Slovensko a Česko rajom pre varičov drog. Lekárne predaj nekontrolujú

Výrobcovia drog to majú v našom regióne ľahké. Lekárne sa nezaujímajú o to aké osoby nakupujú aké lieky a v akých množstvách

Výrobcovia drog to majú v našom regióne ľahké. Lekárne sa nezaujímajú o to aké osoby nakupujú aké lieky a v akých množstvách.

Výrobcov drog, hlavne pervitínu zaujímajú lieky ako Nurofen. Tie totiž obsahujú pseudoefedrín, z ktorého sa následne omamná látka vyrába. Niektoré z lekární sa ani nezaujímajú o to, prečo osoby nakupujú podobné liečivá vo vyšších množstvách. Inde, ako napríklad v sieti Dr.Max lekárnik vidí iba databázu nákupu pacienta v lekárni, kde sa nachádza.

Ak teda varič nakúpi desať Nurofenov v troch lekárňach na tej istej ulici, nikto sa nad tým nepozastaví. Práve na to biztweet upozornil zdroj z lekárnických kruhov. Výrobcovia drog jednoducho putujú medzi viacerými lekárňami a nikto ich v konaní smerujúcom k výrobe drog nezastavuje.

„Pokiaľ ide o otázku vytvárania nejakých databáz o vydaných liekoch konkrétnej osobe, je to vecou informačného systému, ktorý daná lekáreň používa. Do výberu informačných systémov konkrétnych lekární, ani zmluvných vzťahov medzi lekárňou a dodávateľom systému, ministerstvo zdravotníctva nevstupuje,“ konštatuje hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

Zákon nepredpisuje žiadne povinné lekárnické databázy. Pri voľnopredajných liekoch navyše funguje aj ochrana osobných údajov a pacient nie je povinný preukazovať sa akýmikoľvek identifikačnými detailami.

--

Čítajte tiež: 

Lekárnik mal aj tridsať percent z fiktívneho receptu. Zarážajúca výpoveď o praktikách lekárov a lekární

Lekárnik z Karlových Varov: Penta ma zlikvidovala

Chronológia kauzy: Rath ako precedens. Na Slovensku nemysliteľné

S odpadom ako v Taliansku? Zamestnanci hovoria o praktikách OLO

Politici taja, koľko míňajú na kampane

Daňový systém ako vtip. Korporácie si robia zo štátov EU žarty

Na stráž Studenec!

Jančura predáva neuplatniteľné poistenie Alianzu

Na Interblue politici aj polícia kašlú. Za kauzu, ktorá Slovákov stála desiatky miliónov eur nikoho nepotrestali

SwissLeaks: Nechcené odhalenie, alebo žolík pre Fica?

--

"V každom prípade, evidenciu predpísaných a vydaných liekov konkrétnej osobe a istý rozsah zdieľania týchto údajov, rieši národný eHealth, ktorého služby majú byť pilotne nasadzované u vybraných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti ešte v tomto roku. Súčasťou národného eHealth riešenia je aj elektronická preskripcia, dispenzácia a medikácia," hovor Peter Bubla. 

Top 50 voľnopredajných liekov na Slovensku

Otázka vyšetrovania a nahlasovania podozrivých udalostí pripadá na políciu. Ako sa však ukazuje, problém môže byť aj v jasnosti ohľadom policajných kompetencií.

„Naposledy, keď som bola v tomto smere aktívna, zadržala som falošný recept na omamné látky a opísala číslo OP zákazníka, ktorý asi ani netušil, že vyberá falošný recept asi pre kamaráta a odovzdala som celý nález polícii. Bolo to v čase, keď k nám chodili falošné recepty  a narkomani minimálne dvakrát denne. Policajti ale povedali, že oni nemôžu nič robiť a ani u nás počkať pol dňa, kým príde ďalší falošný recept. Tak sme sa rozhodli v prípade požiadavky viacej ako jednej krabičky prekurzorov hovoriť, že nemáme  a držať ich len v šuflíkoch.  tie najvyhľadávanejšie sme prestali úplne objednávať, takto k nám narkomani postupne prestali chodiť,“ hovorí vedúca bratislavskej lekárne Vicky Wall Žaneta Truplová.

Hovorkyňa Prezídia policajného zboru Marianna Paulíková nás s otázkami odkázala Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Ten zatiaľ na otázky neodpovedal.