S odpadom ako v Taliansku? Zamestnanci hovoria o praktikách OLO

OLO vraj zámerne podpálila spaľovňu a mestské peniaze prihráva spriazneným. Tvrdia to zamestnanci bratislavskej spoločnosti

Okolo spoločnosti O.L.O. a.s., ktorá je mestskou spaľovňou hlavného mesta Bratislavy, sa už v minulosti  riešilo niekoľko škandálov. Neobišli ju škandály okolo kšeftovania s recyklovaným odpadom, škandál spojený s odstupným Richarda Sulíka, ktorý bol v minulosti riaditeľom tohto mestského podniku a naposledy rozdelenie odmien pre vedenie vo výške 70 tisíc eur.

Podľa informácií, ktoré biztweetu prezradili zamestnanci firmy, by spoločnosť mohla mať za ušami aj niečo vážnejšie ako len rozdeľovanie peňazí. V roku 2014 mala spaľovňa prekonať haváriu, ktorá ju vyradila z prevádzky na niekoľko dní. Podľa zamestnancov, ktorí sa tam s odpadom pracujú, za haváriu môže špeciálne privezený odpad v množstve 20 ton, ktorého spaľovanie je pre jeho vysokú horľavosť zakázané.

Aj napriek nebezpečenstvu odpadu, mali mať zamestnanci príkaz odpad prevziať a s odpadom nakladať ako s obyčajným. Tento odpad mal byť zaevidovaný na príkaz riaditeľa pod inými údajmi, aké v skutočnosti vykazoval. Spaľovanie tohto odpadu nielenže malo spôsobiť haváriu, no do ovzdušia sa údajne dostali výpary, ktoré sú ekologicky nebezpečné. Havária mala byť natoľko rozsiahla, že len vďaka šťastiu a duchaprítomnosti zamestnancov neprišlo k výbuchu a tým k poškodeniu ich zdravia.

Na túto udalosť sme sa spýtali aj hlavného akcionára spoločnosti – magistrátu mesta Bratislavy, no doposiaľ sa nám k tejto udalosti nevyjadril, ani po opakovaných výzvach.

Pre vyjadrenie sme tiež oslovili spoločnosť O.L.O. a.s., podľa ktorej v roku 2014 zaznamenali len bežné výpadky kotlov.

--

Čítajte tiež:

Politici taja, koľko míňajú na kampane

Daňový systém ako vtip. Korporácie si robia zo štátov EU žarty

Na stráž Studenec!

Jančura predáva neuplatniteľné poistenie Alianzu

Na Interblue politici aj polícia kašlú. Za kauzu, ktorá Slovákov stála desiatky miliónov eur nikoho nepotrestali

SwissLeaks: Nechcené odhalenie, alebo žolík pre Fica?

Kúpeľnícka realita: Štát posiela penzistov ku Kollárovi, Trstenskému a Machynovi

--

,,Spaľovňa je v prevádzke viac ako 12 rokov (po zásadnej rekonštrukcii v r. 2002) a je prirodzené, že aj napriek rozsiahlej preventívnej pravidelnej údržbe dochádza k výpadkom, kedy sa na krátky čas do vykonania opráv preruší spaľovanie.“

Spoločnosť tiež vylúčila fakt, že by bol odpad zaevidovaný pod inými údajmi.

„Za dovezený odpad je zodpovedný subjekt, v mene ktorého je dovezený. Okrem ním nahláseného druhu odpadu prebieha jeho vizuálna kontrola pracovníkmi OLO na výsypnej rampe. Títo sú zodpovední za to, aby potvrdili druh odpadu a aby sa do zásobníka odpadu nedostalo nič, čo do spaľovne nepatrí.“

Otázkou v takýchto prípadoch je, čo robiť ako zamestnanec v situácii, keď vám nariadený káže urobiť niečo, čo viete že môže zle dopadnúť. Nuž dnešná realita v mnohých firmách je taká, že buď poslúchnete alebo si môžete zbaliť kufre.

Dôvodom, prečo by firma spôsobila haváriu úmyselne mohol byť poisťovací podvod. OLO, ale takéto vážne obvinenia odmieta. Informácie o poistnej sume, ktorú spoločnosť získala z poistenia za minulý rok nám však nechcela poskytnúť.

,,Spoločnosť je riadne poistená na všetky potenciálne riziká. Každoročne evidujeme viacero poistných udalostí. Informácie o poistných udalostiach patria medzi neverejné interné informácie obchodných spoločnosti.“

Podľa vyjadrenia spoločnosti sú informácie ohľadom havárie len historkami zamestnancov, ktorí sa snažia poškodiť dobré meno spoločnosti.

,,Konšpirácia s podozrením spáchania trestného činu, ktoré nebudeme ďalej komentovať,“ označila spoločnosť podozrenia.

Spoločnosti sme sa spýtali taktiež na informácie ohľadom rozdelenia vysokých prémií. O rozdelení týchto prémií rozhodol v roku 2014 primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, ktorý rozdelil sumu vo výške zhruba 70 tisíc eur medzi členov Predstavenstva a Dozornej rady za dosiahnuté výsledky v období rokov 2011 až 2013. Podľa spoločnosti je rozdelenie takýchto odmien v poriadku, pretože primátor má svoje právo rozhodovať o nakladaní so ziskom a v tomto prípade ho využil takto.

Ďalšou, pre nás nezodpovedanou otázkou zostáva situácia okolo firmy FEVAKO (Fekete, Vaňo, Kovačič). Firma zabezpečuje údržbu spaľovne už vyše 20 rokov a keďže osoby tejto firmy v minulosti pracovali na vedúcich pozíciách v spoločnosti O.L.O. a.s. pýtali sme sa, podľa čoho vybrali túto firmu pre zabezpečovanie ich služieb a či sa konalo nejaké výberové konanie.

Konkrétne odpovede na naše otázky sme nedostali, no podľa spoločnosti je práve spolupráca s touto firmou najčastejšie preverovaným obchodným prípadom, pretože tvorí veľkú časť prevádzkových nákladov spoločnosti.

,,Všetky obstarávania nad určitý finančný limit sú zverejnené na web stránke OLO a.s. v sekcii zverejňovanie informácií. OLO a.s. má vytvorené podmienky pre prihlásenie sa potencionálnych dodávateľov do vypísaných obstarávacích konaní. Aktuálne platná zmluva bola schválená v zmysle platných stanov spoločnosti a o zmluvnom vzťahu a realizovaných výkonoch je pravidelne informovaná aj dozorná rada spoločnosti.“

 

 

Veronika Repová

Fotozdroj: olo.sk