Rada prijala právne predpisy o označovaní hnojív

Rada prijala nariadenie o digitálnom označovaní produktov na hnojenie. Ide o posledný krok v rámci rozhodovacieho procesu.

Nariadením, ktoré sa dnes schválilo, sa podporuje používanie digitálnych etikiet na EÚ produktoch na hnojenie a zároveň sa zachovávajú fyzické etikety tam, kde sú potrebné. Zlepšuje sa aj čitateľnosť etikiet a zjednodušujú povinnosti dodávateľov týkajúce sa označovania.

Etikety pripravené na digitálny vek

Nariadením sa aktualizuje existujúce nariadenie o etiketách na hnojivách. Podporuje sa ním používanie digitálneho označovania s cieľom znížiť náklady, byrokraciu a environmentálnu stopu výrobcov. Digitálne etikety budú mať životnosť najmenej 10 rokov od uvedenia výrobku na trh. Nariadením sa takisto zabezpečuje dostupnosť informácií fyzickými prostriedkami na ochranu zraniteľných spotrebiteľov alebo ľudí s obmedzenými digitálnymi spôsobilosťami. Digitálne etikety sa budú navrhovať aj pre produkty dodávané bez spotrebiteľského obalu, a to za predpokladu, že sa potrebné informácie zobrazia aj vo fyzickom formáte na viditeľnom mieste v mieste predaja. Komisia bude splnomocnená aktualizovať všeobecné požiadavky na digitálne označovanie prostredníctvom delegovaných aktov.

Ďalšie kroky

Po dnešnom schválení pozície Európskeho parlamentu Radou je legislatívny akt prijatý.

Po podpísaní predsedníčkou Európskeho parlamentu a predsedom, resp. predsedníčkou Rady sa nariadenie uverejní v Úradnom vestníku Európskej únie a nadobudne účinnosť o tri dni neskôr.

Kontext

Digitálne etikety sú QR kódy alebo čiarové kódy, ktoré presmerujú používateľa na webovú stránku, kde sa nachádzajú informácie z etikety. Digitálnymi riešeniami sa zásadne znižujú náklady na označovanie a zároveň uľahčuje aktualizácia príslušného obsahu. Okrem toho množstvo a kvalita informácií, ktoré možno uložiť na digitálnej etikete, vysoko prevyšuje možnosti fyzickej etikety, ktorej čitateľnosť môže byť zložitá, najmä v prípade malých balení. Keďže úroveň digitálnej gramotnosti v jednotlivých sociálnych skupinách a vekových kategóriách kolíše, niektoré zraniteľné skupiny môžu mať ťažkosti s pochopením toho, ako digitálne etikety a inteligentné zariadenia fungujú.

V EÚ sa už v prípade niektorých výrobkov obsahujúcich chemické látky digitálne označovanie používa, napríklad v prípade batérií, pričom pre ďalšie výrobky, napr. pre detergenty, kozmetiku a ďalšie chemikálie, sa pravidlá digitálneho označovania zvažujú. Očakáva sa, že zjednodušením označovacích povinností sa znížia ročné náklady v priemere o 57 000 EUR pre veľkú spoločnosť a o 4 500 EUR pre MSP.

Požiadavky na označovanie hnojív sa až doteraz upravovali v nariadení (EÚ) 2019/1009. Komisia zverejnila svoj návrh 27. februára 2023. Spoluzákonodarcovia dospeli ku kompromisnej dohode 22. januára 2024.