbe, nevere, bolesti a neskôr aj vražde. A teraz príde háčik. Ouija, ktorá predtým ponúkala, zrazu začala požadovať. Ouija sa vraj spýtala kapely, čo teraz ONI môžu ponúknuť jej? Keď na tieto výzvy nereagovali, začali sa prostredníctvom tabuľky objavovať správy o masových samovraždách a iných násilných činoch. To členov kapely natoľko vydesilo, že sa snažili rýchlo vycúvať, ale veci okolo nich sa už začali rúcať.

Uprostred turné kapelu náhle opustil bubeník Blake Flemming, Bixler-Zavala bol nútený podstúpiť operáciu nohy, po ktorej sa musel znova učiť chodiť, pracovné verzie nových skladieb záhadne mizli z obrazoviek, domáce štúdio Rodriguez-Lopeza bolo zaplavené a prístroje podliehali nečakaným výpadkom prúdu, absolútne spoľahlivý a veľakrát osvedčený zvukový inžinier ktorý pracoval na novom materiáli sa nervovo zrútil a nezanechal po sebe žiadne poznámky, takže Rodriguez-Lopez musel s novým zvukovým majstrom Robertom Carranza začínať úplne od nuly.

Tak fajn. Vyššie popisované udalosti sa proste niekedy stávajú a nikto za tým nehľadá nič nadprirodzeného, ​​my sa môžeme len dohadovať, čo všetko z toho je skutočne pravda a čo len fantázia rozjatrená drevenou tabuľkou alebo ešte lepšie šikovný marketingový ťah, ktorý má pritiahnuť pozornosť. Faktom ale zostáva, že si kapela za touto verziou stojí a že spomínané udalosti berie veľmi vážne. Aspoň sa tak tvári. Podľa nich je mnoho spôsobov, ako zavrieť duchovné spojenie. Nosiť po celý rok biele oblečenie, obklopiť sa kruhom zo soli, zavrieť dosky Ouija a nechať niekoho iného aby ich otvoril, čím by sa na neho previedlo jej vlastníctvo, rozbiť Ouija na sedem kusov a pokropiť ju svätenou vodou ... a alebo ju jednoducho pochovať. THE MARS VOLTA nakoniec zvolili posledný variant. Omar našiel vhodné miesto, tam Ouija zakopal a Cedric ho údajne zaprisahal, aby mu to miesto nikdy neprezradil.

K základnému príbehu milostného trojuholníka potom Cedric vo svojich textoch zámerne priradil elementy afro-karibskej santérie, ktoré vraj majú slúžiť ako "ochranný plášť", ktorý ich bude chrániť pred zlými duchmi. Kapela sa tiež netají tým, že používa túto nahrávku ako pokus o zmierenie rozhnevaných duchov, ktoré pobúrili ich hrátky s Ouija a ktorí na ne preto uvrhli kliatbu.

Pre nás Európanov je celá tá historka trochu pritiahnutá za vlasy a zaváňa rozbúreným južanským temperamentom, ktorý má tendenciu robiť z komára somára, ale na druhú stranu čo my vieme o svete "za zrkadlom", kam sa nakoniec všetci skôr či neskôr pozrieme? Tieto úvahy už nechám na vás. (rockblock.cz)

 

Vaše tipy na legendárne koncerty posielajte na marketing@biztweet.eu