Slovenské firmy už podali ponuky v srbskej privatizácii. Čakajú na výsledky

Srbská republika koncom minulého roka ponúkla k privatizácii stovky firiem. Záujem prejavili aj Slováci

Srbsko vypísalo rekordnú privatizáciu 502 štátnych firiem. Ponuky na niektoré z nich podali slovenskí aj českí podnikatelia. O tom, kto zo Slovákov prejavil záujem, vie aj agentúra pre rozvoj investícií a obchodu. „SARIO v spolupráci s Veľvyslanectvom Srbskej republiky na Slovensku zorganizovalo prezentáciu k možnostiam privatizácie srbských firiem. SARIO v rámci svojej činnosti pomáha slovenským firmám presadiť sa na zahraničných trhoch, do ktorej spadá aj pomoc pri dopytoch," hovorí konzultant pre komunikáciu a PR SARIO Richard Dírer.

Mená firiem, ktoré sa privatizácie zúčastnili však zatiaľ neprezrádza. Podobne ako srbská privatizačná agentúra, ktorá nám pre súčasné posudzovanie ponúk nechcela až do ich vyhodnotenia prezradiť žiadne detaily. Pravdou však je aj to, že mešká. Ako biztweet.eu povedali pracovníci agentúry na jeseň, pôvodná správa o privatizácii mala byť podaná srbskému ministerstvu hospodárstva do konca minulého roka.

 

 

Záujemcovia podávali predbežné ponuky na celkom 502 štátnych firiem do 14. septembra. Privatizácia je súčasťou snahy vlády o zlepšenie stavu verejných financií.

Na predaj sú napríklad bane na meď Bor, výrobca liekov Galenika, chemička zameraná na výrobu hnojív HIP Azotara či výrobca nábytku Simpo. O niektoré zo srbských klenotov majú hrať aj známe české podnikateľské mená. Hoci predstavitelia tamojšieho ministerstva hospodárstva, pod ktorú privatizácia spadá zatiaľ nič neprezradili, v minulosti mali záujem o podnikanie na Balkáne Juraj Kamarás, či Pavol Krúpa a Slavia Capital.

 

 

Čítajte viac:

V rekordnej srbskej privatizácii hrajú o štátne firmy Slováci aj Česi

Kosovo prežíva obrodu. Pre Rusov je dverami do Európy a Spojených štátov

Dobročinnosť slovenských firiem existuje len na papieri. Na charitu dávajú len zlomky ziskov

Slovakia Steel Mills čaká na definitívne rozhodnutie súdu. ČEB je bezradná