Daňový systém ako vtip. Korporácie si robia zo štátov EU žarty

Na jednej strane prestíž, lacná pracovná sila a zarobené miliardy. Na strane druhej nulové dane. EU bojuje proti kreativite účtovníctva veľkých firiem

Na jednej strane prestíž, lacná pracovná sila a zarobené miliardy. Na strane druhej nulové dane. EU bojuje proti kreativite účtovníctva veľkých firiem. Ministri členských štátov Európskej únie hľadajú cestu, ako veľkým firmám zabrániť, v presúvaní ziskov do krajín s menšími daňami.

Zarobiť v Európe, zdaniť v offshore regióne, alebo využiť nejednotnú daňovú politiku Európanov. Plánovanie zdanenia nadnárodných korporácií dlho ostávalo tolerovaným a prehliadaným prehreškom.

S prázdnymi vreckami vlád európskych štátov však prichádza otázka, kam sa peniaze veľkých firiem podeli. Ministri financií európskej dvadsaťosmičky sa tak rozhodli urobiť za aroganciou moci hrubú čiaru. Zisky chcú udržať v krajinách, kde boli vytvorené. Konkrétne opatrenia však neprichádzajú a slabá spolupráca krajín robí z daňovej politiky Európskej únie trhací kalendár.

Ako to funguje? Korporácie využívajú hlavne dve metódy. Tá prvá je najjednoduchšia. Napríklad Amazon zarobí zisk vo Francúzsku. Pred tým než z neho bude povinný zaplatiť daň, presunie zisk do krajiny mimo Európskej únie, napríklad na obľúbené Bermudy. Tam nemusí zo zisku zaplatiť nič a peniaze si v plnej výške nechá. Na Bermudách majú práve z tohto dôvodu svoje dcérske spoločnosti giganti ako Apple, Microsoft, IBM, či spomínaný Amazon.

Ďalšou možnosťou ako peniaze pred daňovými úradmi ukryť je takzvaný hybridný úver. V tomto prípade dokonca nemusí firma ani prelievať peniaze do krajín mimo starého kontinentu. Spoločnosť peniaze zo zisku nezaeviduje ako príjem, ale obratom ich prevedie na takzvaný hybridný úver. Peniaze zo zisku poskytne niektorej z dcérskych firiem ako falošnú pôžičku. Úver v niektorých krajinách nepodlieha žiadnym štátnym poplatkom. Korporácia tak nezaplatí daň ani zo zisku ani z pôžičky. Odborníci to nazývajú humorne "dvojité nezdanenie".

Peniaze, ktoré týmito postupmi vládam európskych krajín unikajú, nie sú malé. S určitosťou ide o miliardy eur. Napríklad spoločnosť Facebook zarobila na Britských ostrovoch počas rokov 2007 až 2012 približne pol miliardy libier. V Anglicku však firma na daniach nechala za celé obdobie len milión libier.

Zákonodarcovia vo Veľkej Británii, Francúzsku a Taliansku skúmajú aj spoločnosti Apple, Hewlett-Packard a Google

Podobné problémy má Francúzsko s Amazonom. Francúzska vláda odhaduje stratu na daniach, spôsobenú presúvaním zisku do iných krajín až na tri miliardy eur.

Zákonodarcovia vo Veľkej Británii, Francúzsku a Taliansku skúmajú aj spoločnosti Apple, Hewlett-Packard a Google. Vyšetrovanie totiž ukázalo, že napríklad dcérske spoločnosti Apple zarobili na offshore presunoch 30 miliárd dolárov počas štyroch rokov.

Na stretnutiach ECOFIN ministri financií dohadovali možnosti, ako kreatívne účtovníctvo veľkých firiem zastaviť. Riešenia však priniesli aj po roku vyjednávaní iba čiastkové.

Európska komisia v marci predložila balík opatrení v oblasti daňovej transparentnosti. Kľúčovým prvkom tohto balíka opatrení je podľa Európskej komisie návrh na zavedenie automatickej výmeny informácií o záväzných daňových stanoviskách medzi členskými štátmi.

V súčasnosti si členské štáty vymieňajú veľmi málo informácií o svojich záväzných daňových stanoviskách. O tom, či by záväzné daňové stanovisko mohlo byť relevantné pre inú krajinu EÚ, rozhoduje členský štát. V dôsledku toho členské štáty často nevedia o cezhraničných záväzných daňových stanoviskách vydaných v iných štátoch EÚ, ktoré môžu mať vplyv na ich vlastné základy dane.

Členské štáty budú podľa nových pravidiel povinné automaticky si vymieňať informácie o svojich záväzných daňových stanoviskách. Komisia navrhuje, aby sa stanovil prísny harmonogram: vnútroštátne daňové úrady budú musieť každé tri mesiace poslať krátku správu všetkým ostatným členským štátom o všetkých cezhraničných záväzných daňových stanoviskách, ktoré vydali. Členské štáty potom budú mať možnosť požiadať o podrobnejšie informácie o konkrétnom záväznom daňovom stanovisku.

--

Čítajte viac:

Na stráž Studenec!

Jančura predáva neuplatniteľné poistenie Alianzu

Na Interblue politici aj polícia kašlú. Za kauzu, ktorá Slovákov stála desiatky miliónov eur nikoho nepotrestali

SwissLeaks: Nechcené odhalenie, alebo žolík pre Fica?

Kúpeľnícka realita: Štát posiela penzistov ku Kollárovi, Trstenskému a Machynovi

Splní Glváč sľub? Projekt Mokys mešká už desať rokov

Košičania tento rok doplatia desať miliónov pre schránku J&T

Babiš zůstal posledním dodavatelem státu. Zničil jediného konkurenta - Pitra

--

Vďaka automatickej výmene informácií o záväzných daňových stanoviskách členské štáty budú môcť odhaľovať určité nekalé daňové praktiky spoločností a prijímať voči nim potrebné opatrenia.

Členské štáty by sa mali dohodnúť na návrhu o záväzných daňových stanoviskách do konca roku 2015, aby mohol nadobudnúť účinnosť 1. januára 2016.

Ďalšie riešenia však narážajú na nezodpovedné správanie niektorých členských krajín. Mnohé z nich na daňovo ústretových podmienkach postavili svoju ekonomiku. Podľa odborníkov nie je možné zamedziť skrývanie peňazí pred daňami na sto percent. Štáty musia svoje ekonomiky nastaviť najmä na príjem z nepriamych daní, teda z príjmov fyzických osôb a majetkov.

Pri spoločnej európskej politike je rizikom pomalý vznik medzinárodných dohôd. Korporácie reagujú pružne a nie je pre nich problémom vymýšľať nové protiopatrenia, ktoré páky Bruselu zlomia ešte skôr, než začnú platiť.

 

 

Fotozdroj: ec.europa.eu