Peter Vajda: Muž, ktorý predbehol aj prvých

Peter Vajda je jedným z najbohatších Slovákov vďaka tomu, že bol prvý. Predbehol aj kupónku.

V minulom režime fungoval ako socialistický ekonomický teoretik. Po dezilúzii po páde komunizmu však rýchlo pochopil, že všetko ovládnu privátne zdroje.

Vďaka vedomiu a možnostiam, ktoré mu poskytovali jeho vedomosti zareagoval naozaj rýchlo. Ešte pred tým ako štát poškvrnil budovanie samostatnej ekonomiky kupónovou privatizáciou už Peter Vajda stihol založiť Prvú slovenskú investičnú skupinu.  

Podielové fondy, ktoré zhromažďovali peniaze obyvateľov tak aj bez riadenia štátu stihli majetkovo vstúpiť do 146 spoločností, pričom asi polovica z nich bola na Slovensku a polovica za riekou Moravou. Vysoký počet rýchlo ovládnutých firiem bol zapríčinený práve tým, že Prvá slovenská investičná skupina bola vo firmách jednoducho rýchlejšie ako štátom požehnaný privatizéri.

 

 

Nezávislosť od štátu sa však proti Vajdovi obrátila. Podľa jeho slov práve štátny revanš vyvolal vlnu dlhopisového odškodňovania podielnikov. Po druhej vlne kupónovej privatizácie bolo ako tvrdí očiernené nielen meno Prvej slovenskej investičnej skupiny, ale aj Petra Vajdu samotného. 

Zo sektora podielových fondov tak musel podnikateľ so svojou skupinou vycúvať. Ako sa však s odstupom času ukázalo, veľmi dobre vedel kam. Zase využíval oblasti, v ktorých v tom čase prakticky neexistovala konkurencia.

 

Prečítajte si tiež: Vladimír Soták: Ľudomil, ktorý je rád smotánkou

 

Prvá slovenská investičná skupina založila Prvú slovenskú brokerskú spoločnosť, či lízingovú firmu B. O. F. Peniaze tiež naliala do Investičnej banky Praha, Investičnej a rozvojovej banky Bratislava a do Slovenskej poisťovne. Zaujímavým projektom bola aj akvizícia finančného ústavu Ergo. Finančníci ho ovládli anonymne a po čase ho ako úspešný projekt odpredali Československej obchodnej banke.  

Peter Vajda v roku 1995 založil aj český penzijný fond. Konkurenciu mu robili iba cudzinci. Aj vďaka tomu je dnes najsilnejším penzijným fondom v Českej republike, s hodnotou presahujúcou 20 miliárd českých korún.

 

 

Najvýnosnejšou spoločnosťou Petra Vajdu je BH Securities, ktorá je členom Pražskej burzy. Známy je aj vďaka založeniu firmy Proxy Finance.

Na Slovensku je známy aj v médiách. Práve jeho spoločnosť totiž v 90-ych rokoch ovládla vydavateľstvo Petit Press, vydávajúce denník SME. Aj po medializovanom vstupe Penty Investments do tejto firmy je Vajda stále majoritným akcionárom vydavateľstva.

 

 

Čítajte tiež:

Vladimír Soták: Ľudomil, ktorý je rád smotánkou

Jozef Brhel: Muž, ktorý nechce, aby ste o ňom vedeli

Ivan Kmotrík: Podnikateľ, ktorý má pod palcom celé Slovensko

Zdeněk Bakala: Nenávidený uhľobarón v Ostrave a milovaný donor umenia v Prahe

Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič: Základný kameň finančných žralokov

Milan Fiľo: Papierenský magnát, ktorý si rozumie s každým politikom

Juraj Široký – akcionár SMERU a stavebnícky „kmotor“

Vladimír Poór je na scéne vďaka Mečiarovi. Štýl podnikania nemení