Z Bureša Babišom: Rüdiger Geserick

Andrej Babiš neprerazil iba v Česku a na Slovensku. Jeho podniky nájdete aj v zahraničí. Vlastní podniky v Poľsku, Maďarsku a Nemecku. Najmä v Spolkovej republike Nemecko sa mu pritom výrazne darí. Z neľahkej pozície východoeurópskeho investora si tam vybudoval prestíž mocného a uznávaného podnikateľa. Od počiatkov mu v tejto snahe pomáhal podnikateľ a manažér Rüdiger Geserick. Ukážka knihy Tomáša Lemešaniho Z Bureša Babišom.

S Babišom sa zoznámil, podľa vlastných slov, ešte behom obchodných jednaní s Petrimexom v osemdesiatych rokoch. Geserick bol manažérom spoločnosti Metallgesellschaft AG z Frankfurtu nad Mohanom. Na slovenskom podnikateľovi sa mu od počiatku zapáčili schopnosť držať slovo, alebo neobyčajný talent v riadení ľudí.

Pochvalné reči pochádzajú najmä z ročeniek holdingu Agrofert. Českým novinárom je Geserick známy ako tajomný manažér, ktorý pravidelne odmieta akokoľvek ladené žiadosti o rozhovory (čo sa potvrdilo aj autorovi publikácie). 

Aj keď dnes je Andrej Babiš váženým podnikateľom a najmä v minulosti prekvapením regionálneho biznisu, v Nemecku neuspel prekvapivými krokmi. Základ ozdravenia krachujúcich podnikov, ktoré na Západe ovládol, tvorilo jednoduché čistenie nákladov. S neľúbosťou tak na investície miliardára z Východu hľadeli zamestnanci, ktorí buď prišli o prácu, alebo sa museli zmieriť s nižším zárobkom.

Geserick je riaditeľom SKW Piesteritz. Na starosť dostal tiež reštrukturalizáciu pekárenskej skupiny Lieken. Jeho benefitom pre Agrofert je najmä dobrý vzťah s komunálnymi politikmi a politikmi vo vedení spolkovej krajiny.

Z Bureša Babišom: Ľubomír Šidala

Z Bureša Babišom. Kto je Andreas Zivy?

Z Bureša Babišom: Kde to všetko začalo

Dokladuje to napríklad dotácia z rozvojového fondu sasko-anhaltského Ministerstva pre vedu a ekonomiku, ktorú pekárne Lieken získali. Fond je limitovaný hornou hranicou 10 miliónov eur, Lieken ale získa o 1,25 miliónu eur viac. Babišova spoločnosť získala ministerskú výnimku od ministra CDU Hartmuta Möllringa.

Osobité riešenie zdôvodňuje ekonomickým prínosom a vytvorením nových pracovných miest spôsobeným investíciou. Lieken ale naopak stavy zamestnancov škrtá. Podobný paradox sa objavil v prípade nedávnej rekordnej slovenskej dotácie pre Duslo Šaľa.

 

 Ukážka Z Bureša Babišom, Tomáš Lemešani

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb