Politici taja, koľko míňajú na kampane

Financovanie politického marketingu je na Slovensku tabu. Strany marketingové rozpočty taja, nezaujímajú sa o to ani neziskovky

Milióny eur nejasného pôvodu odtekajú do vreciek marketingových agentúr a odborníkov na komunikáciu. Politické strany platia státisíce aj milióny eur marketingovým agentúram starajúcim sa o ich imidž. Ani jedna zo strán však o tom nehovorí otvorene a len pár výnimiek je ochotných priznať vôbec to, že marketing externých agentúr využíva.

„Ďakujeme za záujem, nemyslíme si však, že je relevantné odpovedať na otázky, ktoré ste nám položili, nakoľko sme normálna politická strana, ktorá svojim marketingom nijako nevyčnieva z radu. V otázkach školenia ľudí nespolupracujeme so žiadnou agentúrou,“ odpovedala na otázky biztweet.eu hovorkyňa vládnej strany SMER – SD Ľubica Končalová.  

Hoci je pri objeme bilboardovej a mediálnej kampane sociálnej demokracie jasné, že rozpočet na marketing predstavuje v SMERe významnú časť rozpočtu, strana Roberta Fica odmieta prezrádzať detaily. Sama pri tom pri porazení poslednej štvorročnej pravicovej vlády poukazovala na nejasné financovanie SDKÚ a straty zmienok o spoluprácach s externými firmami v daňových priznaniach.

SMER-SD však stále patrí medzi svetlejšie výnimky slovenskej politickej scény, ktoré majú ochotu aspoň odpovedať na otázky týkajúce sa financovania ich marketingových aktivít. Biztweet.eu opakovane oslovil (pričom často pri iných témach odpoveď dostal) aj strany KDH, Obyčajní ľudia, Most – Híd, SNS, SDKÚ – DS, či Sieť. Žiadna však o svojich reklamných stratégiách nechcela hovoriť.   

Z pravicových strán bola najotvorenejšia liberálna SaS. Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka strana míňa na online marketing desiatky tisíc eur ročne. Ide hlavne o kampane na Facebooku, či prezentáciu blogov strany. Čo sa týka verejného vystupovania, straníkov vraj školí personál, ktorý pre SaS pracuje.

„Pre spoluprácu sa rozhodujeme ad hoc, s nikým nespolupracujeme dlhodobo. Pre voľby 2016 sme prednedávnom začali spolupracovať s agentúrou Campaigns,“ pokračuje pre biztweet Richard Sulík.

--

Čítajte tiež: 

Daňový systém ako vtip. Korporácie si robia zo štátov EU žarty

Na stráž Studenec!

Jančura predáva neuplatniteľné poistenie Alianzu

Na Interblue politici aj polícia kašlú. Za kauzu, ktorá Slovákov stála desiatky miliónov eur nikoho nepotrestali

SwissLeaks: Nechcené odhalenie, alebo žolík pre Fica?

Kúpeľnícka realita: Štát posiela penzistov ku Kollárovi, Trstenskému a Machynovi

Splní Glváč sľub? Projekt Mokys mešká už desať rokov

--

Vo všeobecnosti však možno predpokladať, že slovenské politické strany hrajú v komunikácii svojho marketingu mŕtveho chrobáka alebo tieto aktivity úplne taja. Stačí malé porovnanie. V Českej republike, kde priznávanie politického marketingu takisto nepatrí medzi najobľúbenejšie činnosti politikov, strany ako Top09, ČSSD, či dokonca komunistická KSČM bez problémov priznávajú výdavky cez sto miliónov korún ročne na agentúry, ktoré im pomáhajú s kampaňami, školeniami komunikácie, či krízovým manažmentom.

Je teda smutné, že slovenskí politici ponižujú voličov klamlivým tvrdením, alebo mistifikáciami, že na kampane nemíňajú takmer, alebo absolútne nič.

Nemožno sa však čudovať. Slovenské zákony sú v otázkach financovania politických strán absolútne deravé. Pomáha tomu aj fakt, že sa financovaniu politických strán nevenuje prakticky nikto. Ani médiá, ani „neziskovky“, ktoré sú štedro dotované práve pre účel výskumu vzťahov politikov s podnikateľmi. „Ďakujeme, že ste sa obrátili na Alianciu Fair-play. No žiaľ, toto nie je agenda, ktorej by sme sa venovali a tak sa k otázkam vyjadrovať nebudeme,“ odpovedala za Alianciu Fair play, ktorá čerpá podľa projektových žiadostí peniaze na výskum vzťahov politikov s podnikateľmi, jej pracovníčka Lenka Buranová.

Celá hra na absencu reklamy je pritom absolútne smiešna. Prieskumy a vývoj komunikácie v iných krajinách dokonale ukázal, že voliči nepovažujú vysoké náklady na kampane za negatíva svojich obľúbených strán. Slovenské zatĺkanie tak len povzbudzuje predpoklad nepriznávania finančných transakcií a neplatenia daní, ktorých sa dopúšťa zrejme každá politická strana na Slovensku. Je to smiešne. Hlavne z pohľadu sľubovanej transparentnosti, o ktorej hovorí každá zo strán slovenského politického spektra.  

 

 

Fotozdroj: CC/wikimedia,wikipedia