Finálne znenie štátneho rozpočtu musí prejsť diskusiou so sociálnymi partnermi

Predseda vlády SR Robert Fico informoval verejnosť, že vládna koalícia SMER-SD, HLAS-SD a SNS sa včera na zasadnutí koaličnej rady dohodla na návrhu štátneho rozpočtu na rok 2024.

Príslušné legislatívne návrhy plánuje vláda SR prerokovať v pondelok 4.12.2023 a Národná rada SR môže o nich začať rokovať v stredu 6.12.2023.

Z uvedeného vyplýva, že návrh štátneho rozpočtu vláda neplánuje odkomunikovať so zástupcami sociálnych partnerov. Vynechanie rokovania so sociálnymi partnermi o „zákone roka“ je v príkrom rozpore s Programovým vyhlásením vlády, ako aj verejnými deklaráciami jednotlivých vládnych predstaviteľov.

Zástupcovia zamestnávateľov pritom opakovane vyjadrili požiadavku, aby návrh štátneho rozpočtu bol prerokovaný aj na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR. „Odmietame, aby sme ako zástupcovia zamestnávateľov, ktorí sú významní prispievatelia do štátneho rozpočtu boli z rokovaní o najdôležitejšom zákone roka z vynechaní. Štátny rozpočet sa týka všetkých sektorov národného hospodárstva a odmietame diskusiu „o nás bez nás“. Niekoľkokrát sme verejne vyjadrili potrebu rokovať o štátnom rozpočte v zmenenej podobe a nechceme byť zasa raz len „štatistami“ , ktorí na rokovaní HSR SR rokujú len formálne, “ konštatuje Rastislav Machunka, viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR.