Akcie Berkshire s poklesom, ktorý nezaznamenali 15 rokov. Legenda rekonštruuje portfólio

Berkshire Warrena Buffetta zaznamenala začiatkom septembra 2024 pokles osem dní po sebe. Niečo také si nepamätá 15 rokov.

Neustále rastúca trajektória legendárnej investičnej firmy, ktorá sa dostala až na trhovú kapitalizáciu 1 bilióna amerických dolárov sa zdá sa zastavila, keď na konci tretieho štvrťroka 2024 akcie firmy prešľapovali na mieste a dostali sa dokonca k nebývalému poklesu osem dní po sebe. Takú fázu zažila firma naposledy pred 15 rokmi.

Pod pokles sa podpísala aj správa, že jeden z vrcholných manažérov Berkshire Hathaway Ajita Jaina predal časť akcií vo firme za 139 miliónov dolárov. Vedúci pracovníci predávajú akcie z mnohých dôvodov, ale investori sa niekedy pozerajú na cenové úrovne, za ktoré predávajú, ako na ocenenie akcií. Cena za ktorú Jaina predával naznačovala, že externí obchodníci vo svojich odhadoch možno nadhodnocujú cenu akcie Berkshire.

Analytici však upozorňujú, že zatiaľ nevidia dôvod na paniku. Poukazujú na rozdiel vývoja hodnoty pri akciách typu A a B, ale tiež na to, že Berkshire pred osemdenným poklesom zaznamenávala prakticky neustály rast. Svoju úlohu údajne zohráva aj operácia prevodov medzi akciami typu A a B, ktorou chcela Berkshire dosiahnuť trhovú kapitalizáciu bilióna dolárov.

Berkshire sa stal iba ôsmou americkou spoločnosťou, ktorá kedy dosiahla tento úspech, aj keď ocenenie spoločnosti sa odvtedy stiahlo pod úroveň 1 bilióna dolárov.

Berkshire v poslednej dobe rekonštruuje portfólio – pokračuje napríklad v znižovaní podielu v Bank of America Corp. V druhom štvrťroku získala podiel v spoločnosti Ulta Beauty.

Čítajte aj:

Terns Pharmaceuticals boduje s liekom na chudnutie a akcie rastú

Na vlne rastu AI sa vezie aj UiPath. Zahajuje spätný odkup akcií

Hľadáte alternatívy Nvidia šialenstva? Raketovú trajektóriu opisuje aj Marvell

Analytik Edward Jones James Shanahan koncom augusta 2024 poznamenal, že Berkshire uvoľnila takmer 98 miliárd dolárov v akciách, väčšinou pozostávajúcich z akcií Apple Inc., počas prvej polovice roka, pričom za ten čas nakúpila akcie zhruba za 4 miliardy dolárov.

„Predaj akcií významne prispel k zvýšeniu držby hotovosti [Berkshire] na 277 miliárd dolárov na konci júna 2024,“ napísal Shanahan.

Spoločnosť pokračovala v predaji akcií aj v druhej polovici roka. „Na výročnom zasadnutí generálny riaditeľ Warren Buffett pripisoval predchádzajúce predaje akcií [Apple] obavám z vyšších daní. Potenciál vyšších daňových sadzieb v budúcnosti by mohol byť tiež dôvodom, prečo [Berkshire] od konca druhého štvrťroka predala viac akcií," napísal Shanahan.

Shanahan si tiež myslí, že prevádzkové spoločnosti Berkshire budú v budúcnosti vykazovať silné zisky.



Tomáš Lemešani

Máte záujem o informačný spravodajský servis z investičného prostredia alebo analýzu trhu na kľúč podľa Vašich požiadaviek? Napíšte na kontakt@businesspr.eu

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZP