Český dom chcú ovládnuť konšpirátori. Vláda ešte nerozhodovala

Na Český dom v Bratislave si počkáme minimálne dva roky. O projekt má záujem konšpiračné lobby.

Zámer vzniku Slovenského domu vznikol historicky pri stretnutiach českých a slovenských štátnych predstaviteľov. Český dom v Bratislave má byť centrom pre prezentáciu českej kultúry. Podobne ako Slovenský dom v Prahe tej slovenskej. A rovnako tak má prebehnúť financovanie. Na Slovenský dom vyčlenila viac ako desať miliónov korún česká strana. Slováci sa teraz buchnú po vrecku pri českom projekte v Bratislave.

"Slovenskí ústavní činitelia v rokovaniach s českou stranou pravidelne potvrdzujú pripravenosť recipročne (i finančne) podporiť projekt Českého domu tak, ako to urobila česká strana v prípade Slovenského domu v Prahe. Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, čaká sa na to, že česká strana predstaví konkrétnu predstavu projektu a objektu. V nadväznosti na to bude riešená aj otázka a spôsob financovania, "uvádza pre Biztweet tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

2 a viac rokov

Na ťahu je teda česká strana. Tá už vyberá medzi konkrétnymi objektami v hlavnom meste Slovenska. Na vládu má ísť finálny dokument, ktorý bude obsahovať všetky potrebné detaily.

"Vláda Českej republiky doposiaľ zámer projektu neprejednávala. V súčasnej dobe sa zvažuje niekoľko variantov možného Českého domu a aktuálne nie sú na túto tému podpísané žiadne oficiálne dokumenty medzi Českou republikou a Slovenskom. Zatiaľ sa pripravuje návrh zámeru, vrátane možného umiestnenia domu a preto je predčasné odhadnúť budúce náklady projektu. Uvažuje sa o niekoľkých lokalitách, budovách, ktoré by mohli spĺňať predstavy budúceho Českého domu so sídlom v Bratislave, " hovorí pre Biztweet hovorca Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky Michal Bucháček.

Dodáva, že v prípade schválenia zámeru a výberu konkrétneho projektu, sa bude časová os vzniku odvíjať od konkrétnych stavebných či rekonštrukčných krokov. Časový horizont realizácie domu sa pohybuje teraz okolo 2 a viac rokov.

Žantovský, Žantovská

Kontroverzné sú už teraz kuloárne informácie o tom, kto bude projekt zastrešovať. Podľa zatiaľ nepotvrdených správ má program českého domu aj jeho hospodárenie dostať pod kontrolu združenie, či spolok, v ktorého čele by bola Irena Žantovská - manželka kontroverzného novinára a člena rady ČTK Petra Žantovského.

Ten je známy šírením konšpiračného obsahu a prácou pre rôzne dezinformačnej weby. Práve jeho manželka Irena spôsobila jeho konflikt záujmov, keďže pracovala v Českom rozhlase. Pravidlá Rady ČTK takéto vzťahy nedovoľuje.

Čítajte aj:

Slovenská žatva. Ukrajinský podnikateľ rýchlo získal dotácie

Z Bureša Babišom: Kostelecké uzeniny a zášť bývalých majiteľov

Majiteľ Čapího hnízda slúži Babišovi aj na Slovensku

Nejde však o jediný z konfliktov záujmov Žantovských. Obaja tiež pôsobili za nejasných okolností na národohospodárskej fakulte VŠE.

V rokoch 2012-2014 bola Irena Žantovská rektorka a Petr Žantovský prorektorom Akadémie manažmentu a komunikácie. Tá ponúkala vysokoškolské štúdium, hoci len sprostredkovala vzdelávanie na Medziregionálnej akadémii riadenia personálu v Kyjeve. Škola a jej diplomy nemajú v iných krajinách legitimitu.

Petr Žantovský habilitoval a v akademickom roku 2016-2017 vyučoval na slovenskej Paneuroskej vysokej škole. Jeho manželka tam habilitoval v roku 2016.

Zaujímavé je tiež prepojenie s Vladimírom Skalským. Ten vedie Svetový zväz Slovákov, Slovensko-český klub i Slovenský dom v Prahe. V roku 2016 bol doktorandom Ireny Žantovskej na Medziregionálnej akadémii riadenia personálu Kyjev. Slovenskú dom bol kritizovaný, že na svojej pôde nechal Žantovského odovzdať Krameriova cenu, ktorú si odovzdávajú českí mediálni konšpirátori. Cenu udelili bez diskusie s rodinou, či kolegami Jánovi Kuciakovi. O zavraždenom novinárovi pritom médiá z tej istej asociácie šírili rôzne dezinformácie. Rodina sa voči udeleniu ceny ohradila.

Slovenský dom v Prahe bol tiež kritizovaný za programovú náplň. Dotácie na šírenie slovenskej kultúry totiž využíva na ďalšie komerčné akcie, trebárs motivačné kurzy. Ďalšie kultúrne spolky Slovákov k eventom v Slovenskom dome nepúšťa.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope