OpenAI má hodnotu viac ako 87% indexu S&P 500

OpenAI sa po poslednom kole financovania stala jednou z najhodnotnejších súkromných spoločností sveta.

Generálny riaditeľ Open AI v blogovom príspevku uviedol, že v poslednom investičnom kole získal 6,6 miliardy dolárov v nových finančných prostriedkoch, čo hodnotu firmy zdvihlo k sume 157 miliárd dolárov.

OpenAI nešpecifikovala svojich investorov, ale Wall Street Journal uviedol, že kolo viedla spoločnosť rizikového kapitálu Thrive Capital, súčasní investori, ako je Microsoft Corp. a noví investori vrátane Softbank Group, či čipový gigant Nvidia Corp.

Pri súčasnom ocenení má OpenAI hodnotu viac ako 87% indexu S&P 500. Vďaka tomu patrí medzi najhodnotnejšie súkromné spoločnosti na svete, spolu so SpaceX, ktorej hodnota je aktuálne 201 miliárd dolárov a TikTok.

Na začiatku roku 2023 bola podľa údajov o obchodovaní na sekundárnom trhu spoločnosti Forge Global OpenAI ocenená 29 miliárd dolárov. Pred týmto kolom bola hodnota OpenAI podľa Forge 110 miliárd dolárov.

Podľa New York Times, ktorý preskúmal kópie finančných dokumentov, ktoré OpenAI zdieľala s investormi, spoločnosť predpovedá, že tržby v roku 2025 stúpnu na 11,6 miliardy dolárov, oproti plánovaným 3,7 miliardy v roku 2024. Tiež sa však predpokladá, že v roku 2024 stratí 5 miliárd dolárov, po započítaní nákladov na prevádzku svojich služieb, platov a ďalších výdavkov. The Times tiež poznamenal, že predpokladaná strata nezahŕňa náklady na kompenzáciu vlastného kapitálu pre jej zamestnancov.

V neobvyklom kroku OpenAI údajne zdieľala svoje finančné dokumenty iba s investormi, ktorí boli ochotní vložiť minimálne 250 miliónov dolárov.

Čítajte aj:

Stellantis obmedzila výhľad ziskových marží. Zasiahlo to celý sektor

News Corp predložila ponuku 8,1 miliardy dolárov za Rightmove

Hoth Therapeutics zaznamenala rast potom, čo ukázala dobré výsledky predklinických štúdií k lieku na Alzheimera

„Vzhľadom na množstvo peňazí, ktoré získavajú/spotrebúvajú, potrebujú veľkých vypisovateľov šekov a nemôžu skutočne absorbovať veľké množstvo malých investorov. Nikto neprijme záväzok vo výške 250 miliónov dolárov bez náležitej starostlivosti, takže by som predpokladal, že existuje DD [due diligence],“ uviedol Bob Ackerman, výkonný riaditeľ a zakladateľ AllegisCyber Capital.

Agentúra Reuters uviedla, že hlavný investor Thrive Capital získava exkluzívnu možnosť investovať ďalšiu 1 miliardu dolárov do OpenAI v budúcom roku s rovnakým ocenením, pokiaľ spoločnosť dosiahne svoje ciele v oblasti príjmov.

OpenAI však nie je úplne stabilnou spoločnosťou. Nedávno stratila Mira Murati, spoluzakladateľa a svojho hlavného technologického riaditeľa, uprostred mnohých ďalších odchodov a spoločnosť sa tiež údajne mení na ziskovú. Bola založená ako nezisková organizácia s altruistickým zameraním na vývoj umelej inteligencie pre dobro ľudstva. Mnoho ľudí v Silicon Valley aj mimo neho špekulovalo, že náhle odchody vedúcich pracovníkov a vývojárov - odhadovaný na asi 20 za posledný rok boli spôsobené obavami, že spoločnosť stráca svoj pôvodný princíp a neziskový status.

 

Therese Poletti, Tech Tales

Máte záujem o informačný spravodajský servis z investičného prostredia alebo analýzu trhu na kľúč podľa Vašich požiadaviek? Napíšte na kontakt@businesspr.eu

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZP