Lekárnik mal aj tridsať percent z fiktívneho receptu. Zarážajúca výpoveď o praktikách lekárov a lekární

Fiktívne recepty, provízie pre lekárov a pacient na poslednom mieste. Farmaceutička z Bratislavy hovorí o tom, prečo je lekárnictvo tam kde je.

„Správajú sa neeticky, čiže podplácajú lekárov,“ povedala o sieti Dr.Max Žaneta Truplová, vedúca bratislavskej lekárne Vicky Wall. V predošlom článku biztweet.eu, ktorý vznikol z podnetu podozrenia, že sieť lekární Dr.Max platí lekárom provízie za recepty na lieky z jej predajní sa objavili aj ďalšie podozrenia. Medzi lekármi je vraj bežné, že za veľké provízie vydávajú po dohodách s lekárnikmi fiktívne recepty.  

„Keď sme si otvorili lekáreň v roku 2004, tak to bolo cca 30 percent pre lekárnika z fiktívnych receptov, ako som sa dozvedela od lekárov, ktorí sa na takéto kšefty sústreďujú,“ otvorene pokračuje Truplová. Fiktívne recepty sú vraj bežnou praxou dodnes. Nezávisle od toho, či ide o lekárenskú frančízu, alebo menšie podniky. Práve menšie lekárne sú vraj na takéto konanie často odkázané.

 

 

Náklady na prevádzku lekárne a mizivé marže z predaja liečiv vraj mnoho lekární vyslovene nútia hľadať cestu ako si na seba zarobiť mimo zákon. Lekárenský biznis vraj trpí na pretlak podnikavcov. Vernostné systémy, či zľavy spravili z liekov tovar, pri ktorom sa pacienti pozerajú na reklamu a cenu.

„Vidno, že hlava Dr. Max nie sú lekárnici ale obchodníci, a že lekárenskému remeslu nerozumejú. Úspešní sú ale preto, že lekárenskému remeslu už nerozumejú ani sami lekárnici. Toto krásne povolanie sa zvrhlo na vydávanie čo najviac krabičiek a to ešte vo veľkom finančnom strese a tlaku, ktorý vytvárajú výrobcovia, dovozcovia a distribútori liekov. Pacient nikoho nezaujíma,“ pokračuje v kritike Truplová.

 

Čítajte viac: Lekárnik z Karlových Varov: Penta ma zlikvidovala

 

Príčinu zlého postavenie súčasných lékarní a prílišnej konkurencie vidí vedúca bratislavskej lekárne v histórii vzniku privátneho lekárnictva na Slovensku. Pre podnikateľov bola zlatým obdobím hlavne prvá polovica 90tych rokov. Súkromní vlastníci mali na lekárenskom trhu monopol. Bol totiž uzavretý. Nových hráčov nepripustila lekárska komora. „To boli ešte časy, keď boli dlhé rady v lekárňach a nikto si nemohol lekáreň otvoriť bez povolenia privatizérov, ktorí ovládali Slek (lekárnicku komoru),“ spomína Truplová.

Prudkú zmenu priniesla reforma ministra Rudolfa Zajaca, ktorý právomoci lekárskej komory zrušil a trh zliberalizoval. Obratom to prinieslo prudký nárast konkurencie a do lekárni vkročil marketing. Práve ten však podľa Truplovej fungoval až príliš živelne. Znížil marže, priniesol boj o nižšie ceny a miesto starostlivosti o zákazníkov prišiel s reklamnými trikmi, či vernostnými programami.

V porovnaní so zahraničím ide podľa Truplovej o veľký kontrast. Na západe sa pacientom v lekárni venujú, pripravujú pre nich vlastné liečivá, budujú medzi lekárňou a pacientom vzťah. Na Slovensku je to o tom, čo najrýchlejšie sa pacienta zbaviť a nabaliť mu čo najviac liekov.

 

 

„Nemám nič proti biznisu, jediný časopis, ktorý mám predplatený je Forbes. Ale peniaze nemôžu stáť na prvom mieste, tam musí byť nejaký účel, myšlienka,“ dodáva Žaneta Truplová.

Kritika siete Dr.Max  je podľa vedúcej lekárne zbytočnou negatívnou PR aktivitou ostatných lekární. So sieťou sa podľa Truplovej bojovať jej zbraňami nedá. Po vzore svojej lekárne Vicky Wall svojim kolegom odporúča miesto sťažovania sa, radšej hľadať cestu ako sa službami od konkurencie odlíšiť. 

 

 

Čítajte tiež:

Transparentné financovanie? Armáda má zmluvy, ktoré zakazujú informácie o nákladoch

Biznis za vlasť. Spolky zahraničných Slovákov nie sú vždy len o národnej hrdosti

Lekárnik z Karlových Varov: Penta ma zlikvidovala

Polícia už rieši Slovenských brancov. Zaujali ju zbrane v rukách tínedžerov

Presstitútky a útok CIA na Charlie Hebdo

Plzeň je európskym hlavným mestom kultúry za zlomok rozpočtu Košíc

Transpetrol v protiútoku. Od Iľčišina bude chcieť peniaze

Fico zase pomohol ruskému kamarátovi. Beljajev ale ľudí poslal na dlažbu

Šéf hmotných rezerv: Zdědil jsem samé kostlivce, smlouvy už měním

Náckům doba a policie přeje. Zákon na internet netačí