Mikrotužkové Aaa či gombíkové batérie, ako eliminovať riziko ich nedostatku?

Rozhliadnite sa okolo seba, koľko z vami využívaných vecí funguje na princípe batérií? Možno vás ich vysoký počet zaskočí.

Bez batérií si už dnes nevieme predstaviť bežný život. Ich absencia v domácnosti či práci vie vyvolať veľkú paniku. Čim viac ľudí sa tak snaží zabezpečiť si ich aj s nabíjačkami. Batérií na trhu nájdeme mnoho druhov, my sme sa dnes pozreli na dva konkrétne typy.

Bez Aaa batérií sa dnes už nezaobídeme

Medzi najviac využívané veľkosti klasických spotrebných batérií patria tie mikrotužkové Aaa. Ide o alternatívu k známym AA článkom. V týchto rozmeroch sa ale vyrábajú tie isté sortimenty článkov. Za najnižšiu cenu si môžete zadovážiť Leclanchého resp. zinkovo-boretový článok s napätím približne 1,5V. O nie veľa drahším je alkalický článok, s ktorým sa vám ale dostane oveľa vyššej kapacity. V tomto prípade je možné si zakúpiť aj nabíjateľné verzie. Následne poznáme ešte NICd akumulátor (napätie 1,2V, kapacita 400 mAh) a NIMH akumulátor (napätie 1,2V, kapacita až 1000 mAh). AAA články nájdu využitie napríklad pri rôznych prehrávačoch, digitálnych fotoaparátoch alebo diaľkových ovládačoch.

Gombíkový silák cr2032

Možno trochu neprávom podceňovaná dôležitosť sa prikladá gombíkovým lítiovým batériám. Veľkou kvalitou disponujú tie od Panasonic s označením cr2032. Sú vybavené napätím 3,0 V a rozmermi 20 x 3,2 mm. Poteší vás mimoriadne nízke samovybíjanie a dlhá trvanlivosť až 10 rokov. Využiť ich môžete napríklad pri digitálnych hodinkách, fitness a lekárskych prístrojoch, kľúčoch od áut či zálohovaní pamäte.

Zabudnite na zbytočné cesty do obchodu

Ako sme už spomenuli, aj v našich končinách sa začínajú výraznejšie využívať nabíjačky na batérie. To je aj prípad tej pre 2 ks batérií cr123a, ku ktorej dostanete aj dve samotné batérie. Je vhodná pre zásuvky 240V, svoju prácu si vykoná aj v automobilovej zásuvke 12 V. Neriskujte situáciu, že nebudete disponovať nabitými batériami. Pomôžte životnému prostrediu a ušetrite zaujímavé finančné prostriedky.