Jednoduchá spoločnosť na akcie. Dobrý nápad pre začiatok?

Jednoduchá spoločnosť na akcie má za cieľ sprístupniť podnikanie podnikavcom bez výrazného kapitálu.

Na Slovensku existuje od roku 2017, kedy vznikla zákonom č. 513/1991 Zb. Obchodného zákonníka v znení neskorších predpisov. Jednoduchá akciová spoločnosť kombinuje vlastnosti akciovej spoločnosti a spoločnosti s ručením obmedzeným .

Jednoduchá spoločnosť na akcie operuje s akciami, ale zachováva princípy štruktúry „eseročky“. Pre začínajúce podniky, na ktoré mala novela zákona myslieť najviac, je výhodná flexibilita úprav vzťahov jednotlivých spoločníkov.

Firma s touto formou nemá povinnosť zriadiť dozornú radu a vstup nového akcionára je oproti klasickej akciovke omnoho jednoduchší. Akcionári smú definovať vzťahy množstvom možností a firma dokáže flexibilne vydávať viac druhov akcií. Akcionári vďaka tomu vedia definovať hlasovacie práva, či pevné podiely na zisku.

Čítajte aj:

PZP: ako vybrať, či odmietnuť poistku?

Small Business Act: čo prináša nášmu podnikaniu

Jednoduchá spoločnosť na akcie odstraňuje bariéru pre začínajúcich podnikateľov bez kapitálu. Minimálna výška základného imania je totiž 1 euro. Tento poplatok však funguje tak trochu marketingovo. Zakladanie spoločnosti si totiž vyžaduje viac papierovania vrátane notárských overení, ako pri iných formách subjektov. Akcie j.s.a. sa naviac povinne evidujú v Národnom centrálnom depozitári cenných papierov, čo prináša ďalšie poplatky s akýmkoľvek ich prevodom, ale aj za ich vedenie.

Jednoduchá spoločnosť na akcie je vhodná hlavne pre projekty, ktoré začínajú s investorom, alebo predpokladajú vstup investorov. Jednoosobové a malé rodinné firmy stále preferujú s.r.o. Nová forma podnikania je zo strany štátu krok správnym smerom. Podnikanie je však stále nutné zbaviť zbytočných poplatkov a byrokracie.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope