Kto vsádza na technológie? Generácia Z a seniori

Generácia Z vyrástla v čase, keď počítače a smartfóny už tvorili každodenný život. Takže asi neprekvapí, že investori Gen Z majú tendenciu uprednostňovať technologické akcie. Čo ale môže byť prekvapujúce je, že technologické investície ťahajú okrem Gen Z aj investori zo Silent Generation, teda starší seniori.

Vyplýva to z prieskumu uskutočneného online maklérskou spoločnosťou eToro.

Prieskum zistil, že 68 % investorov Gen Z a 55 % investorov Silent Generation vo veku 79 rokov a viac, zvýšilo v treťom štvrťroku 2024 svoje pozície v technologických akciách. V priemere alokácia portfólia pre technologické akcie vzrástla o 20 % pre obe demografické skupiny v porovnaní s predošlým štvrťrokom.

Ešte zaujímavejšie je to, že investori z radov mileniálov, Gen X a Baby Boomer znížili svoje technologické podiely v rovnakom štvrťroku.

Čítajte aj:

Stellantis obmedzila výhľad ziskových marží. Zasiahlo to celý sektor

OpenAI má hodnotu viac ako 87% indexu S&P 500

Bret Kenwell, investičný analytik spoločnosti eToro, uviedol, že z tohto prieskumu vzišlo niekoľko zaujímavých zistení. „Jedna, ktorá mi naozaj utkvela v pamäti, bola skutočnosť, že sme videli, že alokácia technológií v tomto štvrťroku výrazne vzrástla pre našu najmladšiu skupinu, Gen Z a najstaršiu skupinu, Silent Generation. Je veľmi zaujímavé vidieť taký veľký posun v takej rôznorodej skupine,“ povedal Kenwell MarketWatch.

Príslušníci Silent generation v závislosti od ich individuálnej finančnej situácie môžu byť na dôchodku a čerpať zo svojich investičných a penzijných účtov, aby zaplatili svoje životné náklady. Vďaka tomu sú zistenia prieskumu ešte pozoruhodnejšie.

 

Tomáš Lemešani

Máte záujem o informačný spravodajský servis z investičného prostredia alebo analýzu trhu na kľúč podľa Vašich požiadaviek? Napíšte na kontakt@businesspr.eu

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZP