ŠŠI: Naďalej pretrváva kumulovanie nedostatkov pri externých maturitách

Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) aj v tomto školskom roku sledovala dodržiavanie pokynov MATURITA 2024 (Pokyny), ktoré vydal Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVaM).

V aktuálnom školskom roku vykonala kontrolu na 45 gymnáziách a 69 SOŠ. Výsledky ukázali viaceré pochybenia činnosti školských koordinátorov a administrátorov, ale aj predsedov predmetových maturitných komisií.
„Medzi najzávažnejšie nedostatky patrí napríklad nedodržanie času začiatku testovania stanoveného v harmonograme, či nedodržanie stanoveného času na doručenie a rozdanie zadaní. Ak chceme, aby boli maturitné skúšky skutočne objektívne, dodržiavanie Pokynov je viac než potrebné,“ uviedla hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.
Priebeh testovania narúšalo i napr. nedodržanie pokynov pri práci s nahrávkami alebo nekorektné a neúplné zadávanie pokynov týkajúcich sa samotnej práce s testami, tak aj nevypnutie mobilného telefónu. Aj prerušenie oddeľovania odpoveďových hárkov od kópií alebo neprítomnosť žiakov a administrátora v učebni počas zverejňovania zadaní mohlo mať vplyv na objektivitu testovania. 
„Tieto zistenia nie sú novinkou, práve naopak, rovnaké problémy sa nám potvrdzujú každoročne. Preto opäť prízvukujem naše odporúčania riaditeľom škôl, a to zabezpečiť školského koordinátora, ktorý bude zodpovedne plniť všetky úkony spojené s externou časťou a písomnou formou internej časti maturitnej skúšky a zabezpečiť ich priebeh v súlade s Pokynmi," povedala Štofková Dianovská. 
Viac informácií k zisteniam je v správe o Stave realizácie externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky na gymnáziu a strednej odbornej škole v Slovenskej republike v školskom roku 2023/2024.