Súd stopol konkurz Railway Casted Components

Prešovský súd zastavil konkurzné konanie voči skrachovanej spoločnosti Railway Casted Components Alexeja Beljajeva

„Okresný súd Prešov v právnej veci navrhovateľa - veriteľa STEMP - M & G, s.r.o. prerušuje konkurzné konanie vedené voči dlžníkovi Railway Casted Components,“ uvádza sa v súdnom rozhodnutí. Podľa súdu nie je odvolanie voči rozsudku prípustné.

Či to znamená novú nádej pre továreň, ktorá v Prakovciach na východe Slovenska prepustila stovky ľudí, alebo ide len o technikáliu zatiaľ nevieme. Firma na otázky biztweet.eu zatiaľ neodpovedala.

Railway Casted Components dostala daňovú úľavu vyše 4,3 milióna eur, príspevok na vytvorenie pracovných miest v sume viac ako 3,1 milióna eur a dotáciu na nákup dlhodobého majetku 2,5 milióna eur.

Tieto peniaze spustili výrobu železničných vozňov hlavne pre ruský trh. Zákazka, ktorú majiteľ továrne vybavil však prišla v čase, kedy začal sankčný boj medzi EU a Ruskom. V tom istom čase navyše krachoval aj ďalší podobný projekt – Dubnický metalurgický kombinát. Ani to slovenskú vládu od podpory podniku neodradilo.

--

Čítajte tiež:

RCC Alexeja Beljajeva nemusí vrátiť dotáciu. Ani napriek krachu

Černák chce stavať v Bratislave. Zbúra hotel v centre

Penta vydala dlhopisy. Požičala si desiatky miliónov

Operovať s platbami smie na Slovensku len 11 subjektov

Aupark v Česku sa rozrastá. HB Reavis expanduje

Delta Defence sa nateraz zachránila. Konkurzné konanie zastavili

Ikea plánuje megasklad. Pripravuje slovenskú expanziu

J&T chce z Westend vyťažiť čo sa dá. Plánuje rozšírenie

--

Firma už po desiatich mesiacoch prevádzky skrachovala. Najprv prestala vyplácať mzdy zamestnancov, potom ich aj prepustila.

Ako biztweet nedávno informoval, firma zatiaľ štátnu pomoc nevrátila. „Ministerstvo hospodárstva SR zatiaľ nezačalo konanie o zrušení rozhodnutia o poskytnutí investičnej pomoci, na základe ktorého by spoločnosť Railway Casted Components a.s. ako prijímateľ investičnej pomoci bola povinná vrátiť čerpanú investičnú pomoc,“ stroho konštatovala pre biztweet.eu hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.