Tunel Branisko. Za kauzou chýba bodka

Ak by sme mali vymenovať oblasti štátnych investícií, ktoré sa na Slovensku spájajú s najväčším počtom korupčných káuz a podozrení, nemohli by sme nespomenúť investície do budovania diaľničnej infraštruktúry. Tá je pod Tatrami takpovediac tragická.

Nebývalý rozsah investícií prinášal len pomalé výsledky charakterizované zrejme najlepšie nesplnenými sľubmi Ficových vlád, ktoré na billboardoch sľubovali dobudovanie diaľničného prepojenia medzi Bratislavou a Košicami do roku 2010. V čase písania týchto riadkov sa píše rok 2024 a od tohto cieľa je slovenská diaľničná sieť stále ďaleko.

Do veľkej miery za to môže práve korupcia. Tá sa však s projektmi diaľničných úsekov prelína všetkými kabinetmi, ktoré boli pri moci. Jednou z kapitol diaľničného fiaska je budovanie diaľničného tunela Branisko, kde bolo spreneverených policajným odhadom 260 miliónov slovenských korún.

Takmer päťkilometrový tunel Branisko leží v rovnomennom pohorí medzi Levočou a Prešovom na východe Slovenska. Už od roku 1998 sa objavovali informácie o tom, že pri projekte výstavby tunela dochádzalo k rozsiahlemu ulievaniu si peňazí určených na stavbu. Informácie prichádzali najmä zo strany tajnej služby, ktorú pred podozrivými presunmi peňazí varovali švajčiarski kolegovia. Slovenská informačná služba však po rokoch zneužívania Vladimírom Mečiarom nemala dobré meno, a tak na jej varovanie mnohí reagovali zdržanlivo.

Podozrenie však viedlo k policajnému vyšetrovaniu. Jeho poznatky priniesli informácie o tom, že bol obstarávaný materiál pre stavbu tunela umelo predražený. V prípade technického vybavenia až trojnásobne. Niektorými účtami vo Švajčiarsku, na ktoré mali prúdiť peniaze z falšovaných, či fiktívnych faktúr, disponoval exminister dopravy z SDKÚ Gabriel Palacka. Ten bol tiež pokladníkom strany, a tak vznikla hypotéza, že mohlo ísť o skryté financovanie politickej strany Mikuláša Dzurindu.

Čítajte aj: 

PZO: Podniky zahraničného obchodu ako kolíska moci v Česku a na Slovensku

Slovensko si za obdobie Hegerovej vlády v Indexe právneho štátu polepšilo

Slovenské podniky to po prvom roku nezabalia. Je za tým aj byrokracia

Situáciu využil v politickom súboji Robert Fico, Dzurinda oponoval, že protistrana iba zneužíva políciu na konštrukciu falošných obvinení. Pravdou je, že tunel začali raziť ešte za Mečiara v roku 1996 a už Dzurinova strana samotná verejne hovorila o "tunelovaní tunela".

Obvinenia v tejto kauze boli vznesené ešte v roku 2008. Vyšetrovateľ vtedy na základe švajčiarskych informácií obvinil 10 osôb. Obvinené osoby mali byť súčasťou štruktúry, ktorá formovala švajčiarsku spoločnosť Erga Suisse GmbH a dostala ju do systému subdodávateľov hlavného dodávateľa technológií pomocou dodatkov k zmluve o dielo. Práve tu mali prúdiť ony fiktívne peniaze. Zatiaľ čo vo Švajčiarsku bolo niekoľko obvinených odsúdených, na Slovensku prípad skončil v slepej uličke. Od roku 2018 však na základe nového obvinenia chodí na súd šesť manažérov.

Tunel bol otvorený v roku 2003. V čase písania týchto riadkov však chýba bodka za kauzou. Už teraz je ale zrejmé, že väčšina osôb, ktoré na diaľnici našla blahobyt pre seba aj svojich potomkov, nebude potrestaná.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb