Vyjadrenie autorstva projektu Lúka

Týmto sa chceme verejne ohradiť voči vulgárnym a lživým vyjadreniam v súvislosti s naším projektom Lúka (autorka Monika Kubinská) a Nebeské kamene (Bohuš Kubinský) v šamorínskej At Home Gallery (kurátorka Alexandra Tamásová).

V deň, keď bola schválená novela Zákona o Fonde na podporu umenia, sa na sociálnych sieťach objavilo video poslanca za SNS Romana Michelka, v ktorom vyslovuje nepravdivé informácie o diele Lúka a rámcuje ich ako „posledný bod, ktorý rozhodol pre váhajúcich koaličných poslancov“. Pán Michelko vo videu hovorí, že v diele Lúka boli použité „obsraté, osemenené a zakrámované posteľné plachty“.

Sme zhrození nielen z vulgárneho slovníka poslanca Michelka, ale najmä z toho, že šíri nepravdivé informácie bez overenia a navyše ich používa ako údajný argument, ktorý rozhodol o hlasovaní v parlamente.

Radi by sme tieto informácie uviedli na pravú mieru. „Spomienky“ posteľných obliečok v kurátorskom texte sú, samozrejme, metaforou. S ohľadom na ekológiu použila autorka recyklovaný materiál, čisté a oprané obliečky zo železničiarskeho internátu, na ktoré otláčala prírodné pigmenty – extrakty z ibišteka, šafranu, fialiek, ruží, slnečníc, bazy, cvikly, avokáda, orechov a rozmarínu, víno a čaj.

Ohradzujeme sa voči vulgárnej interpretácii výstavy a ohováraniu zo strany poslanca Michelka aj všetkých osôb, ktoré tieto primitívne a urážlivé informácie zdieľali. Požadujeme, aby pán poslanec uviedol vec na pravú mieru a autorom sa ospravedlnil.

 

Monika Kubinská (autorka), Bohuš Kubinský (autor), Alexandra Tamásová (kurátorka), Peter Zagar (autor hudby k výstave)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Vyjadrenie platformy Otvorená Kultúra!  ku kauze Lúka

Poslanec Michelko vo svojom finálnom ťažení pri presadzovaní novely zákona o FPU klamal.

Nepravdivo uviedol, že dielo Lúka autorskej dvojice Kubinských spočíva vo vystavení špinavých posteľných plachiet, pošpinených telesnými výlučkami a tekutinami. Dielo, ktoré podporil FPU a poslanec ho považuje za nehorázne, podľa jeho slov presvedčilo koaličných poslancov hlasovať za novelu zákona. Vďaka nej FPU podporovanie takéhoto umenia už nedopustí.

Poslanec Michelko tým priamo priznal, že zmenu zákona pripravili s cieľom robiť v umení politickú cenzúru.

Michelkovo tvrdenie je pritom účelovým klamstvom. Vzor na plachtách vznikol otláčaním rastlinných prírodných pigmentov, ako vysvetlili Monika a Bohuš Kubinskí v priloženom stanovisku.

Kauza zároveň poukázala na to, že o kvalite umenia rozhodujú a budú rozhodovať ľudia bez elementárnej znalosti tejto oblasti. Používanie telesných výlučkov a tekutín nie je v súčasnom umení ničím šokujúcim. Pracovali a pracujú s nimi svetovo uznávaní umelci a umelkyne. Ikonické dielo Marcela Duchampa Fontána už pred vyše sto rokmi odkázalo práve k prepojeniu “nízkej” telesnosti a umenia. Dielo talianskeho konceptuálneho umelca Piera Manzoniho Artist´s Shit sa v roku 2007 vydražilo za 181 374 dolárov.

Na využívaní telesných tekutín v umení nie je nič zvrátené, ak ich použitie nie je samoúčelné. Oveľa šokujúcejšie a zvrátenejšie je nepravdivo niekoho obviniť v Národnej rade SR aj na sociálnych sieťach a vzápätí svoje obvinenie bez ospravedlnenia zbabelo stiahnuť.

Vyzývame poslanca Michelka, aby svoju účelovú lož verejne vyvrátil a dotknutej autorke a autorovi sa ospravedlnil.

 

Tím platformy Otvorená Kultúra!