Chronológia kauzy: Rath ako precedens. Na Slovensku nemysliteľné

Odsúdenie Davida Ratha je varovaním pre politikov, ktorí si mysleli, že ich činy nemôžu byť potrestané. Slovensko je pozadu

Odsúdenie Davida Ratha je varovaním pre politikov, ktorí si mysleli, že ich činy nemôžu byť potrestané. Slovensko je pozadu.

Hoci to trvalo tri roky, pri majstrovských obštrukciách bývalého stredočeského župana je zatiaľ neprávoplatný rozsudok vizitkou kvality práce vyšetrovateľov a prokuratúry.

David Rath dostal trest 8,5 roka väzenia a štátu prepadne zhruba 20 miliónov z jeho majetku.

Krajský súd v Prahe Ratha uznal vinným z prijímania úplatkov, v súvislosti s manipulovaním zákaziek v regióne údajne Rath prevzal 16 miliónov korún. Verdikt ešte nie je právoplatný a možno očakávať, že majster obštrukciou využije niekoľkonásobné práva na odvolanie.

V porovnaní so slovenskými kauzami Gaulieder, Triptych, či Interblue je však jasné, že české súdy a vyšetrovatelia pracujú omnoho nezávislejšie než na Slovensku. Česká republika pritom nepatrí k žiadnym vzorným krajinám.

 


Pripomeňme si hlavné časti kauzy, ktorá znížila hranicu poslaneckej imunity:

14. mája 2012 - Poslanca ČSSD a stredočeského župana Ratha zadržala polícia pri dome riaditeľky kladenskej nemocnice Kataríny Pancovej v Rudnej pri Prahe. U seba mal sedem miliónov korún.

15. mája - Štátna zástupkyňa oznámila, že Rath bol obvinený z prijatia úplatku za zmanipulovanie zákazky na opravu buštěhradského zámku. Polícia začala stíhať ďalších ľudí, okrem iného exposlanca ODS, bývalého šéfa stredočeskej VšZP a Ráthovho spolupracovníka Petra Kotta, či šéfov dvoch stavebných firiem.

16. mája - Súd poslal Ratha do väzby. Poslanec rezignoval na funkciu krajského zástupiteľa a tým aj na post župana, vystúpil z ČSSD. Poslanecký mandát si nechal.

5. júna - Snemovňa súhlasila s Rathovým stíhaním vo veci rekonštrukcie buštěhradského zámku.

18. júla - Polícia doručila do Snemovne druhú žiadosť o vydanie Ratha na stíhanie. Týkala sa údajnej korupcie pri nákupe vybavenia pre nemocnice v Kladne, Kolíne a Mladej Boleslavi.

20. augusta - Súd stanovil Rathovi pre prepustenie z väzby kauciu 14 miliónov korún. Nadriadený súd ale rozhodnutie zrušil.

7. septembra - Snemovňa vydala Ratha k ďalšiemu konaniu.

1. marca 2013 - Polícia navrhla obžalovať Ratha a ďalších desať osôb. 

15. marca - Súd rozhodol o Rathovom prepustení z väzby na dvojmiliónovú kauciu. Odvolací súd však rozhodnutie zrušil.

5. apríla - Štátny zástupca podal obžalobu na Ratha a desať obžalovaných.

7. augusta - Kauzu začal prejednávať Krajský súd v Prahe. Ako jediná sa ku korupcii priznala podnikateľka Ivana Salačová. Ministerstvo pre miestny rozvoj sa pripojilo k súdnemu konaniu ako poškodený, ministerstvo financií sa s nárokom na náhradu škody nepripojilo a tiež zástupca Stredočeského kraja oznámil, že kraj sa k trestnému konaniu nepripojí, pretože nie je schopný vyčísliť škodu.

27. septembra - Obžalovaná Pancová bola prepustená z väzby.

5. novembra - Najvyšší súd rozhodol, že trestné konanie s Rathom môže pokračovať, pretože ho nechráni poslanecká imunita.

11. novembra - Vrchný súd prepustil Ratha z väzby.

--

Čítajte tiež:

S odpadom ako v Taliansku? Zamestnanci hovoria o praktikách OLO

Politici taja, koľko míňajú na kampane

Daňový systém ako vtip. Korporácie si robia zo štátov EU žarty

Na stráž Studenec!

Jančura predáva neuplatniteľné poistenie Alianzu

Na Interblue politici aj polícia kašlú. Za kauzu, ktorá Slovákov stála desiatky miliónov eur nikoho nepotrestali

SwissLeaks: Nechcené odhalenie, alebo žolík pre Fica?

--

21. novembra - Z väzby bol prepustený aj exposlanec Kott.

2. januára 2014 - Ústavný súd rozhodol, že justícia pri predlžovaní väzby porušila Rathove základné práva. Ministerstvo spravodlivosti priznalo Rathovi na jar 2015 odškodné 19.421 korún.

17. decembra - Rath neuspel s ústavnou sťažnosťou na údajnú zaujatosť sudcu Roberta Pacovského, ktorý rieši jeho prípad.

5. februára 2015 - Súd vylúčil na samostatné prejednanie prípady obžalovaných Lucie Novanská, Pavla Drážďanského a Tomáša Mladého. Dôvodom boli zdravotné a iné problémy ich advokátov. Mladého s Drážďanským súd vzápätí vrátil späť do pôvodného líčenia, z ktorého naopak kvôli zdravotným dôvodom vylúčil Ratha.

7. apríla - Krajský súd v Prahe vyniesol neprávoplatný rozsudok nad deviatimi obžalovanými. Kataríne a Petru Kottovým, ktorých sudca označil za organizátorov korupcie, uložil 7,5 roka väzenia. Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý z firmy Konstruktiva Branko dostali päť rokov väzenia, manažéri zdravotníckych firiem Puro-Klima a Hospimed Martin Jireš a Jindřich Řehák dostali 5,5 roka väzenia. Trojročnú podmienku vymeral súd Janovi Hájkovi zo zdravotníckej firmy B-Braun a Václavovi Kovandovi zo stavebnej firmy Pohl. Trojročnú podmienku dostala aj Ivana Salačová, ktorá bola spolupracujúcou obvinenou.

26. apríla - David Rath utrpel úraz po páde z bicykla.

12. mája - Súd rozhodol, že Rath je po úraze schopný zúčastniť sa líčenia a zároveň uzavrel fázu dokazovania.

13. mája - Žalobca navrhol Rathovi za údajnú korupciu najmenej deväť rokov väzenia a prepadnutie majetku. Pre Novanskú navrhol päť až šesť rokov väzenia a peňažný trest milión korún.
 
15. mája - Rath vypovedal plnú moc svojim súčasným obhajcom. Namiesto neho si vybral advokáta Michala Pacovského, strýka sudcu, ktorý prípad prejednáva. Pacovský však nakoniec odmietol Ratha zastupovať. Súd následne pridelil obžalovanému advokátku ex offo.

15. júla - Rath po troch dňoch ukončil svoju záverečnú reč. Podľa neho sa tvrdenie obžaloby nepodarilo preukázať.

23. júla - Krajský súd v Prahe vyniesol neprávoplatný verdikt nad Rathom a Novanský. Ráthovi súd vymeral nepodmienečný trest v dĺžke 8,5 roka a prepadnutie majetku; Novanskej vymeral nepodmienečný trest v dĺžke päť rokov a peňažný trest 500 tisíc korún

 

 

 

Fotozdroj: rathdavid.cz, CC/wikimedia

Datazdroj: ČTK